論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

被賓妹老屈三萬, 唔賠就拉我坐監
你自己都說被賓屈, 又怎會拉你坐監呢?
我表姑姐也是. 怕坐監.
賓目的是為了 $$, 勞資審裁處里好多case 也不是嚇嚇雇主, 賠錢了事. 下一單case! 有空可以去 jordan 勞資審裁參觀!.

男爵府

樓主個bun bun short 架, 3萬~~
去菲律賓 air ticket 一千唔使
food & travel allowance - $100/day
長服, 佢做咗幾多件呀?
佢分明想拖時間, 搵第條水魚~~
講佢個名出黎, 等佢唔好咁易搵到新僱主

珍珠宮

原帖由 Painful 於 10-11-3 01:13 發表
謝謝回覆

其實佢亂claim野, 我係咪應該都同佢一樣嚇下佢, claim返佢之前打爛過我既野同我一切既損失, 等佢唔好屈得咁過癮, 希望佢可以息事寧人, 反省己過接受和解, 只攞自己應得果d ...

講咗打爛嘢過咗係冇得秋後算帳 (即使你有證據)
你而家嘅形象緊要d......
即係, 基本上, 叫個工人簽收$係你責任, 如你冇.....
重俾個官覺得你係一個苛刻僱主, 樣樣計足兼秋後算帳, 佢咪傾向信個工人, 認為你乜都冇俾囉
相反, 個官覺得你係好僱主, 咪會傾向信你俾個工人屈!
所以, 嚇還嚇, 顧吓自己形象!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

水晶宮

工人追你長期服務金...幫左你好多年咩...你點忍到架...

少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

原帖由 54heima 於 10-11-3 21:19 發表
工人追你長期服務金...幫左你好多年咩...你點忍到架...

原帖由 Painful 於 10-11-2 23:17 發表
每次續約都叫我同佢續, 一直衰心軟好人同要求低, 跟住故態復萌, 依年幾倍咁變差, 當正自己係主人咁, 連話佢都唔得, 會發脾氣掟野同唔聽指令, 邊有咁既員工? ...

冇忍佢嘅僱主, 又點會有咁嘅員工?
係我炒咗佢9年啦
再講一次, 事到如今, 去數佢係一d 用都冇!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

等待驗證會員

原帖由 54heima 於 10-11-3 21:19 發表

我根本就得過且得, 怕煩買佢怕, 工人一d都唔好, 唉! 我依家好似鑄成大錯, 有點羞愧, 縱到佢愈黎愈大膽, 愈黎愈離譜, 唔通做好人要求低都係錯?

我問過其他人, d人要求高我幾倍, 仲不時丙個工人, 個工人都無我地咁差, 發生乜野事

對工人好好, 平時有野都遇埋佢, 盡量都唔鬧佢, 但佢竟然只當你係白痴係水魚, 不停蝦你, 不停蛇王, 不停煲電話粥, 去街市要二個半三個鐘, 縱到依家連話下佢一兩句都唔得, 話佢當咗自己做主人, 我係下人都唔算誇大呀, 咁你諗下佢有幾差呀, 唉!

咁既僱主仲想點, 都無乜要求, 做乜咁憎我地, 變本加厲, 愈黎愈得戚, 想點? 當你係主人, 唔洗做野好唔好, 真係愈諗愈火滾

等待驗證會員

原帖由 SandraLo 於 10-11-3 19:18 發表

講咗打爛嘢過咗係冇得秋後算帳 (即使你有證據)

邊度講? 佢地點解追索話有六年, 我地追索就唔得, 乜野道理? 佢既然乜都亂開一通, 根本無損失只有賺, 有一樣屈到都賺

等待驗證會員

原帖由 SandraLo 於 10-11-3 19:18 發表

即係, 基本上, 叫個工人簽收$係你責任, 如你冇.....

人工有簽收, 現金比, 有簽名作實
所以佢只係追幾日欠薪, 因為係即炒, 呢個的確未比, 我地今日又話要比, 佢又唔計, 唔知佢想玩乜野

等待驗證會員

講下今日情況

去勞資關係科, 一按飛好快就到我地, 我地家庭一行兩人同職員報到, 跟住等約10分鐘就見面, 我起初以為呢d野可能要等半個鐘, 算快

賓妹身邊仲有一個人同行, 唔知係朋友定工會既人(helper of domestic helper?), 但佢聲稱呢個只係佢朋友

我地入到去, 我同佢講只希望相關人士傾談, 所以想請佢個"朋友"離開, 但佢竟然話如果佢"朋友"離開, 我到要離開, 你估依家玩一換一, 我係當事人之一, 有乜理由我要離開, 你"朋友"做乜要堅持聽, 嘈了一輪調解主任話我地有權拒絕第三者人士入來面談, 最後佢"朋友"都離開咗

正如pollyw所講, 調解主任都係負責調解, 唔係黎睇證據或判別是非, 所以你完全唔帶證據都無問題
大家基本上各自表述, 講到假期到真係搞笑, 賓妹連講大話都講到差過人
我地鬧佢話你咁樣講大話無陰公, 跟著又話我地大廈有CCTV可以作證, 你唔好講大話, 之後佢唔知係咪開始有點騰雞, 講講下突然講咗第二日, 個調解主任問佢究竟係邊日, 佢最後有少少勞氣話佢連日子都未搞清, 一時一樣, 叫佢諗清楚至再講

之後我問佢有作一大段claims(誇大加老作), 你既目的係咪想延長Visa, 佢無出聲

等待驗證會員

跟住講到長期服務金, 主任問僱主即日炒佢, 咁佢炒你既原因呢, 佢竟然答"none", 有無搞錯, 你唔敢講, 咁就等我地就同主任講, 我地逐件逐件咁數番出黎, 發脾氣掟野, 專登整爛我地d野, 成日煲粥, 去街市二三粒鐘至返黎, 呢d就係我地即炒佢既原因, 唔係無原因, 佢只不停搖頭同講了一句佢好勤力, 我地講大話, 我話呢d野唔少都有事實作證, 你無從抵賴, 咁你點解去街市咁遲返, 佢只係依依鵝鵝, 沒有駁我, 主任話, 如果用Summary dismissal解僱賓妹, 我地係唔洗比長期服務金同代通知金

主任可能都覺得佢唔老實, 所以有少少幫我地, 之後我地都和解唔到, 佢就分別單獨同工人同我地傾計, 佢先同工人傾, 我地出返去, 之後到我地, 佢話佢只肯減三千, 呢個價根本差好遠, 我心諗都無可能和解, 不過主任都見我地開個價, 咁我地就話頂盡比多幾千, 仁至義盡, 主任話會盡量遊說大家和解

最後佢叫雙方再入黎傾, 但個賓妹唔知去咗邊, 個主任就打電話比佢, 佢走咗出街, 主任有少少勞氣, 話都仲未傾完, 問佢五分鐘返唔反到黎, 之後收線, 咁我地再等

等咗五分鐘都仲未見人, 個主任又再打比佢, 佢話就黎, 之後個主任叫定職員見到佢就即刻叫佢入黎, 最後佢再出現, 但基本上無乜野好講, 價差太遠, 仲有十幾秒dead air, 結果一如所料, 賓妹唔肯和解

之後我地話欠薪一欄我地無爭議, 我地因即時炒佢, 所以爭幾日錢, 我話可以先比呢筆錢, 其他有爭端到時法庭再追, 但賓妹唔肯要, 真奇神, 比錢入佢袋先都唔肯收, 想現乜花神, 主任仲向佢解釋要呢筆錢影響唔到日後追討, 其實佢唔要咪仲怪, 但佢死都唔要, 個主任同我地講會記錄在案, 證明你地肯比, 只係佢唔要, 唔會話你欠薪, 最後大家不歡而散

佢之後同個朋友bi li巴呀, 個樣兇兇地, 應該係喪鬧我地或數臭緊我地, 不過我都費時再理佢

主任態度友善, 無向我地施加任何壓力, 或逼我地和解, 虛驚一場

男爵府

呢d人擺明屈$$ & 想extend visa

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Painful 於 10-11-3 22:50 發表
跟住講到長期服務金, 主任問僱主即日炒佢, 咁佢炒你既原因呢, 佢竟然答"none", 有無搞錯, 你唔敢講, 咁就等我地就同主任講, 我地逐件逐件咁數番出黎, 發脾氣掟野, 專登整爛我地d野, 成日煲粥, 去街市二三粒鐘至返黎, ...

多謝你分享經驗, 俾大家多啲認識, 請keep住分享, 縱使有人再受害都識得點處理, 政策傾斜向外傭, 僱主只能自求多福, 互相提點!

等待驗證會員

原帖由 chaklongma 於 10-11-3 23:02 發表
呢d人擺明屈$$ & 想extend visa

佢地屈錢真係屈得好過癮, 因為點打佢地都有著數
又延長咗Visa
就算只屈到一樣都賺呀
我無簽假, 唔知係咪睇到呢點, 佢不斷係呢度狂作大, 我暫時只諗到用大廈cctv作證
根本屈我地係百利無一害, 只賺不賠
所以真係要諗計, 等佢知驚, 唔好屈得咁爽

其實佢咁做, 算唔算犯了欺詐或比假口供?
我地counter-claim佢, 等佢唔會以為只賺不賠, 好唔好?
證明到佢有問題, 可否報告給入境處, 入境處會否因應情況而會列佢入黑名單, 等其他人唔會再受害?
我極度懷疑佢做緊part time, 非法做工, 點樣可以告發佢, 等人查下同拉佢

有乜野我地可以做向佢反擊? 比d意見, 呢種人咁樣屈人錢, 同街邊騙徒本質有何分別?

珍珠宮

原帖由 Painful 於 10-11-3 22:43 發表

邊度講? 佢地點解追索話有六年, 我地追索就唔得, 乜野道理? 佢既然乜都亂開一通, 根本無損失只有賺, 有一樣屈到都賺

唔駛邊度講.......
舉個例你就明
我响公司做左十年, 期間壞過3部電腦同4部printer, 電話都兩三部, 同無數嘅嘢...... 有個同事就3年掟爛咗3個冷氣遙控, 成三舊水一個....... 你估我老細有朝一日要炒我地, 佢有冇得追番我地呢? 佢如欠我地人工或MPF, 我地要追Labour一定會幫, 如佢要追我地, 我諗比登天更難!

等待驗證會員

佢下一步會告我地, 我地將要出庭
請問出庭前有乜野要準備? 唔該比貼士教路, 點樣可以打贏呢場仗?
個官係咪真係同大家講, 一味偏幫外僱, 外僱講乜就信, 我地就要好強烈證據先信
唔係咁黑暗嗎? 咁樣被屈錢真係好唔甘心
有無媽咪有打呢d官司經驗分享
十萬個多謝

點樣收集證據?
請證人證明個工人有問題, 得唔得? 有無用? 黎過我屋企既朋友或樓下管理員可以作證
如果想申請cctv記錄 (證明佢真係有放假), 佢電話記錄 (證明真係成日煲粥蛇王), 同八達通記錄 (證明佢出街真係去咗好耐), 點樣申請?
仲有d明顯係人為損壞既野 (明顯係發脾氣蓄意整爛我d野), 有無用?

等待驗證會員

嚇死人, 如果見到咁既官, 係咪輸咗九成

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3506559-1-1.html

乜可以咁無法無天, 人地工人點講都得, 僱主點證明都話唔得 :;pppp: :;pppp: :;pppp:

伯爵府

牛年勳章

原帖由 Painful 於 10-11-3 22:50 發表
如果用Summary dismissal解僱賓妹, 我地係唔洗比長期服務金同代通知金

咩叫做 summary dismissal ?

象牙宮

原帖由 virgokaren 於 10-11-4 01:04 發表
咩叫做 summary dismissal ?

工人告雇主, 雇主須証明自己清白, 不提供証明, 如何判斷?
list out 工人所犯错的事. 某年某月某日, 時間, 地點, 事項 工人犯的错事. 記錄檔案. ->自我保護自衛呀.

你 claim 會計, 都須 receipt; 你 sick leave, 都須醫生紙/假紙, 你同客戶生意出了問題, 你須 P/O; deposit, 來往 email '有關事頂' 比老閭去睇. 証明你冇错, 错出現在那里?

工會是工人的主腦, 幫工人出主意, 對付雇主!
工會 分脹式同工人合作的.

象牙宮

原帖由 Painful 於 10-11-3 23:22 發表
請問出庭前有乜野要準備? 唔該比貼士教路, 點樣可以打贏呢場仗? 個官係咪真係同大家講, 一味偏幫外僱, 外僱講乜就信, 我地就要好強烈證據先信 唔係咁黑暗嗎? 咁樣被屈錢真係好唔甘心 ...

tips 最終是"和解"收場. 被工人屈多與少, 由自己交的功課 & 和工人negotiation (討價还價) 有關. 單對單傾$$.
另可說自己收入有限, 為了生活才請工人, 經濟有困難, 請教官我該怎么做! 官有同情心, 幫你都唔定.

分享一下 : 我表姑姐&堂哥都被工人玩過 (2位人士都較自大, 議價當然差啦, 我就從中學到少少野) 好似學生做 project/交report, 做的好就高分囉. 記得殺殺殺價!! 不要同自己荷包作對. prepare 的好, 一定得. 你还價叻唔叻?
支持你!!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

支持你企硬, 不要妥協.
如你肯定要 fight, 做足工夫和搜集足証據; 要比的合理的就要比, 佢屈的盡量找夠証據 support 自己, 佢未必屈到, 唔一定係和解收場, 可以贏!! 有d 上埋 high court, 最後 win 咗.
工夫做足,至少 可將被屈的數減至最低.........
通常工會開大條數先有空間屈你嚇你..........呢場遊戲好似玩 show hand 咁 , 祝你好運.

和解的case和 嬴的 case 也不少, 你看:

http://forum.baby-kingdom.com/thread-677108-1-1.html

http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/pphlt/html/labour.htm

依家集中火力研究吓點反擊佢先.
原帖由 Painful 於 10-11-3 23:22 發表
請問出庭前有乜野要準備? 唔該比貼士教路, 點樣可以打贏呢場仗?
個官係咪真係同大家講, 一味偏幫外僱, 外僱講乜就信, 我地就要好強烈證據先信
唔係咁黑暗嗎? 咁樣被屈錢真係好唔甘心 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至