時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

剛剛同一個朋友傾開, 全世界無一個國家or 地方政府係咁.

一個政府的儲備, 唔收稅, 冇收入, 可以維持到半年, 就係一個好好, 佢地, 計好條數, 維持到半年, 餘下的就會還富於民.

香港有幾千億盈餘, 幾年無收入都唔駛怕!! 仲攬住d 錢把鬼~~~我地小小香港仲有錢過美國政府~~~~

唔止我地個人有納稅, 仲有賣地得益, 投資, 港交所的稅, 都係我地香港市民有份!

個人覺得, 最好的方法真係直接派錢, 咩double pay, 公屋免租, mpf, 電費, 咩都唔駛比, 直接比同市民手中, 仲免好多行政費.

珍珠宮

由澳門到星洲派錢, 我從無羨慕過,
只係覺得呢d係門面功夫, 比粒糖你止住肚餓, 治標不治本, 學阿松話齋, 應該教你釣魚, 而唔係比條魚你

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我吾係想hk政府派$.係對比之下,新加坡的分配好過hk好多,起碼吾係只挂住比$ d大蝗虫.:;pppp:

大宅

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

so envy singapore citizens ar...

禁止訪問

別墅

新加坡人少, 又唔會好似香港咁任由D大陸人來港,

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我個人覺得,財爺是有point喎,派錢係會刺激通脹,唔好同新加坡/澳門比較啦,新加坡立好重稅,澳門,無嫖無賭,只是荒島一個,他們當然可以派錢啦,收入咁穩定,hk稅低,買地不是穩定的收入來,hk唔同喎
但注入$6000入mpf,我都唔讚成,俾$6000市民,但幾十年至羅到,有咩用?而且會俾d基金經理食左一筆.
仲有一個好大問題,公務員同某d教師,係無mpf戶口,他們又點解無這$6000呢?我諗這問題是政府計留左,我估會好麻煩.十幾萬公務員一定嘈.
點解唔張240億,起多間醫院呢?hk人口老化,醫生流失率,又咁高,我覺得hk人,係需要多一間醫院喎.
我要食牛柳

子爵府

在新加坡,華人同印度人一般很勤力,馬拉人就....

但新加坡的移民條例較保障國民。新加坡朋友說,例如,若有大陸女人嫁到新加坡後很短時間內便離婚,離婚後的大陸女人不可繼續在新加坡居留,要返回大陸。

原帖由 Henrymama 於 11-2-25 21:47 發表
一樣唔少蝗蟲, 華人就勤力, 但其他

子爵府

怕通脹不退稅 學者批欠邏輯
【明報專訊】財政司長曾俊華以通脹為由拒絕退稅,經濟學者及財經專家齊轟理由牽強欠邏輯,因即使將注資強積金戶口的240億元全退還市民在年內消費用盡,也僅佔全年私人消費開支約2%,若以過去退稅水平約45億元計算,比率更低至0.4%,加上推高本港通脹主要元兇為入口食品價格等外圍因素,退稅對通脹影響根本微不足道

原帖由 咸濕大師 於 11-2-26 17:32 發表
我個人覺得,財爺是有point喎,派錢係會刺激通脹,唔好同新加坡/澳門比較啦,新加坡立好重稅,澳門,無嫖無賭,只是荒島一個,他們當然可以派錢啦,收入咁穩定,hk稅低,買地不是穩定的收入來,hk唔同喎
但注入$6000入mpf,我都唔 ...

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

如果真係人人(憑個HKID)派錢,睇怕祖國啲同胞當係一條新財路,馬上碌落黎都似 ~

禁止訪問

禁止訪問

大宅

人地新加坡係一個國家,香港只係一個城市,吾可以咁比。仲有人地收7%消費稅,你地又肯吾肯?

禁止訪問

子爵府

不同意。

如果識讀書,了解經濟學,會明白香港的通脹的主因是入口食品價格高脹等外圍因素,退稅對通脹影響根本微不足道。所以經濟學者及財經專家,都指摘曾俊華以通脹為由拒絕退稅理由牽強欠邏輯。

話退稅刺激通脹既,係只識擦鞋和向金融業大商家(基金公司)利益輸送的高官講出黎。

原帖由 mrsright 於 11-2-27 14:54 發表
話刺激通脹係只識識書既人講出黎.
...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至