自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 眼超超 於 10-11-17 23:03 發表
買返黎物業仲要係私人名下.

直資啫, 仲係有用政府資助, 同用市民嘅錢投資落自己袋, 有咩分別.

超超, 我仲諗緊邊間添, 原來係呢間

男爵府

I think the problem is more about the management, reporting and use of the schools' funds.

From Economic news today:

23間學校亦被質疑,為獲教育局批准加學費而低估儲備,最多低估6,100萬元;還有以將有赤字為由,提出加費25%,卻向家長隱瞞擁有1,500萬元儲備。
審計署沒披露涉事學校,但據悉當中最離譜的是以取錄資優生聞名、每年學費2.46萬至3萬元真道書院。
該校06至09年間,用1,000萬元非政府資金買入3物業,由校長和校監以受託人身份持有,作為外籍英語教師宿舍;但事前未經校董會批准,物業其後亦沒移交給校董會。該校又被揭發繞過校董會,擬09至11年為1,000名內地校長舉辦為期7日培訓課程,提供免費食宿;直至今年中已耗用15.1萬元。事實上,該校及其校長丘日謙與內地關係密切,曾獲頒內地多個教育獎項。
真道涉4問題 指未閱報告拒評
真道的人事安排亦被發現違規,包括沒設立機制釐定非教學人員薪福條件,兩名滿約員工只有一人獲增薪,及沒公開招聘下,聘請36名員工。真道書院發言人表示,校長昨未有空詳閱審計報告,故不作回應。

大宅

真道校長口才了得,是一位出色的「推銷員」,甚麼一條龍學校,另類學制,有理想、有承擔,令家長趨之若鶩,但說穿了,原來賺錢仍是最重要。

子爵府

Charlotte_mom, 我一直有留意你係小一選校既留言, 我十分清楚你真係一位好中肯既媽咪, 你所講既係真道既收生情況, 絕無加插任何個人意見, 唔好嬲啦.

唉, 我就真係唔知點算好, 真道原本係我柸茶, 但依家我對佢真係好失望.
原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-17 23:59 發表
你有無去小一版留意下佢收生程序架, 究竟?
呢個係事實, 唔係個人意見, 幾時入FORM都好, 校長見完第一輪, 覺得OK就會叫校務處約SECOND IN(就校長時間), 見完SECOND ROUND, OK就即刻俾DEPOSIT(無記錯應該有2日時間考 ...

別墅

大宅

真道校長口才了得,是一名出色的「推銷員」,學校標榜一條龍服務,學制另類,有理想,肯承擔,但原來說穿了,著眼的還是賺錢。唉!家長們,不要喊貧富懸殊了,原來直資官津,同是一塌糊塗,有錢沒錢,也是死路一條。教育局要員,請拿出你們的良心來,為孩子做點好事吧!

男爵府

The problem is more about the management, reporting and use of the school's funds. It is obviously inproper for the principal to buy 3 properties for the school in his own name, employ staff without proper approval etc.

From Economic News today:
但據悉當中最離譜的是以取錄資優生聞名、每年學費2.46萬至3萬元真道書院。
該校06至09年間,用1,000萬元非政府資金買入3物業,由校長和校監以受託人身份持有,作為外籍英語教師宿舍;但事前未經校董會批准,物業其後亦沒移交給校董會。該校又被揭發繞過校董會,擬09至11年為1,000名內地校長舉辦為期7日培訓課程,提供免費食宿;直至今年中已耗用15.1萬元。事實上,該校及其校長丘日謙與內地關係密切,曾獲頒內地多個教育獎項。
真道涉4問題 指未閱報告拒評
真道的人事安排亦被發現違規,包括沒設立機制釐定非教學人員薪福條件,兩名滿約員工只有一人獲增薪,及沒公開招聘下,聘請36名員工。真道書院發言人表示,校長昨未有空詳閱審計報告,故不作回應。

From SingTao news today:
其中一所學校向家長隱瞞其高達一千五百萬元的預算累積營運儲備,反告知家長學校將出現營運赤字,建議增加兩成半學費。不過,學費減免方面,資助學生的款額卻偏低,有學校更將獎學金計畫納入政府開支。

另外,直資學校處理毋須即時動用的剩餘款項時,沒有遵照教育局指引,將款項投資在股票及基金市場,市值超過七千萬元,報告批評無記錄顯示學校曾評估投資涉及的風險。報告更狠批,有學校以四川地震名義舉行籌款活動,但卻將籌得五十五萬元中近三分之一,共十六萬元撥入學校盈餘,做法令人詫異。

繞過程序直接聘教職員

報告又指有學校繞過公開招聘程序,由校長直接選任三十六名教職員;動用一千萬元非政府資金,以校長名義購置三個物業,作為英語老師宿舍;以及動用十五萬元為一千名內地校長開辦培訓計畫。消息透露,涉及購買物業的學校是香港華人基督教聯會真道書院。本報曾致電該校查詢,發言人表示校長整日開會,不會作出回應。

據悉,真道書院購買物業,主要是為外籍英語老師及內地老師提供穩定的居所,加上現時沒有法例列明禁止直資學校投資,故難以判斷該校是否違規。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

多謝各位幫我講說話
睇返D意見, 可能我用詞不當, 引起誤會, 抱歉

我只想講出佢一向收生做法, 佢不嬲都係由得學生等, 無消息的話, 家長當REJECT好了, 唔好堅持要有個BLACK & WHITE通知, 咁實會失望

返返TOPIC, 其實賺左既錢, 去左邊? (我承認我懶無睇晒D文章)

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-17 23:37 發表
真道不嬲都係咁程序收生, 岩既, 好快就有SECOND IN然後一個月學費做DEPOSIT
唔岩既, 慢慢等.........(唔會有任何FEEDBACK的), 另一方面又繼續收FORM, 睇下有無心水申請, 岩既又會好快SECOND IN

大家有點誤會了. 我理解Charlette_mom呢個"岩既"是指學校/校長覺得個小朋友啱佢間學校的意思, 並不是指學校的收生方法是對的.

好在我嫌TKO遠, 舊年冇報呢間學校. 如果唔係, 我睇到新聞一定會好嬲!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 babymuimui 於 10-11-18 09:01 發表

超超, 我仲諗緊邊間添, 原來係呢間

校長成日講係行IB唔知幾多年喇. 其實真係唔知存唔存在. 近期又向家長們講, 已做了pre-authorization, 至於幾時真係會有authorization, 真係天知. 攪到學校兩頭唔到岸.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-18 09:40 發表
多謝各位幫我講說話
睇返D意見, 可能我用詞不當, 引起誤會, 抱歉

我只想講出佢一向收生做法, 佢不嬲都係由得學生等, 無消息的話, 家長當REJECT好了, 唔好堅持要有個BLACK & WHITE通知, 咁實會失望

返返TOPIC, ...

可能有誤會, 勿放在心.

子爵府

醒目開學勳章

校長攞錢起宿舍比NET Teacher, 但學校係無Net teacher............

仲有, 成日講行IB, 一個Net 都無, 真係行倒IB ???

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 眼超超 於 10-11-18 09:48 發表
校長攞錢起宿舍比NET Teacher, 但學校係無Net teacher............

仲有, 成日講行IB, 一個Net 都無, 真係行倒IB ???

一般官津都有1個半個喎, 收咁貴學費, 佢一個都無???

別墅

好多新建的直資學校我無信心報名, 佢地無公開試往績, 得個"吹"字, 什麼創意思維, 批判性思考, 生活中學習, 資訊科技互動學習.......有時係虛無縹緲的概念, 說穿了, 咪係一班"推銷員"呃緊飯食.

由小學讀到中學, 要12年時間, 可能校長未做夠12年, 就逃之夭夭, 轉校去了, 最可憐係班學生哥和家長.

所以, 我好怕那些無公開試往績的新直資 (傳統名校變身的新直資例外), 寧願讀普通津校好過.

大宅

其實家長係咪有知情權呢?而加好似咁多間直資都有問題,講真,就算佢學校公開晒所有財務報告,如果係有心隱瞞,咁作為家長可以點做?揀學校揀到好似賭大細咁,真係担心!

題外話:唔知邊間咁攪笑,用4.2萬起狗屋呢?學校養狗真係聞所未聞

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 minijelly 於 10-11-18 11:02 發表
其實家長係咪有知情權呢?而加好似咁多間直資都有問題,講真,就算佢學校公開晒所有財務報告,如果係有心隱瞞,咁作為家長可以點做?揀學校揀到好似賭大細咁,真係担心!

題外話:唔知邊間咁攪笑,用4.2萬起狗屋呢?學校養狗真 ...

唔係麻, 咁搞鬼??? 邊間呀??

珍珠宮

原來係真道……讀呢間咪即是送錢比佢洗?!

大宅

原帖由 babymuimui 於 10-11-18 11:07 發表

唔係麻, 咁搞鬼??? 邊間呀??

唔知邊間呀,都無開名,真係幾攪笑

大宅

原帖由 iwff 於 10-11-17 23:26 發表
學校面試費用200元, 可想而知食水都好深的

iwff
好重皮wor

首頁
12345...6

尾頁

跳至