時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

佢不只多咗一舊魚, 係多咗好多舊魚呀.... 超SHORT

子爵府

原帖由 graceyung 於 11-2-23 14:17 發表
綜緩班大帝就現兜兜咁比,我地打工仔就要等到65先有,財爺真系SHORT SHORT 地,好心學下澳門LA.

咪係囉!既然都係比$6000班打工仔, 倒不如直接比現金, 入落mpf度把鬼咩!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 joe1900 於 11-2-23 14:24 發表
佢不只多咗一舊魚, 係多咗好多舊魚呀.... 超SHORT

佢上次做過無人嘈, 咁今次未照抄LAW,

佢無想過現在的通賬我地切身得咁緊要,
出街食一餐飯升左10%以上, 買送又升10-20%,
我地係真係等錢用, 佢有無想過呀?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 matoba 於 11-2-23 14:29 發表

咪係囉!既然都係比$6000班打工仔, 倒不如直接比現金, 入落mpf度把鬼咩!

唔比現金, 學之前過媽咪講,
比我地唔洗供6000元都好呀!
每個月扣300,10個月扣晒
唔怕加劇通賬啦!

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

翡翠宮

好媽媽勳章

6000?? 俾我咩 ??
益 d mpf 公司之o麻... 咩行政費呀... 都扣哂啦~~~

男爵府

同意!!! 攞綜緩的人又出雙粮拉, 我地最慘...

原帖由 matoba 於 11-2-23 14:29 發表

禁止訪問

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

佢直接將d錢送比d強積金公司好過啦, 做埋咁多無謂野, $6000比咗我做mpf, 但對我完全起唔到少少作用, 佢讀咩書架?!

翡翠宮

個個月都比人扣起D糧...你+黎都冇Q用~
到時6000蚊~希望食到一個M記餐

子爵府

畀面勳章

原帖由 Kittymummy 於 11-2-23 13:49 發表
嗚嗚.. 我供左10年mpf, 都依家都係loss....個心真係好淡.
講咩每年5%回報 ? 我連本都拎返唔到.

我都係...一直都係蝕錢,明知蝕都拎唔到,仲要未計行政費/手續費等等,到我65歲拎得返都唔知果6千蚊仲有冇得拎返60蚊...我之前mpf有3萬幾本而家得返萬8...好在唔係供左好耐...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

點解唔直接送6000蚊比打工仔喎

原帖由 mcdullyiu 於 11-2-23 13:33 發表
真係攪笑,
現在面對通賬的係我地,
人工無得加, 真正等錢洗的係我地,
你入6000入mpf做咩呀?
叫我地全部申請提早退休拎那6000出來食飯買送交咩費咩費? ...

象牙宮

不如比$6000我買餸好過啦,

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

等到退休, 個 mpf 可能變左個咩"全民退休計劃", 到時名正言順, 嘔返晒出來全民再分過

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我願收一半, cash !! 即刻 !!

原帖由 mcdullyiu 於 11-2-23 13:33 發表
真係攪笑,
現在面對通賬的係我地,
人工無得加, 真正等錢洗的係我地,
你入6000入mpf做咩呀?
叫我地全部申請提早退休拎那6000出來食飯買送交咩費咩費? ...

洋房

我呢d 09年尾失業o既單親, 又唔合資格拎綜援o既人, 成個財政預算案都唔關我事...

洋房

原帖由 Kittymummy 於 11-2-23 13:49 發表
嗚嗚.. 我供左10年mpf, 都依家都係loss....個心真係好淡.
講咩每年5%回報 ? 我連本都拎返唔到.

我未失業前都供咗10年, 都好似未見佢賺過... 本都蝕埋~明蝕都仲要供

洋房

原帖由 mcdullyiu 於 11-2-23 14:19 發表
就算唔派錢,
我寧願財爺將這240億元用在其他方面,
例如退稅,
例如津貼學費,
例如長者醫療卷,
例如加多D藥在藥物名單,

咁樣可以多D人即時受惠 , 唔係放6000元入戶口,
30年後唔知等唔等於600元LAW! ...

Like~

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

totally agree!!! 等我地有多6000 促進香港經濟嘛~~~~~ 現在在MPF a/c, 明益班MPF Trustee & Fund Manager
Hello everybody~~!

伯爵府

我啲所謂中產都話可以等下,唔使靠o個6000開飯,但o個啲3無,5無人士活在水深火熱之中的,真系會有"何不食肉糜"的感覺,lee個政府好涼薄

首頁

尾頁

跳至