自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

nds有呀... 好多係用黎學習既game. 有識字啦, 有寫字啦, 有拼音啦, 有地理啦, 有maths啦, 有IQ test啦, 有puzzle啦, 有開發左腦右腦啦... 好多好多架...

原帖由 hashlulu 於 11-1-6 23:40 發表
d game係識字卡,寫字母,拼音,咩nds同psp有呢d學咩?

大宅

醒目開學勳章

我覺得無問題, 大人換新機, 舊機好自然比仔女用.

男爵府

我屋企乜I 都無!我自認都好慳家,因為要養兩條化骨龍!可能阿仔(6歲)知我無錢,有時會問我夠唔夠錢洗?唔夠就比佢d零用錢我!(幾感動)...另外我覺得佢仲慳過我,
新學年諗住開一盒新顏色筆比佢...,佢話唔洗,只要fill返幾支就得...
原帖由 pigpig 於 11-1-6 22:57 發表

絕對同意!
我親戚個女,要風得風!要雨得雨!所有I 咩都有齊,一年換幾部手提,使錢好似倒水一樣。
我只會覺得,佢將來既路會好難行。
我個女,有時想買一舊擦膠,我一句話冇錢,唔買,就唔會再出聲!買一樣野好簡單,但小朋友一定要明白,世上 ...

大宅

無錯, 雖然我都成日買野俾阿女, 但每次都係因為佢d 貼紙滿分先得換架!

主動幫婆婆/ 媽咪做家務, 俾心機練字/ 認字, 做左d 乖事, 有1個貼紙, 滿15個有小禮物.....

要風得風, 要雨得雨既小朋友係經唔起考驗, 要佢知得來既野唔易架!

絕對同意!
我親戚個女,要風得風!要雨得雨!所有I 咩都有齊,一年換幾部手提,使錢好似倒水一樣。
我個女,有時想買一舊擦膠,我一句話冇錢,唔買,就唔會再出聲!買一樣野好簡單,但小朋友一定要明白,世上 ...

大宅

人地既小朋友係點我唔會理, 不過我自己就唔想阿女係咁零交流, 我老公都好鐘意用電腦, 返到屋企, 佢可以全晚都無同我同阿女傾計, 一味用電腦, 我唔想個女都係咁囉!

原帖由 LILY媽咪 於 11-1-7 09:27 發表
係咪香港人的小朋友, 係就滴晒汗, 點解飲茶唔係食野, 係打機, 咁第時佢地唔駛先學講野, 識用電腦就得啦.mouth:mouth:" />

大宅

係個亞爸想upgrade iphone4 所以部iphone3比左個仔, 有咁既"理由" 令自己換機都心安理得嘛.

我自己都係咁, 我將部3gs 比左c6, 自己用ip4

原帖由 梅媽媽 於 6-1-2011 08:30 PM 發表
今日下午同仔係屋邨商場玩左一陣,同時還有兩個兄妹仔.佢地剛學放學,阿媽坐在一邊.其我間佢有同我仔玩,也報上年齡.然後我攞左部i phone影低阿仔,跟住個小弟弟行來話我知"i phone3!我都有一部,爸爸送俾我既.佢買左i ph ...

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

大宅

時代唔同, 我細個屋企都算有米, 都要幾歲先第一次坐飛機, 而家好多小朋友未一歲都周遊列國, 我覺得唔係麻木供應物質俾小朋友, 而忽視教養, 基本上係無抵觸。
原帖由 vicky_cheun 於 11-1-7 13:49 發表
我之前果部係itouch,換左電話有埋記事功能就俾左我個仔(3歲)玩,入左d認字game同cartoon俾佢睇。

其實小朋友有手提都無話唔好,我同老公早排買左一部好似係3百幾既小童手提俾個囝(淨係可以打4個電話)同接任何電話,俾佢出 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無問題丫, 自己細個時都打紅白機, 灰機, 超任, game gear, 做好功課同set定打幾耐就可以啦~

珍珠宮

阿仔6歲, 唔好講 I 咩, 連遊戲機/PSP/NDS係乜都唔知.
不過莫講阿仔, 我都未掂過呢D嘢.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

絕對同意!

咁會唔會引起小朋友既自卑?
純粹問題,唔係挑釁,只係想知姐.
我自己細過時,阿媽成日嗌無錢,我唔見左本書都唔敢講,於是全年無書讀.又唔敢買新筆盒,爛都照用.
從來無飾物之類既野,無任何同學仔有既明星相之類既野,
都幾自卑架.

水晶宮

唔係講話一定要買iphone,但小小一舊擦膠,都換來一句"無錢,唔買".
可唔可以話,遲D生日先買比你,或者,你乖,我就買比你?

大宅

而家電子世界, 我唔反對用iphone / ipad。我自己用iphone 4 都download左好多小朋友的app比佢地, but~ 我係假期 / 特別情況下先會比佢地玩一陣, 但絕對唔會專登比一部佢地囉~ 玩的時間亦要有限制不能過長。

原帖由 方方媽媽 於 11-1-7 14:09 發表

我自己細過時,阿媽成日嗌無錢,我唔見左本書都唔敢講,於是全年無書讀.又唔敢買新筆盒,爛都照用.
都 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 vicky_cheun 於 11-1-7 13:49 發表
我之前果部係itouch,換左電話有埋記事功能就俾左我個仔(3歲)玩,入左d認字game同cartoon俾佢睇。

其實小朋友有手提都無話唔好,我同老公早排買左一部好似係3百幾既小童手提俾個囝(淨係可以打4個電話)同接任何電話,俾佢出 ...

乜有d咁產品? 咩牌子/型號? 邊度買架?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

都 ...

尋晚用手提電話上網,未能詳細甘講,不如等我講清楚少少呀....
囡囡所擁有既東西,可以講話應有盡有,講得出,佢都有,nds佢有、wii有...就以擦膠為例,佢有差不多30-40舊,生日時朋友送既,有時買買埋埋既,真係用一世都用唔完ga....
每當佢經過澳洲﹙我住澳洲﹚一間好出名既文具店時,佢每次都話要買擦膠,我會同佢講,今日我無錢,唔會買,跟住再同佢解釋,你屋企已經有好多擦膠,點解仲要買呢?要知道父母搵錢好辛苦...同埋唔係話只係一舊好平既擦膠,我就要買....
依家既小朋友太幸福,我相信,如果佢地覺得自卑,只因為覺得自己擁有的,唔夠別人多....我就係要囡囡知道,自己擁有爸爸、媽媽、妹妹,有最親既家人,已經好滿足,唔係因為未能擁有某些物品而自卑。我經常鼓勵囡囡,講出自己既想法,佢想買野,佢一定會同我講,但我做父母既,會再去分識,是否值得去買?是否必然要買呢?
我唔知我講既野,你會唔會認同,但我相信大家都有教好子女既一套方法,最終目的,都想子女做個品格好既人
呢度,有媽咪覺得,小朋友用i-phone無問題,其實,我覺得只要唔沉迷,問題唔係話大得好緊要....我有時都會俾部i-phone我囡囡玩一陣。
放心,大家都係講出自己既想法,我唔會戒懷,相信你會就自己細個時所遇到既經歷,去用你既方法教導小朋友。
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 方方媽媽 於 11-1-7 14:11 發表
唔係講話一定要買iphone,但小小一舊擦膠,都換來一句"無錢,唔買".
可唔可以話,遲D生日先買比你,或者,你乖,我就買比你?

都係果句,所買既野,唔係因為價錢既問題,當然唔係送一舊擦膠都買唔起.....
可能係我講唔清楚,所以引起你誤會,請見諒!

琥珀宮

原帖由 oknsca 於 11-1-7 12:12 發表
我屋企乜I 都無!我自認都好慳家,因為要養兩條化骨龍!可能阿仔(6歲)知我無錢,有時會問我夠唔夠錢洗?唔夠就比佢d零用錢我!(幾感動)...另外我覺得佢仲慳過我,
新學年諗住開一盒新顏色筆比佢...,佢話唔洗,只要fill返幾支 ...

我呢邊呢....好攪野,每年學期尾,就會買定下學年既book pack,學校會俾張清單家長,列出要買咩?每年都話要買4舊擦膠、2大盒筆、槳糊筆6枝....等等....mouth: 但細心去諗,一年點可以用到甘多文具呢?學校都唔會強迫家長去買,我每年填表時,就會問清楚囡囡,你上年用剩幾多文具呀?其實,真係用剩好多囉....所以,好多時我都無買齊數,但如果學期中唔夠用,我一定會去買。
佢有D同學仔,係學校經常唔見呢樣果樣,但唔見左,完全唔覺得咩回事,因為唔見左,咪叫媽咪買過囉 我就最唔欣賞呢個行為囉...
所以,你仔仔真係好乖仔呢

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

我覺得富養小朋友無問題
如果咩都唔比小朋友(特別系d合理的要求),慢慢佢地就會對物質好渴望,累積左太多慾望在心中,大個好容易被小小利益誘惑到,被人呃或者挺而走險。
為左買個lv而去援交的女仔大多都來自窮且唔識教育仔女的家庭。

教小朋友如何好好利用同珍惜部機就OK

侯爵府

2018復活節勳章

都 ...

"自卑" 問題,真的值得討論

好多家長就係怕孩子自卑,供給孩子很多不必要的東西
其實,也不是錢的問題,反正,iphone ipad 不貴,起碼比媽媽的名牌手袋平
家長要買比孩子,ok,但不要說成是多益智的,是比小朋友學習的
最好的學習方式,都不是 iphone ipad 就是了

如果為了怕孩子 "自卑" ,實在不必
物質慾望無止境的,你冇可能滿足全部
今日買 iphone ipad
他日買法拉利,家長 ok 嗎 ?

現代人富裕了,就不斷想,"我孩子缺乏了甚麼",但不曾想,他們其實已擁有很多

說回頭,無書用,無擦膠用,就真係好慘
但家庭經濟環境差,真係冇辦法
要體諒媽媽的難處

很多人都因為 "童年遺憾",而給孩子很多很多

侯爵府

2018復活節勳章

原帖由 oooasis 於 11-1-7 17:59 發表
我覺得富養小朋友無問題
如果咩都唔比小朋友(特別系d合理的要求),慢慢佢地就會對物質好渴望,累積左太多慾望在心中,大個好容易被小小利益誘惑到,被人呃或者挺而走險。
為左買個lv而去援交的女仔大多都來自窮且唔識教育仔女 ...

個個都有物質慾望,全部都可以實現嗎 ?
為物質而援交,係道德觀念扭曲

首頁

尾頁

跳至