自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實...我個問題仲未有答案...

任何工未過試用期請病假係無薪...但請1日就扣錢~連續請2日病假就當自動辭職OR炒 甘樣可唔可以??

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 icebee322 於 10-9-7 09:11 發表

任何工未過試用期請病假係無薪...但請1日就扣錢~連續請2日病假就當自動辭職OR炒 甘樣可唔可以??

勞工例係無得咁炒....其實試用期個幾日... 即炒也不用理由啦....
但佢連約都無簽...

複式洋房

原帖由 seaheart88 於 10-9-7 09:20 發表

勞工例係無得咁炒....其實試用期個幾日... 即炒也不用理由啦....
但佢連約都無簽...

即係正路上...試用期內請病假有醫生紙 佢唔可以當人自動辭職OR炒人?? 但頭一個月未過又可以即炒...2者之間好似有點兒矛盾...

同埋我係網上都聽過人話如果拎醫生紙請病假佢就炒可以去平機會...關事的嗎??

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 icebee322 於 10-9-7 09:11 發表

係咪雙方協議就ok?

不過試用期內, 唔係要 7日通知既咩 ?

複式洋房

原帖由 miffymiffy 於 10-9-7 09:53 發表

係咪雙方協議就ok?

不過試用期內, 唔係要 7日通知既咩 ?

我只知若試用期3個月 入職頭一個月係可以即日通知 第2,3個月就7日通知 3個月後就1個月通知囉...大部份公司都係甘...

但就唔知頭一個月請2日病假即炒得唔得~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 icebee322 於 10-9-7 09:00 發表

鬼咩...慌佢唔係貪果間野夠HEA~唔使點做野...個FD又係樓下SALON做 得閒2條友一齊煲下煙吹下水...

唉...講佢又唔聽 哂鬼氣...都唔明...明知結婚已經要使好多錢GA啦~仲搵D甘GA工~ ...

睇晒成個topic ...你朋友幾大? 覺得你個fd 好似好純好小朋友咁.(學你話齋唔知話佢坦白定咩)

算啦, 唔好再周旋落去係咪 果2日當擴工計, 好好地搵過份工仲好啦. 唔係第日學壞有排煩 大個仔/女, 成家立室, 遲d 有埋仔囡架.

複式洋房

原帖由 miffymiffy 於 10-9-7 10:06 發表

睇晒成個topic ...你朋友幾大? 覺得你個fd 好似好純好小朋友咁.(學你話齋唔知話佢坦白定咩)

算啦, 唔好再周旋落去係咪 果2日當擴工計, 好好地搵過份工仲好啦. 唔係第日學壞有排煩 大個仔/女, ...

唉...家陣佢都同人講佐唔做啦 = = 唯有叫佢拿拿聲搵過第2份~

佢真係...唔知天真可愛定單純啦真係...諗野永遠直路一條...唔識轉下彎...諗多面...又硬頸唔聽人講~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我唔會做囉,個老細咁衰!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

複式洋房

原帖由 ChammyMAMA 於 10-9-7 10:16 發表
我唔會做囉,個老細咁衰!!

個老闆...尋日下午3點幾仲打俾佢 同佢講有個同事突然有事 叫佢幫下手 早D返去返5點~7點 之後佢問 下...但我返晚上9點喎~7點至9點時我點~ 個老闆話 最多果2個鍾FREE俾你係度打機啦 (佢當時心諗﹕我係屋企訓多陣唔好...晚上9點又要返第2朝7點) 但個老闆就不停叫佢幫幫手 結果佢都即刻換衫返去幫佢手 點知返到去只叫佢幫5點~6點...之後果3粒鍾佢就係度悶...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果持有醫生證明真係病假, 咁公司炒佢確係違法既!

但係如果好似呢個case, 事先張揚請唔到假就放病假, 而公司一早講左如果放就會炒, 咁佢炒都無問題, 因為好明顯... 果日唔慌真係病啦, 連續兩日唔返絕對構成曠工理由!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

複式洋房

原帖由 Bman 於 10-9-7 10:27 發表
如果持有醫生證明真係病假, 咁公司炒佢確係違法既!

但係如果好似呢個case, 事先張揚請唔到假就放病假, 而公司一早講左如果放就會炒, 咁佢炒都無問題, 因為好明顯... 果日唔慌真係病啦, 連續兩日唔返絕對構成曠工理 ...

果然...邊有真係病佐請病假都即炒GA =-=" 事後日子借D意炒就話有可能JA~

所以我先話佢死蠢 = =" 甘同個老闆講...甘講佐就算真係有醫生紙都無用啦~

禁止訪問

複式洋房

原帖由 玉桂貓 於 10-9-7 10:31 發表
就算唔當,你味過試用期,佢想幾時炒你都得啦!問題係,無論你朋友點請假(醫生紙又好,乜都好)你味過試用期,佢係可以唔洗通知你。就算唔請假,人都中意炒你就炒你。 ...

呢個我知...所以算數吧啦 由佢搵過第2份~

禁止訪問

大宅

原帖由 icebee322 於 10-9-7 10:21 發表

個老闆...尋日下午3點幾仲打俾佢 同佢講有個同事突然有事 叫佢幫下手 早D返去返5點~7點 之後佢問 下...但我返晚上9點喎~7點至9點時我點~ 個老闆話 最多果2個鍾FREE俾你係度打機啦 (佢當時心諗﹕我係屋企訓多陣唔 ...

其實網吧食肆呢d請後生仔既工, d主管都好慘架, 班後生鍾意返就返, 唔鍾意返就唔見左人, 肯打電話請假你都偷笑呀, 好似你朋友咁, 一早知要放假, 你又提左佢, 點解佢仲唔早通知上司呢? 人地話唔准, 佢一諗就諗到請病假, 邊個老闆仲想用你丫!

最慘仲要唔識為自己打算, 學你話, 明知結婚要用錢, 如果有心做, 唔會咁同上司講野, 仲話唔做就唔做! 希望你朋友係女, 如果係仔, 我真係戥佢個老婆擔心! 唔係呀, 如果係女, 我真係擔心佢將來d小朋友!

好在佢有你呢個朋友, 不過佢似乎都唔多聽你講野... 枉費你仲要為佢擔心!!

複式洋房

原帖由 玉桂貓 於 10-9-7 10:33 發表
難聽d講我覺得你個朋友係無腦同無經驗者。

事實上...我都覺得有D係...做野唔諗後果 = =""
由佢撞下板 今次甘樣下次佢應該醒目啦掛...

大宅

原帖由 玉桂貓 於 10-9-7 10:33 發表
難聽d講我覺得你個朋友係無腦同無經驗者。

絕對贊成 !!

icebee322要嬲都係咁話, 大家用詞都太善良, 你朋友唔係咩天真純品, 係無知無責任感! 如果佢身邊所有家人朋友都好似icebee322咁好, 佢永遠都唔會長大!!

複式洋房

原帖由 Bman 於 10-9-7 10:34 發表

其實網吧食肆呢d請後生仔既工, d主管都好慘架, 班後生鍾意返就返, 唔鍾意返就唔見左人, 肯打電話請假你都偷笑呀, 好似你朋友咁, 一早知要放假, 你又提左佢, 點解佢仲唔早通知上司呢? 人地話唔准, 佢一諗就諗到請病 ...

唉...如果佢一早聽我講 見工時同人講定14,15號唔得閒 人地依然請佢GA甘咪相安無事囉~佢就係乜都懶懶閒...成日覺得唔做呢度咪搵第2度囉...大佬呀...搵工梗係希望搵份穩定落黎 做得長GA工啦...份份工都做唔長 去見工時人地問你點解你每份工都做唔長GA 你話應該點答呀...加上依家結婚...使甘多錢仲唔搏下命搵下錢~仲他他條條甘...真係激到人生蝦甘跳...呢D真係所謂GA~皇帝唔急太監急...永遠都係身邊GA人為佢急...

複式洋房

原帖由 Bman 於 10-9-7 10:40 發表

絕對贊成 !!

icebee322要嬲都係咁話, 大家用詞都太善良, 你朋友唔係咩天真純品, 係無知無責任感! 如果佢身邊所有家人朋友都好似icebee322咁好, 佢永遠都唔會長大!! ...

我唔會嬲...因為我都甘覺得...佢呢D根本係唔成熟GA做法...成日同佢講佢就答你得得得~有分數~~又話開句聲請假好易咋嘛~ 你估你係老闆咩...有分數結果咪甘囉...唉...

大宅

算啦, 後生一輩太多人照顧, 唔識處事無思想! 我叔仔讀IVE, 學音樂, 學攝影, 到廿六歲先決定搵第一份正職, 到依家廿八, 未識儲錢就話結婚, 兩公婆成日激到我6299生蝦咁跳, 不過拉仔拉心肝, 無家用倒轉頭要老人家養埋, 口就成日話住, 但係不知幾錫佢地! Mac 機買到最貴話讀設計, 最後用唻打online game, 單反一hit又買, 話學左攝影做業餘賺錢, 浪費錢買埋一大堆鏡頭裝備, 一蚊都無賺過, 老婆LV, agnes b, 老公就IPhone, XBOX, PS3, Wii, 所有潮物一出就可以響佢屋企搵到! 依家興bb呀, 佢地又準備生, 自己都未顧得掂... 學人生仔... god bless佢地喇!

首頁

尾頁

跳至