自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我知呢個社會係無公平呢兩個字,
但, 無諗過會唔公平到咁,
努力做嘢交稅嗰班人永遠都處於捱打位置 唉

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我建議, 扣除租金, 收入仲少過綜援, 但係又冇比過公屋屋租既人, 都應該去問政府拎番錢
(根據個官講: 最窮既人應該受惠)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

再度建議, 冇交稅既人應該受惠退稅措施

(歪理常存)

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

開始對香港的法官....好失望!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

唉........真係無野好講
綜媛已經出雙糧, 依家連d 租金都要拿埋
甘如果係既話, y 自己出去租屋既人, 租金無得出雙糧?

別墅

原帖由 lalababe520 於 10-9-14 10:49 發表
再度建議, 冇交稅既人應該受惠退稅措施

(歪理常存)

無交稅既人, 係時候打官司要求政府退番退稅優惠既金額

大宅

簡直系歪理, 你點做法官??有無理過我地日日辛苦返工為養活家人, 年年用血汗錢交稅, 未曾受過政苦一分一文, 無樓, 無錢, 自己養自己, D 錢系政府架, 系立稅人D血汗錢, 個亞婆痴, 你又同佢痴, 香港就黎唔住得人架拉. 究竟你用甚麼理據? 你試問下百佳, coupon 唔買嘢, 換$得唔得, 唔通又可以告百佳, 正常人都明白系常理拉.

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-9-14 10:17 發表
其實香港正所謂貪富懸殊,咪就係d人搞成,正所謂,"唔怕醜,唔使做,飯來可張口",d窮人做到甘,難怪我地無受政府恩惠的人,還攞我地交稅人錢,feed them.

why why why, tell me why!

...

珍珠宮

點解會變成咁?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 kenmay 於 10-9-14 11:09 發表
簡直系歪理, 你點做法官??有無理過我地日日辛苦返工為養活家人, 年年用血汗錢交稅, 未曾受過政苦一分一文, 無樓, 無錢, 自己養自己, D 錢系政府架, 系立稅人D血汗錢, 個亞婆痴, 你又同佢痴, 香港就黎唔住得人架拉. ...
係囉, 係報紙度剪啲美心, 大家樂coupon... 去人地度換 $ 喇. 真係好心她地喇, 做人唔應該咁貪.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 lalababe520 於 14-9-2010 10:46 發表
我建議, 扣除租金, 收入仲少過綜援, 但係又冇比過公屋屋租既人, 都應該去問政府拎番錢
(根據個官講: 最窮既人應該受惠)

我扣除租金仲少過綜援

大宅

正一發窮惡

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

真係歪理 已經白住...有咩理由要倒貼番俾佢先??..個官都低低地

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

綜援係用來幫助有需要的人(老弱傷殘),本來係好事。正常的人,得到政府幫助,跟本就己經有好多津貼,唔感恩不但止,仲貪得無厭,仲要係好似全世界欠左佢咁,要完一樣又一樣,要同其他人睇齊,人地有的佢又要有,但佢地知唔知人地係捱得幾辛苦先有這種生活,一比人批評就拉曬D綜援人士落水,話人歧視綜授者,我並不是歧視攞綜援的人,係歧視那些貪得無厭的人及無品格的人。
就係E啲貪得無厭的人及無品格的人。令到我地成日比人無啦啦閙,我地真正須要拿綜援人任好守本份,只會申請須要個啲,不須要個啲不會申請,張個名額留比真是須要個啲.

但就係E啲貪得無厭的人為了拿多啲錢.嘜都馬上申請(佢地會捕住).令到真正須要啲人申請唔到(有啲申請是有名額或數字上限).就係E啲貪得無厭的人,令申請手續變得復習時間又長,佢地無須要可以慢慢等,有真正須要(等住筆錢用)個啲等到心力交瘁,最後改周圍問人借,借到都會放棄申請.

其實啲糖,唔同層面的人都有不同名目的糖去分,公屋綜援
人係都是住公屋.但的租是社處比,那回都是比番比錢嗰個
(社處),須然無分到免租,但在同時有分到一個月基本金,需然實質好小(唔係出面啲人講那麼多,政府無禁大方),但都比一個月租金多,做人要知足.

長毛個啲人不是幫我地,是在害我地.長毛是幫選佢的那些貪得無厭的人及無品格的人.我地就變了箭靶.

番工會日日比人排斥,冷嘲熱諷,話你地都有綜援錢拿仲出來做嘢同我地爭飯食.有啲人仲會半夜不停打無聲電話令到無得睡.有啲仲衰會不時打去社處話我地'片'綜援,令社處係唔係都停了綜援金,查完先比番.

長毛是分化真正綜援人仕同其他人的關係,令真正綜援人仕比社會排斥.

別墅

原帖由 jirehbeauty 於 10-9-14 11:36 發表
正一發窮惡

x2

攞綜援好似變咗做一件好巴閉既事

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫長毛出聲啦! 叫社民連出聲啦! 叫李卓人出聲啦!

而家擺到明綜援戶血淋淋剥削緊納稅人! 哩班人盲晒眼呀? 定唔夠guts呀?

公爵府

醒目開學勳章

原帖由 MansPocky 於 10-9-14 00:51 發表

背後仲有個伸手黨力撐
依家攞綜援真係仲威過打工
攞綜援再唔係一件羞家既事
仲可以大大聲講我攞綜援
政府你欠我
有個伸手黨力撐
政府你欠我

伯爵府

個官係咪癲架?!mouth: 佢有冇邏輯思維架?!

子爵府

好媽媽勳章

呢個司法制度真係有問題
打從居港權開始,已經打亂香港整體既平穩發展,香港人出既法官評理水準,係唔係真係比外外既差咁多(97前)??!!
咁不如立條例,窮人打劫有錢人係合法,再唔係既,叫毛主席翻生,香港變返共產主義,人人無階級觀念,咁個社會可能會"和諧"d

首頁

尾頁

跳至