自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

係街見到咁大個仲坐bb車的話,
我心會諗, 駛唔駛呀仲坐, 咁爹, 爹到幾時,
推住你上落果個人仲辛苦,
亦會望望推住架車, 係咩人唻.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Caleung 於 10-12-9 12:28 發表

請睇返我附加補充, 我就係覺得可能佢隻腳真係有事而唔係俾人縱...
oh...sorry啊,我頭先趕住出去做義工,冇睇返其他post呀,誤會咗你唔好意思 ops:" />
我收返頭先話你嗰句ok嗎?ops:" />
你的人格如何,你的人生亦必如何!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實講真, 人地坐bb車, 跟本唔關你事 (唔好介意), 佢又唔影響人, 何須考究到咁大件事? 因為與其你都唔會知佢係咪真係有問題定係比人縱, 不如唔講好過啦.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ankle 於 10-12-9 12:36 發表
樓主已經解釋0左, 佢唔係咒人地~
明白晒,thank you!:loveliness:

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 kc_01k 於 10-12-9 13:50 發表
其實講真, 人地坐bb車, 跟本唔關你事 (唔好介意), 佢又唔影響人, 何須考究到咁大件事? 因為與其你都唔會知佢係咪真係有問題定係比人縱, 不如唔講好過啦. ...
kc 妳隻手仲痕唔痕?有冇see dr.呀?

男爵府

原帖由 1013angel 於 10-12-9 13:49 發表
oh...sorry啊,我頭先趕住出去做義工,冇睇返其他post呀,誤會咗你唔好意思 ops:" />ops:" />
我收返頭先話你嗰句ok嗎?ops:" />ops:" />

唔緊要喎..大家明白既..有時出post打字未必睇得到咁多野或表達得咁好...理解過後就明白晒lu

做義工咁好? 學校果D?

禁止訪問

大宅

我個囡是小學生,有時同佢細妹出街都坐bb車, 因為佢覺得坐細妹架bb車, 好似bb, 想找回做bb回憶.唔會俾我鬧.
人大了便會有壓力--成績,功課,人際關係.佢會唔開心.

佢同我說做bb多人鍚.有時佢坐一陣,玩吓.我覺得無問題.

我睇到個囡坐bb車時,佢可以舒緩一吓.佢又無傷害人.玩吓無訪.
--------------------------------------------------------

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 1013angel 於 10-12-9 13:53 發表
kc 妳隻手仲痕唔痕?有冇see dr.呀?

我昨晚貼住膠布瞓, 今朝好好多, 夜晚返去浸醋 , thanks. :)

(樓主, 唔好意思,借咗少少位講私人嘢 , 請唔好介意)

大宅

如bb車轉做單車,後面有人推,會唔會好d呢?(其實都係一樣)

原帖由 soganbaby 於 10-12-9 14:02 發表
我個囡是小學生http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=1104,有時同佢細妹出街都坐bb車, 因為佢覺得坐細妹架bb車, 好似bb, 想找回做bb回憶.唔會俾我鬧.
人大了便會有壓力--成績,功課,人 ...
--------------------------------------------------------

男爵府

原帖由 soganbaby 於 10-12-9 14:10 發表
如bb車轉做單車,後面有人推,會唔會好d呢?(其實都係一樣)

呢個方法幾好喎...佢鍾意時又可以踩下(當做運動)...攰時推住行又方便, 只係唔可以係單車度瞓覺...

男爵府

醒目開學勳章

明白你睇法!

原帖由 Caleung 於 10-12-9 11:48 發表
前2日...係烏溪沙某大型屋苑, 見到一個媽媽推住架BB車..

坐係BB車上既係一個著住小學校服既女孩子...估計都有2年級, 佢表面上無肢體既殘障或生病 (因為果陣佢係好精神咁食緊ice-cream)

我知道小朋友放學係累D, 但 ...

公爵府

好媽媽勳章

我覺得有時睇嘢唔可以只睇表面,眼見亦未為真,萬一人哋又好似我女咁,咪誤會咗人哋囉,係咪?
我女早幾年都一直開刀開刀再開刀 開完又要上全身石膏or戴義架,嗰段日子好難捱, 同佢出街,想用bb車推,but車唔夠大,佢對腳又突晒出嚟,瞓又唔得,坐又辛苦,(講起都心酸:-( )我唯有用孭帶孭住佢出街,去親坐mtr都俾人話我個女對腳阻鬼住晒

因為佢全身包晒石膏(由腳踭包到上心),我怕人哋用怪異眼光睇,所以大熱天時我都選擇用條大浴巾包住佢,我又細粒,行多兩行,我都冇晒力喇,咁我梗想坐下ka啦,亞女個石膏又真係好"牙喳"嘅ops:" />ops:" />ops:" /> 要佔兩個位,咁啲人睇唔倒佢對腳有事,咪大聲話我自私囉,我解釋完一之又一次,俾人睇埋亞女雙腳,啲人先肯收聲咋:-(

唔知頭唔知路就唔好咁惡對個小朋友吖:-(
去買餸俾c9話我縱女,唔俾佢行,我咪笠高條毛巾俾佢哋睇囉,懶得再講咯ops:" />ops:" />ops:" />

p.s打到手軟...都係話俾其他人知,俾人誤會係好橙ka:-( 特別小朋友..
再p.s我女表面睇好似正常小朋友咁嘅,外人無法睇得出佢隻腳有事,so成日俾啲人話我...

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 胡太得叻 於 10-12-9 13:55 發表
你的孩子不是你的孩子,他們是生命自己的孩子。

他們透過你來到這個世界,他們卻不屬於你。

你可以給他們你的愛,卻不能給他們你的思想,因為他們有他們自己的思想。

你可以提供他們身體的住屋,卻不能替他們的靈魂找房子,因為他們的靈魂住在明日之屋,那是你即使在夢中也無法到達的地方。

你可以努力像他們一樣,但是千萬不要使他們像你一樣,因為生命是無法逆轉的,更不能被昨日的你所耽擱。

大宅

聞者心酸又心痛, 你女女而家無事麻?
原帖由 1013angel 於 10-12-9 14:19 發表
我覺得有時睇嘢唔可以只睇表面,眼見亦未為真,萬一人哋又好似我女咁,咪誤會咗人哋囉,係咪?
我女早幾年都一直開刀開刀再開刀 開完又要上全身石膏or戴義架,嗰段子好難捱, 同佢出街,想用bb車推,but ...

男爵府

Don't be too harsh la! The little girl is only in K1? Maybe she walks too slow and her mom doesn't want to be late for the school bus.

原帖由 胡太得叻 於 10-12-9 12:02 發表
你不如希望個媽咪有問題啦!

我朝朝都見到個有問題既媽咪架啦!佢個女低班,同我個仔同一間學校,一起等校車的,屬於中碼身型,佢朝朝都抱個女去等校車既,去到個女又跳又癲好活潑下架喎!所以我成日都好想問佢阿媽,佢個女對腳係咪用 ...

大宅

奇實, 有家長說, 港童都係人家的孩子,
關我們這些路人甲、乙、丙什麼事!

家長這樣說的心理,
很明顯就是不想承認自己有問題,
自己蹤個小朋友!

用另一個角度看,
菲傭在街上惡待僱主的孩子,
那孩子又不是我們的孩子,
我們為什要那麼憤怒,
要發起全城人肉搜尋器,
找出孩子的父母?!

再換另外一個角度看,
孩子被父母寵壞,
當這孩子長大成人了,
可能成為很壞的人,
而我們的孩子正正就是要
在生活和生存空間裡面對這些孩子,
那些校園霸零事件,
和嚴重的打鬧事件,
追根研底, 是父母沒有教好孩子!

所以, 我們這些路人甲、乙、丙
不是單單的好管閒事,
當中有更深遠的影響我們需要細想!

男爵府

有無小朋友既輪椅架? 咁樣係咪會輕鬆D? 依家你囡囡有無事? 希望佢快D好返

原帖由 1013angel 於 10-12-9 14:19 發表
我女早幾年都一直開刀開刀再開刀 開完又要上全身石膏or戴義架,嗰段日子好難捱, 同佢出街,想用bb車推,bu ...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 kc_01k 於 10-12-9 14:09 發表

我昨晚貼住膠布瞓, 今朝好好多, 夜晚返去浸醋 , thanks. :)

(樓主, 唔好意思,借咗少少位講私人嘢 , 請唔好介意)

浸醋都得咩?好好take care喇....

首頁

尾頁

跳至