想生BB

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

禁止訪問

男爵府

原帖由 LittleMss 於 11-1-19 23:04 發表

完全明白你感受, 相信好多JM都一樣身同感受, 我都係得一條路IVF, 但係我覺得咁係仲好, 唔使左諗右諗, 青春有限時間有限, 而且可以正面面對, 有時左試右試會有更大o既沖擊, 好佩服嗰d JM 勇氣耐力堅強!

我 ...

多謝你既鼓勵呀,其實我都有同老公傾架,好彩佢都好好,好支持我既決定,而佢都係好鍾意小朋友,不過佢話無都無所謂。

你咁快就開始療程拿,我明天先開始食避孕藥,要下個CYCLE先開始療程呀。咁咪會農曆年期間放胎LAW?

你做完IVF之後會唔會返香港呀?祝你一切順利啦。

禁止訪問

男爵府

原帖由 LittleMss 於 11-1-21 09:09 發表

嘩,好開心聽到你老公都好係SWEET同好愛你, 我哋都好幸運啦!

我今日返咗醫院驗多一次血, 因為睇下我LH有冇降返低(正常係會排完卵之後降低), 咁醫生話我數值好好, 所以會呢個WEEEKEND開始, 不過係經期前打 ...

食避孕丸係醫院叫我食架,先食避孕丸再噴鼻,跟住黎O個個CYCLE先打針同抽卵,其實我都唔太知道食藥同噴鼻有咩用(我覺得有D WASTE TIME ....)
不過, 搵得pwh 做ivf就要食藥同噴鼻先....
我之前睇另一個不育科醫生就話唔駛食藥同噴鼻, cycle一黎就可以開始打針...(不過, 我覺得呢個不育科醫生好似好求其咁,同埋pwh似終都平少少同埋個dr 好似認真d同好人d,所以都係決定o係pwh做ivf)
希望可以同你差不多時,都係o係2月成功, 一齊駝b 啦

禁止訪問

男爵府

原帖由 LittleMss 於 11-1-21 20:56 發表

我問你係因為有原因架, 據我所知避孕藥有兩個作用..第一, 係有D人經期唔準時, 令到經期準D, 第二..可以抑制排卵等到打谷卵針時反應大D, 第三, 可以幫助減低OHSS架, 你個醫生有冇話食幾耐呀? 咁..政府醫生都唔差噃: ...

姑娘同我講食藥可以避免打針前有卵巢水泡出現,佢話如果有水泡就唔打得針住。
我下次period應該2月14日左右,可能同你差不多!

男爵府

原帖由 LittleMss 於 11-1-21 20:56 發表

我問你係因為有原因架, 據我所知避孕藥有兩個作用..第一, 係有D人經期唔準時, 令到經期準D, 第二..可以抑制排卵等到打谷卵針時反應大D, 第三, 可以幫助減低OHSS架, 你個醫生有冇話食幾耐呀? 咁..政府醫生都唔差噃: ...

嘩,你支針咁貴架?即係幾萬蚊港紙?我避孕藥加噴鼻用左一萬一千蚊!
美國連ivf都有得claim保險架?如果香港有得claim就好啦!

大宅

原帖由 LittleMss 於 11-1-17 09:13 發表

唔緊要啦, 你而家做IVF一擊即中呢
係呢, 你CHECK過D咩? 介唔介意講我聴聽呀?

唔好意思呀, 咁遲先睇到你個post, 呢幾日比較忙冇上BK.

我C6 check過丁丁合格.
我就照過輸卵管冇問題.
另外, 之前做iui嗰陣, dr.幫我驗過一d嘢, 好似有FSH, LH, Prolactin, 之後俾返份report我, 佢話樣樣都ok, but我睇唔明.

大宅

原帖由 littleantant 於 11-1-17 21:47 發表
gonegone:

你o係咪o係私家醫院度做ivf ar?
其實,我成日覺得, 原因不明而又唔係高齡o個d case,
通常係緊張所致,
我聽過身邊既屋企人同朋友講過,
佢地都有朋友係試左幾年, 到放棄放鬆心情之後就會無端端懷孕
又或 ...

我喺公家醫院做ivf呀.

我都希望係緊張所致啦, 不過其實我平時都冇點緊張嘅, 係之前做iui嗰陣就真係有D緊張啦.
希望今次ivf可以放鬆心情去做啦....haha.

大宅

我前兩日又見過醫生, 買咗噴鼻藥, 二月八日可以開始噴鼻喇.

男爵府

原帖由 gonegone 於 11-1-23 01:57 發表
我前兩日又見過醫生, 買咗噴鼻藥, 二月八日可以開始噴鼻喇.

你同你差唔多日子噴鼻喎,咁應該差唔多日子打針啦,
又多一個戰友,我地要一齊努力呀,希望兔年往我地啦!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 LittleMss 於 11-1-24 03:06 發表

呢幾日好忙唔得閒上嚟....忙到死..終於今日得閒D可以上嚟同你講下.....早兩日等D藥送到嚟屋企, 點知美國FED-EX真係服務差到死, 個快遞去到路口打俾我老公話佢架車好屎入唔到我屋企條路, 都道擺明係籍口偷懶, ...

你29號都返醫院驗血,D藥點解唔直接在醫院拎?

而家香港好凍呀, 凍左成個月,好辛苦呀
美國而家凍唔凍呀, 我覺得天氣暖D做IVF 會舒服D

你O係美國做IVF都好, 起碼農曆年都可以繼續做IVF,
香港好多醫生都放農曆年假~~
你而家有無做運動AR, 我諗住呢個月做多D運動,
希望身體好D, IVF 都順利D~~

侯爵府

報到~~

我遲左入黎呀,我唔係好經常上bk,不過因為知道自己要做人工受孕都已經睇多左,不過冇咩留言囉

我30 Jan就開始噴鼻
12 Feb返QM checking,如果pass就13 Feb開始打針
打10-12日就會取卵喇
預計係2月尾做囉

我係qm排公家排,等左兩年幾,由好唔開心,等到宜家好似好化咁,上星期去拎藥,我居然冇喊喎,之前我次次去醫院都會喊,喊係因為我成日問點解,點解要係我
反而日子迫近,我冇再唔開心,我老公都表現到好support我,我媽咪又緊張我,咁ok啦

同埋我都幾有信心一take過架,因為我放胎同bb出世日子都好funny,2月尾放胎係我生日,如果呢次成功,bb 40 wks時就係我老公生日,我覺得個天會送呢份大禮比我地兩公婆,所以我宜家個心情唔緊張,好想快d過左呢廿幾30日,放完胎好想快d confirm係成功,咁就大功告成,鬆左第一口氣

侯爵府

我的問題

其實我地兩年幾前已經plan想生bb架喇,咁好正常去到basic既body check啦,從來都冇諗過連呢個test都唔pass囉

我老公冇精呀,我唔開心得好緊要,又唔可以表現出黎,不過我地都即刻去睇醫生,拎左紙去qm排隊
唔排私家係因為我想比d時間,睇下會唔會除左呢個方法仲有冇其他方法可以做

老公連埋qm睇左3個泌尿科醫生,係最後o個個先有料到,知道佢係精索靜脈曲張(之前個d都係話佢輸精管塞左,做手術都幫唔到,所以直接叫我地做人工受孕)
係呢個醫生suggest下,老公做左次手術去醫呢樣野
當時醫生話做完佢可以recover 50-60%,不過做完手術3個月後再check sperm,都只不過係由0去到等於正常人既10%
我又好灰心啦

過左一個月左右,有個同事介紹佢睇開個中醫比我,呢個中醫唔係專睇不育,不過佢個人好nice,手上都有好多病人係睇呢方便既症,加上佢又可以同我針灸又有藥
於是我地由10年1月中開始個個星期兩個人一齊去睇呢個中醫
9個月後再check,老公sperm多左一倍,我覺得幾好架,不過都係唔夠多啦

咁等下等下,都排到隊喇

本來醫院係話我1月做架,不過12月period黎個時打去qm,佢話因為個lab cny會close,所以我要1月先可以開始,咁所以係day 21(即30 jan)先開始噴鼻囉

侯爵府

講多少少,我自己身體冇問題,中醫角度我係脾虛同腎陽虛,呢兩樣野宜家都唔會係好得返晒,不過我宜家身體so far真係幾好,至少宜家天氣咁凍,其實我真係唔覺得好凍,即是天氣唔會好易影響我身體囉

仲有就係我今年2月生日係32歲,雖然我覺得32歲先有第一個係遲,不過係中醫同西醫眼中我叫後生,所以佢地都覺得我成功率係好高

我本身個人係樂天既,之前因為人工受孕令我好困擾,所以好似癲婆咁,不過近呢個幾星期我情緒好ok呀,如果我可以keep好既心情去面對,我覺得好運會跟住我囉

希望所有野都順利,呢度所有人都順利啦~~

禁止訪問

回復 55# littleantant 的帖子

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至