自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

For天才......不可以不栽培
For資優......平常心
[img align=right][/img]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

1個城市嘅1衆大學生
與1個國家嘅尖子

mouth: mouth:

原帖由 小草 於 10-8-31 21:45 發表
我無刻意要比較兩地大學生,只係見到有提到內地學生質素好,我就諗起聽過呢個訪問想分享下~

如果講各自既大學生,我諗邊個地方都有不同質素既學生~, ...

子爵府

好媽媽勳章

佢係一個無童年的小朋友,我覺得佢亞爸幾自私,感覺佢好炫耀自己有一個咁資優既仔
原帖由 FUNMUM 於 10-8-31 15:43 發表
唔知點解 , 我總覺得佢爸爸摧毀了他的童年生活 . 他仍是一位小朋友 , 點解要佢跳咁多級 , 就算是天才 , 他真的想要這些嗎 ?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都覺得要自己開心

我表弟由細玩到大都係玩緊
佢美國長大, 成日走左去玩
藍球, 網球, 露營, 爬山
結果讀 HIGH SCHOOL 咁多年都名列前茅
STANFORD 畢業後, 咩個背嚢周圍去玩左一年
再返去美國, 去左 YALE 讀 MASTER
而家任大企業高層, 都係成日玩玩玩

有 D 人會用 100% EFFORT, 囉 100% 成果
有 D 人只要用 60% EFFORT, 就有 90% 成果

翡翠宮

想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

伯爵府

其實睇完呢個報導, 唔知點解好心疼, 好可憐小朋友咁無童真, 佢既思想處事學識都成熟過我, 但如果我係佢爸爸, 我會傷心架, 會想佢變返正常的小朋友, 有童真又可愛~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 小倩 於 10-8-31 20:54 發表
只可以講一句:

子非魚 焉知魚之樂

珍珠宮

好媽媽勳章

個仔/女乖...都會炫耀下啦....我又覺得無咩問題...呢度成日都有人話'今日個仔好乖呀'....咁又炫耀?讀得到唔比佢讀先係罪大惡極.....逼都要逼得到丫......好多野逼都逼唔到....

一個社會,有好多種人...有天才,有普通人...有弱D既野,個個人條路都唔同...點解唔同既人,條路都要一樣咁行?

水晶宮

原帖由 Sindy 於 10-8-31 22:33 發表
個仔/女乖...都會炫耀下啦....我又覺得無咩問題...呢度成日都有人話'今日個仔好乖呀'....咁又炫耀?讀得到唔比佢讀先係罪大惡極.....逼都要逼得到丫......好多野逼都逼唔到....

一個社會,有好多種人...有天才,有普通 ...

agree.

水晶宮

原帖由 小倩 於 10-8-31 20:54 發表
只可以講一句:

子非魚 焉知魚之樂

就是這樣嘛!(普通話ing...)

侯爵府

佢老豆咁講有踩人抬高自已之嫌,感覺唔多好
行到水窮處 坐看雲起時

公爵府

天才就係天才, 你以為佢爸爸作為一個天才父親好好過. 我朋友個仔都係小天才, 佢年年都好頭痛, 因為要花好多時間陪佢温書, 知道佢進度,學校D野滿足唔到, 又要揾人幫手, 又要同學校溝通, 每升一年班都要同校長開會決定要唔要跳級. 有時學校提出要佢轉校, 因為提供唔到協助, 佢不知幾頭痕,但又唔可以同小朋友講太多, 因為佢地心智仲係小朋友..如果以一個在職父母來講都好吃力架.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我又唔覺得佢阿爸自私,反而肯犧牲真係用好多心機去陪佢,你要知道呢個小朋友唔係聰明,而係資優(近乎天才)佢嘅智商比同齡高好多,要佢學一般嘅事物佢跟本唔開心唔會滿足。而佢爸爸只係做返一個爸爸會做嘅嘢,就係栽培個仔。
原帖由 tsunmama 於 10-8-31 22:11 發表
佢係一個無童年的小朋友,我覺得佢亞爸幾自私,感覺佢好炫耀自己有一個咁資優既仔

別墅

agree
原帖由 Elefant老婆 於 10-8-31 22:57 發表
我又唔覺得佢阿爸自私,反而肯犧牲真係用好多心機去陪佢,你要知道呢個小朋友唔係聰明,而係資優(近乎天才)佢嘅智商比同齡高好多,要佢學一般嘅事物佢跟本唔開心唔會滿足。而佢爸爸只係做返一個爸爸會做嘅嘢,就係栽培個仔。
...

水晶宮

家家有本難諗的經
有時候我地覺得係苦事既野,對某d人對講可能係enjoy呢!每個人性質不相同嘛!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

難道打機唱K嘻哈渡日就為之正常小朋友之行為?

沈父悉心栽培幼子詩鈞,把他的潛能盡情發揮,不斷向高峰挑戰,創一番成就,這又何罪之有?

原帖由 hohoho36 於 10-8-31 22:29 發表
其實睇完呢個報導, 唔知點解好心疼, 好可憐小朋友咁無童真, 佢既思想處事學識都成熟過我, 但如果我係佢爸爸, 我會傷心架, 會想佢變返正常的小朋友, 有童真又可愛~ ...

子爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-8-31 19:04 發表
查實呢...我兩三年前都見過沈神童...響我外家某個gathering中...雖則只係同佢地一家相處咗一個晚上(party),我囝同佢兩個同年紀既小朋友一齊響遊樂場玩...實情,我覺得佢同一般同年紀小朋友無咩分別...我仔已經夠古靈 ...

如果好似你噤講, 我又唔覺得沈詩鈞無童真喎...

其實我讀大學的時候,都覺得我有D同學好膚淺,
我見D好叻的同學仔, 佢地又真係每天都花8小時以上在讀書上.
無他, 興趣就係興趣, 睇書都可以係一種娛樂.

不過, 我也明白, FOR一般人來說, 讀書並不是娛樂.
也有一些人是特地去學習如何跟人家SOCIAL

男爵府

我覺得佢其實同香港絕大部份小朋友差唔多嗟,讀英文班、補習、學樂器、學呢樣學嗰樣,考名校、考乜乜證書物物證書,等等等...其實都無乜分別,咪一係無左童年~

大宅

Does anyone know why he/his dad chose Baptist University and which faculty he studied in? Not sure if his dad knows what he is doing. For me, living is a process that one has to experience by himself. I think this kid is "fast-forwarded". Does he miss out something? I am sure he does. Will he regret? Only he knows when he is aged and is over with the glamour of being labelled as a genius.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Paris 於 10-8-31 22:49 發表
佢老豆咁講有踩人抬高自已之嫌,感覺唔多好

你話佢講打機拍拖呢D?我都同我女講,咪好似人地咁...沈迷打機同拍拖.....不過佢比較坦白.....沈迷打機同拍拖真係唔係好野黎呀....雖然人有自由

首頁

尾頁

跳至