自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 20# ~仔仔媽咪~ 的文章

"一朝得志語無倫次"既人真係有好多,呢D人多數身家連一個"億"都無,只係有少少錢環境比人好少少就學人睇唔起人,所以我成日都同老公講做人唔好有風洗盡要留有餘地真係風水輪流轉架。

以前果個2公婆成日話睇死我老公無發達,雖然今日我地唔係有過"億"身家,不過起碼我地都有車、有樓、有錢養個仔呀!

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 hudsonchui 於 10-9-14 13:12 發表
我從來唔會介意我屋企窮,亦從來無埋怨自已爸爸媽媽點解唔係有錢人。我反而好知足。

我好認同一句話:

世上比你幸福的人數之不盡, 但比你不幸的人亦大有人在, 每個人都有自己需要面對的問題, 學懂珍惜, 感恩, 生命會因此而變得不一樣...

totally agreed

子爵府

好媽媽勳章

有,,,,,,,前男友&阿嬸(我叔叔老婆)........

教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

珍珠宮

我父母當初睇唔起我老公,我地結婚,c6屋企半個仙都冇幫,c6當年人工又低,雖然有學歷,我父母好嫌棄佢。

我妹都係嫁小康之家,但人地父母出幾廿萬首期,我老母面口唔同晒!

十幾年過去,我個妹做左單親媽,因個賤人去滾!而我c6對我好好,養起一頭家又錫我,我覺得自己冇揀錯!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 幗幗 於 10-9-14 12:44 發表
記得做女果陣拍拖, 去見男方家人, 起初好熱情有傾有講, 後來問到我屋企住響邊, 我答某某屋村, 態度即刻轉變晒, 果一殺那都好唔開心, 問自己點解屋企唔有錢d, 要比人睇唔起~ ...

邊個話住屋村d人窮呀,富貴在心中呀,反而我亞媽就怨左一世話嫁左個死窮鬼老公,自己千其唔好睇唔起自己,我亞媽成世人唔開心就係輸左比自己.
<br><br>

水晶宮

原帖由 manyyman 於 10-9-14 14:34 發表

乜你亞媽咁現實架!! 我就有個親戚唔抵得人地d女嫁得好過自己d女啫.....(佢覺得有錢就係嫁得好)

可能我媽唔想自己仔女捱啩...但當年講真真係好介意佢咁對我老公架...呢幾年可能佢都眼見我老公只衰窮無前途,但至少都對我同我囝不薄吖...所以至睇化咗咋..........至少我同老公上到佢屋企食飯,佢唔會再當我老公透明先啦...講真呢下野,比着任何一個人都覺難受,仲要係自己外母咁對自己添.

水晶宮

原帖由 chinatea 於 10-9-14 15:19 發表

邊個話住屋村d人窮呀,富貴在心中呀,反而我亞媽就怨左一世話嫁左個死窮鬼老公,自己千其唔好睇唔起自己,我亞媽成世人唔開心就係輸左比自己.

呢句話講得好啱!!!人輸乜都得,就係唔好輸俾自己!

珊瑚宮

環保接龍勳章

唉~~ 好多人都咁啦~~ 俾人當透明有時都好慘, 反面又唔係, 如果開到d串, 我就可以反面, 當透明....果下真係慘爆, 最慘仲要係你阿媽當你老公透明. 做老婆的要好好鍚返果老公呀~~

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-14 15:20 發表

可能我媽唔想自己仔女捱啩...但當年講真真係好介意佢咁對我老公架...呢幾年可能佢都眼見我老公只衰窮無前途,但至少都對我同我囝不薄吖...所以至睇化咗咋..........至少我同老公上到佢屋企食飯,佢唔會再當我老公透 ...

水晶宮

原帖由 montana 於 10-9-14 14:25 發表
"一朝得志語無倫次"既人真係有好多,呢D人多數身家連一個"億"都無,只係有少少錢環境比人好少少就學人睇唔起人,所以我成日都同老公講做人唔好有風洗盡要留有餘地真係風水輪流轉架。

以前果個2公婆成日話睇死我老公無 ...

無話風唔風水輪流轉既,但至少作為一個人唔好咁對人先囉!都係做好自己先好.

( 又衰多口講人地D事添....所以我之前堆回應又是自動消失...哈哈!!!)

水晶宮

原帖由 alphabetagamma 於 10-9-14 15:25 發表
唉~~ 好多人都咁啦~~ 俾人當透明有時都好慘, 反面又唔係, 如果開到d串, 我就可以反面, 當透明....果下真係慘爆, 最慘仲要係你阿媽當你老公透明. 做老婆的要好好鍚返果老公呀~~

...

我都有呵番我老公...好彩我老公都算明事理既人,我諗佢都知我難做,所以我老公都無話真係發脾氣又無講咩負面野,只係小朋友咁要我呵番咋~~~否則,我諗我都唔知點收科...手掌又係肉,手心又係肉...

民房

第時靠自己努力,威返囉~

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-14 15:21 發表

呢句話講得好啱!!!人輸乜都得,就係唔好輸俾自己!

幾窮都好人地把口講咩鬼都好,最緊要輸人唔輸陣呀....發功
<br><br>

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

唉, 細果個陣, 我老媽子成日話竹門對竹門, 木門對木門, 我地呢d 窮人, 休想嫁有錢人, 當年我又懵盛盛, 信以為真, 嫁左c6 (仲窮過我), 當時諗住公一份, 婆一份, 都應該ok 掛? 點知生左阿女之後, 因為要全職湊女, 得c6 一個做野, 生活就每況愈下, 我老媽子同d 外人講, 幾個女之中, 我屋企環境最差喎, 好多時大家出黎食飯, 個個都唔會叫我出錢, 攪到好似我呢家人成日都痴飲痴食!!mouth:

我家陣同阿女講, 他日搵老公, 一定要有財or材, 窮過自己又冇本事既, 千萬咪要!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

原帖由 chinatea 於 10-9-14 16:23 發表

幾窮都好人地把口講咩鬼都好,最緊要輸人唔輸陣呀....發功

總之大家點都要正能量!正面D去看待事情和人!!!大家一齊發功!!! ( 多謝茶媽運咗D正能量俾我~~~哈哈)

首頁

尾頁

跳至