自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

原帖由 peggyhklam 於 11-2-22 12:17 發表
其實我並唔覺得樓主阿媽有賣女feel

我做女時每個月俾幾千元家用, 到結婚阿媽話3萬禮金啦, 酒席錢不要了, 個時我覺得阿媽好好, 為左唔想我地辛苦

但到而家我生左仔後, 才發覺我俾得太少禮金阿媽, 我養個bb一個月要 ... 希望樓主唔好介意我咁講, 因為我阿媽成日聽到人地嫁女收好多(多數收8-10萬),

...唔....都要睇下該對新人的收入...而家大學畢業有可能只搵7-8 千一個月..唔講得遠丫,,90年代初, 大學生最低限度都可以找到份教書做丫...而家就咁大學畢業不可以立即執教鞭..要再到教育學院讀教育文憑....

不過我都欣賞你,懂反思娘家過往對你的付出.

大宅

原帖由 mok239 於 11-2-22 16:40 發表

...唔....都要睇下該對新人的收入...而家大學畢業有可能只搵7-8 千一個月..唔講得遠丫,,90年代初, 大學生最低限度都可以找到份教書做丫...而家就咁大學畢業不可以立即執教鞭..要再到教育學院讀教育文憑....

不過 ...

無錯, 真係要睇對新人搵幾多, 所以最好同阿媽傾

我識幫我媽唸返轉頭係因為收禮金查實都係用來買龍鳳鈪俾我, 買金鏈俾女婿, 金器都買左二萬五啦, 實質袋五千咋, 你話呀阿媽邊有得執呀

子爵府

原帖由 fukuoka_saga 於 2011-2-21 23:06 發表
今日OT放工返黎9點幾,仲要拎野返屋企做.
又同呀媽嘈.又係為錢.
我真係好攰喇....
由上年搞結婚開始,已經嘈過好幾次.禮金方便一向未有共識,我本身打算比6,7萬左右,但酒席會自己收返黎找數.
今晚講開話約左未來6299遲D ...
想當年我結婚時跟你一樣,開口次次也是計錢,也沒有一句祝福的說話,反而,我送餅咭給公司亞嬸吃,說我結婚了,她開心的把我攬著,並恭喜我,替我開心,到現在十多年後仍不能忘記,為何一個不相干的人,比起我自己阿媽仲開心?(我結婚時已是遲婚),樓主,心平氣和的去溝通,不要把關係變差了,祝福你

伯爵府

樓主好本事, 買樓結婚同禮金加家用, 好犀利呀

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

見你地咁講, 我媽都OK喎, 當年我結婚, 男家冇乜錢既, 我媽要左3萬蚊禮金。 (因為男家冇乜親戚, 只係要左一圍酒), 其餘個廿幾圍全部都係女家既人, 擺酒錢我媽出晒, 當然所有禮都係佢收啦, (唔知有冇蝕架!!)
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

昨晚真係好傷心.哭了一晚2點幾先訓到...
成日都為錢錢錢,真係好厭喇.
我今日都有同呀媽傾.但未有共識.
我都想安排親家見面前傾好個數先.
我唔想到時人地覺得我獅子開大口.
呀媽成日覺得如果禮金唔收得多,即係個女唔值錢.但係我反而覺得....你要人地咁多禮金,第時人地就覺得我屋企係貪錢.

我而家叫佢諗清楚,想要幾多錢,幾多酒席一次講出黎.唔好話唔使啦,唔係賣女,轉頭又比說話我聽.你要10萬禮金再加10圍酒,我唔收你金我都比你.最多結完婚咩都冇.

講真,因為今次,我男朋友已經唔多鍾意我呀媽.....

用戶要求終止服務

原帖由 fukuoka_saga 於 11-2-22 23:35 發表
呀媽成日覺得如果禮金唔收得多,即係個女唔 ...

你已經處理得好好喇 ! 用積極正面方法(交談)去同你媽媽達成共識(雖然暫時未能)

繼續努力 ! 你將要為人妻子為人新抱.......大個了, 為你家的女主人

大宅

唔好咁傷心喇~~
我媽都好緊張$$, 未結婚前, 覺得佢$$仲重要過我, 試過我轉工無做野一個月, 都問我攞家用, 中三時我既零用$$係$ 150 一個月, 入左大學佢唔係問讀邊間邊科,係問我幾時先讀完出黎做野, 好多好多........而我屋企唔係無家,有樓, 我老豆做小生意既, 唔駛借$$讀大學家WOR...

後尾我接受左佢既缺點, 媽媽係無得choose, 只有接受再改變下佢, 佢讀得書少, 好多野唔明, 細個又窮, 似乎$$係佢既安全感。

有一次,佢呻自己好辛苦, 人地邊個邊個c9 個仔俾幾多$$個c9, 佢買咩買咩呀.....我個次好惡同佢講" 你辛苦??你做左少奶20幾年, 我星期一至六都番工,星期日仲PART-TIME, 你訓到10點幾同C9 飲下茶,打下牌辛苦呀??你又唔同留下洗碗個個姐姐比??"

對佢地黎講, 知足常樂都唔識,佢地都生活得唔開心。之後我好多次同佢傾, 改左佢少少價值觀, 我結婚時, 同佢講, 我嫁左都唔會唔俾OR 減家用, 叫佢唔好要人地屋企野, 無咩收過人地野, 嫁都大聲0的, 我地又無欠佢地0的咩....佢最後收左3萬同6 TABLES, 仲回一半俾男家, 買左好大對金手鐲俾我。

我諗你MUM係錫你, 佢只不過自己諗唔開同要面, 你好聲好氣同佢講, 你地真係無, 同你嫁左同而家一樣俾咁多家用,叫佢唔好同人比較禮金, 人地嫁左有無俾咁多家用先?? 同佢講最多結完婚, 有鬆再請佢去旅行LAW。

結婚開心事, 自己想擺酒既話唔好因為禮金問題而唔擺, 最重要自己唔好後悔, 努力~~

原帖由 fukuoka_saga 於 11-2-22 23:35 發表

用戶要求終止服務

原帖由 Kelove 於 11-2-23 00:27 發表
唔好咁傷心喇~~
我媽都好緊張$$, 未結婚前, 覺得佢$$仲重要過我, 試過我轉工無做野一個月, 都問我攞家用, 中三時我既零用$$係$ 150 一個月, 入左大學佢唔係問讀邊間邊科,係問我幾時先讀完出黎做野, 好多好多....... ...你訓到10點幾同C9 飲下茶,打下牌辛苦呀??你又唔同留下洗碗個個姐姐比??"

你又幾堅喎 !.......就好比你同你先生嘅...情比金堅!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

原帖由 Kelove 於 11-2-23 00:27 發表
唔好咁傷心喇~~
我媽都好緊張$$, 未結婚前, 覺得佢$$仲重要過我, 試過我轉工無做野一個月, 都問我攞家用, 中三時我既零用$$係$ 150 一個月, 入左大學佢唔係問讀邊間邊科,係問我幾時先讀完出黎做野, 好多好多....... ...

你好叻,我屋企同你差唔多,阿媽又係樣樣不滿,又係睇錢好緊,我上次就是對她這些態度不滿反面了2年,若我那時有你那麼識想就不洗同她反面,好在現在和好了。

大宅

哈哈~~個時年少輕狂....
不過我老豆阿哥無人stop我 wor....我講出佢地心抵話....

原帖由 mok239 於 11-2-23 00:35 發表

你又幾堅喎 !.......就好比你同你先生嘅...情比金堅!

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 Kelove 於 11-2-23 00:42 發表
哈哈~~個時年少輕狂....
不過我老豆阿哥無人stop我 wor....我講出佢地心抵話....

其實你都係講事實 :mrgreen:

你mama 其實真係幾生活舒適架啦.... 歎茶打麻將 ....
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

係呀~佢都幾好命~係細個窮law, 嫁左我老豆就only 做下part-time, 佢唔做家務唔煮飯我老豆又唔理佢, 我老豆好好脾氣....
好命有得遺傳你話幾好呢!

原帖由 seaheart88 於 11-2-23 00:56 發表

其實你都係講事實 :mrgreen:

你mama 其實真係幾生活舒適架啦.... 歎茶打麻將 ....

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第三回

男方是否有「誠意」娶老婆呢?

我女家係潮州人, 父母都很睇錢。妹同男友剛前年買樓, 未有錢結婚。 不過未買樓前, 妹男友向我父母正式討論結婚條件, 父母說:禮金2萬8千, 酒席10圍。 可是妹同男友沒錢, 便拖... 話遲D啦...遲D啦...他們同居了1年, 剛決定今年5月先註冊, 還想同一天做敬茶儀式, 但父母到現在仍未收到任何禮金, 我父母知他們困難, 可以借錢給他們, 但妹男友不願, 另外妹男友父親可出錢結婚的, 卻因妹男友與父關係不好, 男友不想靠其父親喎...

我自己建議他們坦誠與我父母說出來, 大有大搞, 細有細搞, 只是覺得男方是否有「誠意」娶妹?
1.)媽要求見男友父母?男方拖...字袂。
2.)擺酒?
男方拖...字袂。
我覺得如果沒錢, 就坦誠說出, 唔好拖...
3.)沒有誠信:自己先問我父母結婚條件, 可是已2年多, 仍十劃未有一掀, 即使雙方見面仍未安排...
4.)因我與妹男友傾時, 態度不認真, 講講下,
突然話: 好, 去Disney結婚, 借錢囉。
其實當時我只想幫他們想解決方法, eg.雞尾酒會,
酒席減 少D, 找朋友影相...等慳錢方法,
5.)註冊當日沒有婚紗...
6.)我與妹男友傾時, 男方只看重自己, 沒理妹感受和意見!妹向他說:想影婚紗相

男方是否有「誠意」娶妹呢?

大家有何意見?
Thank you !

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,不如試下軟攻,唔好好似講數咁問。
問下媽咪想唔想你嫁,覺得幾時要小朋友最好,如果唔結婚只係同居佢會點睇。唔好講錢住,傾下其他嘢,瞭解下佢既心態先,無謂下下傷感情。

另外,你同你細佬關係好唔好? 好既話就叫細佬都幫下口,婉轉d問下(例如細佬自己問下阿媽第時結婚會俾幾多錢禮金、酒席)

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至