自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

又會收得咁'liu lung'既???我本身都係出面上門教小朋友(不過唔係教普通話,係教特殊啫),都係每堂一個鐘咁上,都有幾個學生家長要求加至每堂個半鐘咁上,我都係四小時(四堂)咁計,只係方便大家預備學費同我收學費(唔想收到碎銀),咁我至group埋八堂(12小時)咁計數同收學費...佢條數係點樣整出黎架?咁複雜既???mouth: mouth: mouth:

同埋佢所指既備課即係乜野?同小朋友互相適應/熟習小朋友脾性,定係點???如果係摸熟小朋友既脾性,都係邊教邊適應架啦,始終每個小朋友都唔同style...但如果佢真係指備課係預備教材...咁我就真係一頭霧水...

水晶宮

原帖由 Kittymummy 於 10-8-7 22:09 發表
係la, 其實呢d 所謂補習老師好蠢. $120-130/hr 咁好搵, 如果家長覺得ok 的話, 呢d 數基本上係長食, 仲可以介紹比其他friend 比佢 (如果係好既話). 但係第1堂已經開門見山擺明呃錢. 講真, 比佢呃頂多咪果三兩百..... ...

係啦,教小朋友搞到好似出面做生意咁...同人玩數字遊戲真係無謂囉...始終自己收入好定差,都係靠口碑同埋留唔留到(儲唔儲到)學生啫...俾你呃咗一個半個家長,頂多咪只係賺人一個月學費,,,佢咁'做生意'確係好笨.

大宅

朋友話我算好彩啦, 即時計試堂錢, 如果月計便麻煩了.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 arnoldmami 於 10-8-7 09:09 PM 發表
上次她用 missjc378 呢個名, 她的名字叫 MissLaura $135 一個鐘

今次收到的PM有9成9相似, 但改了名
mingmiss, 為何有1%不同, 因為今次收 $125一個鐘

都係我笨, 我比老公話我為何那麼不小心, 我真是覺得有點嬲, ...

我們已請大臣查證是否同一人,以及是否有人作pm宣傳。

各位如收到宣傳內容pm滋擾,請將對方的網名及pm內容轉發予任何一位在線超版,我們會盡快處理。謝謝!

盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

thanks!

原帖由 召藥師 於 10-8-8 16:36 發表

我們已請大臣查證是否同一人,以及是否有人作pm宣傳。

各位如收到宣傳內容pm滋擾,請將對方的網名及pm內容轉發予任何一位在線超版,我們會盡快處理。謝謝! ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-8-8 17:00 發表
同意! 在職老師何止值200......

10年前, 我教私校, 時間較鬆動, 當時補一個中一男拔的學生(朋友的親戚), 都180蚊一粒鐘啦.......10年前喎!

我教咗十幾年中學, 上年RESIGN返屋企湊囡後, 我D FRD叫我同佢地小朋友補我都推晒........最經典有一個, 係直頭同我講, 可以叫個囝(F.1)來我屋企, 時間就晒我, 價錢任我開.......跟住我同佢講笑咁話: 如果我開300一粒鐘呢? 點知佢話佢響出面有另一個在職老師補佢個囝英文, 係俾緊350定400, 但真係教得佢個囝好好.......

我朋友有人開價 $400 個鐘補中文科佢都唔肯補.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

民房

好媽媽勳章

曾有這樣的經驗,可是不知道是不是同一個人。那導師自稱姓劉,學期尾本想找一位教英語朗誦的老師,有一位PM說$135一個小時,港大畢業,教九龍塘的英文小學英文,可以教英文和普通話。跟她聯絡上改說要$250一時,還說兩科一起教加時可以便宜一點,後來我覺得很貴就算了。暑假開始時,她又打電話給我,問我是否打過電話給她,我說可能是小朋友不小心按錯了,想收線時,她還說過不停......

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 arnoldmami 於 10-8-9 09:05 PM 發表
thanks!

大臣已將有關帳戶封鎖。
如大家以後仍受到宣傳PM滋擾,請隨時將違規會員資料及PM內容轉發予超版處理。謝謝!
盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

擺到明呃錢...我之前係小學做課後全科補習~D學生有咩科就教咩科 照佢甘計我咪發達...

伯爵府

萬歲!!!!!

原帖由 召藥師 於 10-8-10 01:47 發表

大臣已將有關帳戶封鎖。
如大家以後仍受到宣傳PM滋擾,請隨時將違規會員資料及PM內容轉發予超版處理。謝謝!

子爵府

現在才看到這個post, 我有和你一樣的遭遇, 一定是同一位老師.
原帖由 arnoldmami 於 10-8-6 20:52 發表
我想分享6月份時請補習老師的經驗

我當時出post請美勞老師, 有一個老師PM我說是她畢業於香港大學英文系,現在任職英文學校,任教英文、普通話,自小會普通話. 由於小兒的普通話老師沒空教小兒, 於是找她試堂, 她一個鐘 ...

男爵府

原來咁多人比佢騷擾過. 我同佢傾過一次電話之後, 佢不停call我, 成日問我考慮成點, 又叫我試一堂, 一定滿意喎. 初時話我地點唔方面, 要加價, 之後又話有其他補習係我屋企附近, 可以平d都ok. 佢愈打來, 我就愈唔想搵佢. 因為佢真係咄咄逼人, 係都要你比佢補習咁. 而家見到呢個post, 先知佢真係有問題!

大宅

咁我想問下大家如果請補習老師, 會否真的核對她的學歷? 因為我是從來都沒有叫老師俾d資料我睇的, 是否有需要呢?

子爵府

我會提我既朋友最好係朋友用過既,若唔係就真係要睇學歷証明囉!

大宅

其實bk度有咩交易都要帶眼識人,唔好以為係bk friend就放鬆,心態係同出邊買野無分別先好羅﹗唔係歧視,而係我地係bk fan 就唔係bk friend羅。

主要係交流意見,not 著數,咁諗就保護自己dd

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

arnoldmami,

你能否pm她的電話我核對, 睇吓我之前係咪好似你咁比人呃. 補了個多月無補, 因為覺得貴. 她聲稱自己係九龍塘小學教英文, 家住屯門喎. 你所講的內容有九成似. 佢又係可以補英文及普通話, 一補要2個鐘, 而價錢亦大致相同.

原帖由 arnoldmami 於 10-8-7 21:26 發表
佢話佢係屯門住, 屋企人住荃灣wor! 我forward她的pm給你.

水晶宮

Oh no......佢昨日又打電話黎, 今次唔用手提, 係23xxxxxx字頭既電話. 又係話自己有時間, 又叫我比亞女補, 好煩呀 !!

大宅

咁唔老實既人,真係教壞細路.可否公開佢真實姓名?

水晶宮

唔知佢真實姓名, 只知佢姓劉.

原帖由 bbJP 於 10-8-14 12:47 發表
咁唔老實既人,真係教壞細路.可否公開佢真實姓名?

首頁

尾頁

跳至