烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

Re: 有無人可以幫下我呀!!!!你地有無人用麵包機"Princess"係成功架?

sinwai182006 寫道:
Honney
你就好la,我都想好似你咁呀!囡囡讀書未呀?

我都係冇錯野先可以整下自己鐘意既野食咋

佢今年九月返學啦∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

Re: 有無人可以幫下我呀!!!!你地有無人用麵包機"Princess"係成功架?

Honney
好快開學bor,
囡囡要而家心情點呀?
你有晒心理準備未呀?(怕送到學校佢會喊!)

子爵府

sinwai,
係呀,真係好快,我仲緊張過佢呢∼
我估佢一定會咸多,唔知咸幾耐咋
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

Honney
讀幼稚園 or幼兒園呀?
半日 or 全日呀?
我囝囝讀果間幼稚園(半日上午),去到大門口就唔比家長入去la,老師怕家長見到bb喊唔捨得,bb見到媽咪係度佢又唔捨得,所以,家長同bb都無機會唔捨得!

子爵府

sinwai,

幼稚園呀,返半日,我唔想佢返全日咁辛苦呢∼∼

但我個個肯唔肯入去都成問題呀

男爵府

Honney
佢好跟你,跟到唔肯放你手果種呀?
Honney 寫道:
sinwai,

幼稚園呀,返半日,我唔想佢返全日咁辛苦呢∼∼

但我個個肯唔肯入去都成問題呀

男爵府

Re: 用過"Princess"麵包機,大家一齊分享下la!!!

用過"rincess"麵包機,大家一齊分享下la!!!

別墅

Re: 用過"Princess"麵包機,大家一齊分享下la!!!

THANKS!
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

男爵府

candymanho
candymanho 寫道:
THANKS!

民房

各位,
我想問...lee部機其實係咪吾可以全用高筋粉...今晚我做左第一個制成品,係用全麥粉做既麥包...但係個制成品好明顯d粉同所有材料都吾混合..食時一d有甜味..一d就冇味? 個包好實..d粉既密度好高..吾鬆..仲好似有少少粉味!

男爵府

康豬咪咪
你係咪用呢個食譜呀?
(我只係整過白麵包咋!)
依時粉同牛油唔可以混合的,會影響發酵.
分開放開,或者等所有材料混合好最後才加入牛油!

全麥方包

1.全麥粉350克
2.麵粉50克
3.依時粉1.5茶匙
4.奶粉3茶匙
5.鹽1茶匙
6.檸檬汁2茶匙
7.蜜糖4茶匙
8.雞蛋(打勻)1隻
9.牛油1茶匙
10.水240毫升
11.按"全麥烘烤程式"
*在搓麵糰過程時,可以開蓋,用木殼攪下都得架
**如果仲未攪好,可以按住個制數秒,熄左佢,再按番個制開番佢.
***等閃動的燈完全熄滅才取出
你試下先,唔成功,我再幫你問下個示範"姐姐"!

民房

好多謝你呀! 我只係跟說明書...完全吾得..我一定會再試。咁白麵包我吾敢再跟說明書了...請問邊到可以攞倒好既食譜呀? 我公司有個同事仲笑我個包好似外太空既石頭!

男爵府

康豬咪咪
我果d都似似地石頭bor ,不過係個底同側面d皮!
我係打電話去問代理商,佢地 e-mail 比我既,我仲叫佢地聯絡個示範"姐姐"比電話我!
雖然我都未算成功,係可以入得口既 !
我之前係用麵包粉架,我而家都係試緊用高根粉!
你比個e-mail address 我,我e-mail 個代理商既食譜比你呀?
大家一齊硏究下! :lol:

我想問下你既說明書有無中文架?
我果個係無中文說明書架,我問佢地先比份中文說明書比我咋!

民房

sinwai,
我個食譜都係睇跟機返果本全英文...真係吾得架!
其實我係咪可以參考d做麵包既書呢?因我有一本,另我想問我可以o係邊倒send個e-mail比你呢?

男爵府

康豬咪咪
check pm,thx!

民房

我昨日做左個奶油方包,你可以參考吓 :
高粉 2杯
低粉 1 3/4杯
糖 3湯匙
打勻雞蛋 1隻
軟牛油 5湯匙
依士 2茶匙
鹽 1茶匙
暖牛奶 200毫升
暖水 3湯匙

lee個包好鬆軟,我參考左你敎我個部機重攪o既方法.果然吾同...差d發到去部機頂 不過我覺得牛油好似多左d..同埋味道方面應該可以改進..我吾知點形容...而低粉可以減少! 如果你會整..請你比d意見..睇下可以o係邊方面改進..因為我覺得lee個麵包如改良下..應該好好食! :

子爵府

康豬媽咪,

你地部麵包機好大部架?呢個份量我可以整到二條吐司啦

男爵府

麵包機
Honney 寫道:
康豬媽咪,

你地部麵包機好大部架?呢個份量我可以整到二條吐司啦

男爵府

康豬咪咪
好呀,我會試下,
有無相睇呀?
d皮會唔會好硬架?
康豬咪咪 寫道:
我昨日做左個奶油方包,你可以參考吓 :
高粉 2杯
低粉 1 3/4杯
糖 3湯匙
打勻雞蛋 1隻
軟牛油 5湯匙
依士 2茶匙
鹽 1茶匙
暖牛奶 200毫升
暖水 3湯匙

lee個包好鬆軟,我參考左你敎我個部機重攪o既方法.果然吾同...差d發到去部機頂 不過我覺得牛油好似多左d..同埋味道方面應該可以改進..我吾知點形容...而低粉可以減少! 如果你會整..請你比d意見..睇下可以o係邊方面改進..因為我覺得lee個麵包如改良下..應該好好食! :

子爵府

sinwai,

望落唔係好大咁喎,有冇寫幾多容量呀?

首頁
12345...7

尾頁

跳至