自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 YY1101 於 10-8-22 16:25 發表
纖維粉食左飲得少水又係塞死,後生人食蔬果已足夠。

贊成,情願食奇異果,木瓜.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

係咪有灌腸呢樣野用黎清宿便架?

大宅

我都試過, 果次都幾嚴重, 仲瘦左好多, 因為真係嚥不下, 排不出, 個痔瘡大到 , 我重要係唔食得西藥的, 之後排左出來之後, 果排好勤力去睇中醫, 同埋中午食完飯加一杯大木瓜脫脂奶...不個我發覺上樓梯對於腸的活動幾有幫助, 有段時間要日日都要行樓梯, 初初一日暢順2次, 之後都幾正常...

不過, 而家都唔係日日有得去(緊張同消化不好的關係)

子爵府

原帖由 ilovematthew 於 10-8-22 15:59 發表
你試吓買白兔牌通便丸, 我有時幾日無得去都用佢, 食兩粒, 然後再飲多D水, 8個鐘內個肚會痛, 跟住就去到啦

8 個 鐘 ???

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

早上空肚飲杯暖水開蜜糖大便會軟同暢順好好去,飲奶我唔會有反應,反而蜜糖會得,樓主可以試試。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有痣瘡者, 好似係唔做得灌腸

原帖由 mandy108 於 10-8-22 23:57 發表
係咪有灌腸呢樣野用黎清宿便架?

大宅

原帖由 Flo0602 於 10-8-22 16:31 發表
你放鬆心情先, 其實便秘好多人都有既, 由其係OL, 我朋友試過便秘嚴重到成身出哂紅色一粒粒, 醫師話因為體內毒素太多於是經皮膚"發"左啲毒出黎, 你話幾恐怖~~

除左要有良好飲食習慣之外, 排便習慣都好重要ga! 我就 ...

我都係咁ga.....一兩日冇去, 面上面就生瘡仔

我就習慣咗喺公司去, 所以返工冇問題, 但一到放假, 去街/去旅行, 就好容易冇得去

我上星期同樓主有類似情況, 於廁內坐了一個鐘先疴得出, 最陰功係已經谷到個肛門口, 想起身唔去又唔得, 舊屎屎又好似打橫咗唔夠出咁(唔好意思, 有D核突 ), 後來終於都疴得出, 但疴到陰道口同肛門中間舊肉腫咗, 好似半隻"UM春單"咁大.

好彩我唔係經常便秘, 但我個妹就係, 同樓主CASE好似, 佢試過7日冇得去 , 然後去急症室, 最後醫生叫佢灌D藥水入去軟化D屎屎

子爵府

短期應該馬上急症放左佢;長期應該食多d纖維菜、生果(西梅、蜜早、桃、橙嗰啲);早上早d起身做運動,等條腸郁吓,先至有得去+嘛。
同埋幾忙都好,一有feel 要放低晒所有嘢,搞掂完先講。
XX大過天呀!
唔係嚇你,你咁樣隨時輕則爆"字",重則爆腸,dXX流入個肚變腹膜炎,即釘。
長遠會有機會大腸Cancer,要割,萬一個位靠近出面,補唔番,咁要整個"造口"係肚池附近度,係嗰度大便,都咪話唔XX呀!
你越等得耐,dXX水份越黎越少;越黎越難通。
有幾隻中成藥都OK架;不過你咁急,去醫院啦,馬上。
仲有一定要介口。辛苦d都要!

伯爵府

去中藥店買$2"蕃潟葉"分二/三次,焗水
大約8小時後,

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我最近吃了一種台灣梅, 正呀! 我同個同事無意中發現, 最初, 我吃兩粒, 我同事吃三粒(因為佢係腸胃遲鈍型), 大家在差不多時間去便便, 重好正, 不過有小小肚痛, 去完後就沒有了肚痛. 我不是賣這種梅的, 不要誤會. 這種梅近似報紙上買的日本梅相似, 不過我未試過日本個隻.
原帖由 yfs 於 10-8-22 10:30 發表
好辛苦, 想死

其實最近大便都好乾, 只出少少幾粒仔, 昨天開始好有便意, 但怎檥痾都痾唔出, 全部塞住, 好用力都只是出了少少, 我要用手去挖, 但都只能挖到少少好硬的波子狀, 還剩下好多塞住, 而且條不知是大腸還是痔 ...

禁止訪問

子爵府

若如樓主所說身體太虛,食蔬果或止瀉藥都是無用,可試下以下,我介紹給朋友飲後暢通無阻:
北其、黨參[去藥材舖買一人份量,放五碗水煲成一碗飲,但要煲2.5HRS慢火]
**但飲後要戎口不能食凍野
通常有便意但不能出,是氣不能聚"單田"**
朋友飲後給我的評語是:她像在厠所生產了一樣

如飲2-3次後都無用就要作一個詳細身體檢查,因除了痔瘡or 腸cancer痾不出外,卵巢CANCER初期都係咁

複式洋房

回覆 1# yfs 的文章

yfs ~
我都係長期有便秘的人.
你的情況我都try 過, 不過醫生同我講有d人係會有慣性硬的大便架..現在我會係萬x買D纖維粉食,一兩日去唔到就食下清一清,另外又買一盒保X麗要來看門口,有必要時就沖包飲.

子爵府

對我黎講... banana , honey water, lemon water, cold drinks , dragonfruit, kiwi ... 乜都唔 work.

但一食西梅(乾)即 work ...
都好... at least 有一樣係 work 既....

男爵府

我都試過成個月都去唔到便便, 後尾去咗睇私家醫生, 照完腸, 胃鏡, 得出來結果係胃炎搞到去唔到大便, 樓主我諗你要去睇吓醫生先知道咩原因會去唔到大便.

大宅

我早幾日都係咁,我個中E較我左下右上打圓圈按摸個肚,同飲多d水,食多d水果,後來就去到啦!

大宅

再睇真下,我諗你唔好食蕉住,我生仔時,我E媽話唔好食蕉,好似話會無氣力,會唔會大大同生仔都要留返啖氣好d喎

大宅

謝謝大家的提議.我會密切留意大便的發展.

我今天巳去睇中醫開始調理虛弱的身體了, 我絶不要見到大家所講的情況

可能由於昨天的葯效未完全過清, 所以今天大便仍然未回復正常, 今早去醫院取了痔瘡葯, 今晚會開始塞, 希望盡快無事無痛.

我有膝頭勞損, 不能行樓梯, 連急步行也怕會惡化, 所以我決定每天散步, 其實這麼少的運動量我都怕不夠 mouth:

唯有再加理大家教的按摩肚子啦

首頁

尾頁

跳至