自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

好媽媽勳章

咁在戶外著冷衫問題所在? 佢地唔覺熱點解都要管? 如果熱都暈左就話姐. sorry, 我覺得太專制.
反而在戶內開冷氣著冷衫我覺得先有問題, 因為唔環保, 如果公司唔係封閉式玻璃, 我都想開窗, 唔開冷氣焗死人
原帖由 nn010 於 10-9-14 13:09 發表

這裡說的惡習是: 大熱天時在戶外著冷衫!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 nanalala 於 10-9-14 13:52 發表
十幾年前我都係佢地既一份子, 當時中學校服係白色旗袍就算著住底裙都好似冇著咁,加上件校服勁貼, 阿媽又生到我個胸鬼死咁大, 係街成日俾人眼望望, 於是就日日著冷衫 ... ...

大家都做過後生女, 覺得白校服好有問題, 但係逃避唔係辦法, 其實校服問題係咪可以同學校商量呢?

其實班男同學唔係大胸都會整鬼d女仔, 我讀書果時, 有一日班男仔夾定, 望住班女生一出更衣室就吹口哨響度叫, 成班女仔嚇一嚇, 以為有人走光, 成班鬼咁尷尬你眼望我眼, 縮埋一齊! 畀阿sir見到, 成班男仔一齊罰跑1600米, 然後阿sir陪我地一齊坐操場邊望住班男仔叫同吹口哨! 諗返起都好好笑!!

仲有, 最記得以前一有女同學腰間圍住件外套就知乜事
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

子爵府

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-9-14 14:14 發表
咁在戶外著冷衫問題所在? 佢地唔覺熱點解都要管? 如果熱都暈左就話姐. sorry, 我覺得太專制.
反而在戶內開冷氣著冷衫我覺得先有問題, 因為唔環保, 如果公司唔係封閉式玻璃, 我都想開窗, 唔開冷氣焗死人
...

校長冇話要佢地除, 只係話如果戶外著冷衫都唔覺熱, 班房就唔開冷氣, 都o岩喎...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我讀書果陣又係勁鍾意著冷衫,,當然
夏天只著背心冷衫啦,,條裙係淺啡色,
個人覺得好透,,所以無論幾多度都要著住,,
條打底褲只係短過條裙少少
依家同D朋友講返讀書D野..D人話我似係
果D呀嬸...

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔係好明 着冷衫又唔影嚮到其他人,点解要管 唔俾着冷衫咪出通告話夏天唔俾着攞睇吓D家長有乜反應
原帖由 GCH 於 10-9-14 13:24 發表
咁係性教育做得唔好,呢個係正常人既生埋發展,我地係要明白及接受,而唔係逃避呢!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-9-14 14:14 發表
...

好吧! 我身體體溫調節有問題.
原來外邊三十幾度著冷衫係唔熱的.

大宅

原帖由 nn010 於 10-9-14 14:25 發表

我認同你咁講,我地都有問題LOR~

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

早排我都出過post講 ~ '日日over30度, 都唔明亞囡點解重著住件冷背心返學...'

再問亞囡, 佢話課室真係好凍woo....
我問係咪因為嗰嗰同學都著, 所以佢又著, 係咪校園風氣, 佢話唔係woo...

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實好多女同學著冷衫, 都係為咗遮住件超薄嘅白色校裙, 就算入面著咗底裙, 都係一樣咁透, 我個囡著冷衫返學, 佢就話係學校班房啲冷氣好凍嘅關係, 所以一定要著件背心冷衫~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果將同一情況放係office work 唔work.

如果有一個同事入公司門口前仲著外套, 成個office 唔比開冷氣, 只可開窗(如果開到既話)

我個c6, 日日都要穿長袖衫, 仲要著底衫, 佢話怕露點, 個人仲要超級怕熱, 真係想問佢可唔可以穿短袖返工, 佢話長袖先好睇wor
好想叫佢公司唔好開冷氣

別墅

醒目開學勳章

原帖由 nn010 於 10-9-14 13:41 發表
無人叫你著D 香艷顏色既bra 回校.
著"肉"色bra, 邊個睇得到?

我以前中學係白色的確涼校服裙, 因為怕熱所以甚少著冷衫返學.
已經著底裙+淺色bra, 坐後面男同學(當時係中一)笑笑口話見到我條bra帶係咩顏色, 好乞人憎!

伯爵府

原帖由 穎穎媽咪 於 10-9-14 13:09 發表
跟本就係校裙太薄,由其白色的確涼質料!
係囉~點解唔比著呢??果時我地學校既校裙係淺藍色,我地d內衣就算著白色都睇到架,而且d男生都幾口臭..會拎我地d身材,內衣出黎講...所以我地大部份既女生都會著件冷衫,我自己就唔覺有乜問題~
大b駿逸細b駿晞

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 MANFUN2010 於 10-9-14 14:32 發表
其實好多女同學著冷衫, 都係為咗遮住件超薄嘅白色校裙, 就算入面著咗底裙, 都係一樣咁透, 我個囡著冷衫返學, 佢就話係學校班房啲冷氣好凍嘅關係, 所以一定要著件背心冷衫~ ...

我以前都係咁,
加上初期發育未慣戴bra,
但又知凸點樣衰,
差唔多全校女生日日着住件冷衫返學架,
如果唔着冷衫, 有時上完游上堂頭髮未乾透,
整到件白色裙背面透晒又係超尷尬!

侯爵府

我個女件校服係全白色, 校服公司已經預先喺條裙下身車定咗底裙, 但佢都係要著多條打底褲先至覺得安全D, 上身就加件白色底衫(bra當然要著肉色), 要遮晒就無可能架啦, 條裙會透咗底衫既形出嚟, bra就要仔細D睇先睇到個形, 暫時都接受到, 冇話要著冷衫遮住(可能仲未比男同學笑啩.....希望唔會發生喺佢身上啦 ).
我仲講笑話妳著咁多層, 課室冷氣點勁都唔方會凍親妳啦.

大宅

好媽媽勳章

佢地覺得頂唔順就會除衫架喇. 點解咁都要管人? 就算佢覺熱都係佢熱唔係熱到你, 佢著冷衫又影響唔到人, 又唔係做咩壞事, 冇需要下下都要管. 中學生了, 放手吧
原帖由 nn010 於 10-9-14 14:25 發表

大宅

好媽媽勳章

咁就啱喎, 以前我中學都係冇冷氣, 開窗開風扇都ok喇. 環保d嘛
原帖由 mat媽 於 10-9-14 14:22 發表

校長冇話要佢地除, 只係話如果戶外著冷衫都唔覺熱, 班房就唔開冷氣, 都o岩喎...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

只係想知道個校長咁做之前, 究竟了解左背後既原因未先...
校服係學校既傳統之一, 根本唔會因為呢d問題(透度)而去改, 況且要改款都幾大件事...

大宅

原帖由 nanalala 於 10-9-14 15:04 發表
只係想知道個校長咁做之前, 究竟了解左背後既原因未先...
校服係學校既傳統之一, 根本唔會因為呢d問題(透度)而去改, 況且要改款都幾大件事...

其實只係學生覺得透或者怕人笑, 大家都講過佢地著便服, 背心熱褲無問題! 所以呢個係其中一個藉口!

我覺得應該加強教育, 女學生唔應該為左呢個問題而著冷衫, 校服雖然有透度, 但係已經起到蔽體功用, 亦應該加強教育男學生, 唔應該取笑女同學!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

大宅

n年前我地間中學d女同學包括我地都會咩著件冷貝心番學架wor,有d仲咩年長袖添,當年又唔覺得好熱wor,剩係好似怕羞遮著d身材咁law.......

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實著白色底裙都會見到個bra係咩色或者透到個形出黎,雖然大家 都話加強教育咪得囉,但係尼d都唔係一朝一夕ke事,以前d人好純,但係而家真係差好遠,以前我都係著住冷背心返學,但都聽到有人係背後話,嘩...佢咁大ke係咪裝假狗 俾人話哥個真係好難受......既然d女仔覺得著左會安心d我覺得又唔可以咁樣打壓學生喎
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

首頁
12345...6

尾頁

跳至