論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

大宅

我第一個都係請印.. dirty,, 無愛心,, 成日傾 tel ,,send sms, 去 toliet d "m 血"沿著馬桶邊流到落地下唔認,做左 2個半月頂佢唔順炒鬼左佢...
依家個係 bun 做左 1.5yrs 正常人一個,,要佢改善地方做得到係受教既工人...

男爵府

原帖由 seanandangus 於 10-8-3 15:10 發表
我感覺好D , 因為次次有新聞咩經血菜,飲尿呢D都係出自無文化既印....我個印印試過話俾我聽佢地國家有隻豬係個細路仔變出黎架喎,仲要係佢自己老豆識巫術所以變到個仔咁喎, 打死我都唔信啦!低B! 咁我諗賓賓普遍讀既書 ...

你唔見以前有線「怪談」多數係去印尼拍既咩?
係果度先至咁多神化野之嘛:;pppp:

男爵府

原帖由 hehamom 於 10-8-4 09:33 發表
agree!仲要學是非,攪風攪雨, 一時扮識聽一時扮唔知我講mud!

整爛我野同佢講賠錢就一定聽得明:;pppp:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 洋洋 於 10-8-6 12:27 發表
我只用菲, 從無用過印, 覺得無話菲一定好過印,
身邊好多同事朋友都好滿意自己個印印.

但係, 我個人覺得大部份印係咁,所以從無考慮用印:
1) 無腦-->似機械人,叫一步行一步,做極都錯
2) 怕事-->發生事,,隱瞞, 唔敢即 ...

同意, 以前偷野印同dirty丫烏都係咁. 但唔TB.
仲要加埋:
姣屍扽篤.
偷錢偷野(呢樣bun yan the same)
用手mun屎

複式洋房

Bun 始終好過印,印態度差,改不到。

Bun :要合理,要足夠rest time。放假唔會help.冇禁黑面。

大宅

佢真係痴痴地架, 仲要走去告我添, 好彩邪不能勝正~
有興趣可以去呢度http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3235245&extra=&page=1睇吓佢嘅偉史!

原帖由 seanandangus 於 10-8-6 16:58 發表
洗碗盤? 佢都好高難度喎...難度9.9

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 cute_melody 於 10-8-7 00:45 發表
佢真係痴痴地架, 仲要走去告我添, 好彩邪不能勝正~
有興趣可以去呢度http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3235245&extra=&page=1睇吓佢嘅偉史!

You've done a good job.

大宅

印尼人今時今日仲係排華架。

禁止訪問

象牙宮

原帖由 sllee 於 10-8-7 21:56 發表

用手食飯.
我以前個印印,成日偷偷地用手食飯,話極都係咁,
來我度做之前係新加坡同一顧主做咗 6 年 tim 呀~

Tradition, they use left hand to mun屎, right hand to eat.
咁你以前個印係咪踎係地下用手食?
你叫佢都唔會改嘅.

男爵府

我諗個個CASE 唔同....而我, 就永世唔會再請菲...

第一個印做到完約, 佢唔續因為要結婚
第二個BUN 做左1年話自已老公C左要請假, 最後無番黎, 跟手大耳LUN 勁CALL 佢.
第三個BUN 做左5個月又話唔撈, 仲要去勞工處告我一個月通知金

大宅

原帖由 yamiyami 於 10-8-7 23:55 發表
我諗個個CASE 唔同....而我, 就永世唔會再請菲...

第一個印做到完約, 佢唔續因為要結婚
第二個BUN 做左1年話自已老公C左要請假, 最後無番黎, 跟手大耳LUN 勁CALL 佢.
第三個BUN 做左5個月又話唔撈, 仲要去勞工處告 ...

所以真係唔知佢地諗mud

大宅

我請過41菲,真係菲好得多!

1st印,29歲。投訴要半夜揍nb bb…話日頭跟bb午睡時訓唔著wor,開機洗6條手巾,在廁所用水射櫃,霉晒!so,7 mth後炒。
2nd…23歲。首年表面好好,但看cam發現佢長時間留bb在廳玩,沒理他。試過私帶bb落街。後搭上黑人(已有夫) ,走後發現藏有1有針木板,似落降。
3rd…23歲。體臭超勁!強行拖3kid走房丙,割花了kid臉,竟用乾粉cover, kid講出來,佢唔認!乂試過獨留幼兒在家。
4th…41歲,在港6年。做左幾個月,就借了1.5萬,收數信上門。最cheap係自願比 lesb. partner拍裸照,被寄上門。即炒。
5th菲,26歲,按章工作,唔算lazy,叫才執拾抽屜。算有愛心。but警察bf叫佢別續約。
原帖由 laiping 於 10-8-6 11:54 發表
絕對同意各位所講!我第一個印印(海外)臨走前幫我嗰女影裸照,第二個印印(本地)不停㷛電話粥,又大罵我痴線(用超流利的廣東話),令到我不敢再請印印,第三個請菲菲,終於有好日子過,但好日子只有两年半時間,她明天又要走了 ...

伯爵府

好媽媽勳章

我只請過兩個工人
一個印, 開頭乖(可能係扮), 做幾個月現形, 總之....都係果d問題....

依家係菲傭, 好好, 我要求唔高, 佢湊小朋友好, 比我有耐性, 煮野好食. 小朋友跌親撞親, 佢都會話番我聽. 所以我會同佢續約.

仲有, 溝通係好大問題.
印傭在"適當"時候會扮中英文都聽唔明, 但又在"適當"時候話佢中英文都識!
菲傭真係識英文, 同佢溝通無咁勞氣!

公爵府

我之前果個係印...唔可以話佢唔好, 但衰野又多不勝數..佢唔講大話,但頂心頂肺,駁咀黑面, 當佢自己係MUM. 佢唔多講電話, 但成日帶左我個仔去佢D同鄉OR印尼舖度打DUN..最最大問題係程度唔夠, 湊BB可以話夠細心,但大個D就唔得啦, 一D教育意識都無, 比枝拍比BB打我隻狗,仲係度笑, 我隻狗都係家庭份子黎架, 有咩理由教BB打佢架..成日當我個仔係大爷咁侍候, 我真係多得佢唔少丫...叫佢唔好咁樣, 仲要我用一個鐘頭來解釋...

有得揀,點解唔揀個有水平呢, 宜家呢個係BUN, 好好, 完全溝通到, 對於我教仔要求佢完全明白跟到來做.唔駛勞氣. 有咩問題或者佢有要求, 大家好快有共識.

首頁

尾頁

跳至