自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

原帖由 bblui 於 11-3-9 15:13 發表
點解成堆人只得小朋友中招?! 一定是冇好好照顧小朋友啦! 仲有, 如果我係那小朋友媽媽的話, 我一定二話不說, 立即帶佢離開現場, 去求醫! 仲企喺到做什麼?? ...
原帖由 vincymama 於 11-3-9 15:26 發表
我真好唔明,點解佢媽咪會同佢去d咁危險的地方,仲唔明
其實以個細路的高度,只到成人的腰部,唔應該會受傷,無理由警察會在成人的腰部位置發射,佢媽咪無保護佢嗎? ...
都覺得奇怪,再加上看到聽到啲老屈警察啲片,開始覺得全件事情,是為做騷,人為做成而不是意外.

侯爵府

X2

原帖由 E媽媽 於 11-3-9 14:59 發表
太過份, 點做人地媽媽

男爵府

好媽媽勳章

C.C MUN

大宅

當時唔係現場亦真係冇法去理解事情嘅經過,但係睇完條片之後,作為媽媽,我有幾個好大嘅疑點:

1. 小朋友突然大叫眼痛,作為媽媽我直覺上會立即做兩件事 - 踎底睇下佢隻眼點,安慰佢問佢發生咩事
2. 理性d嘅,亦會起碼帶佢企埋一邊,搵夠光嘅地方同佢睇下,用水/紙巾同佢抺
3. 即刻帶佢去最近嘅toilet洗下,比個驚緊嘅小朋友離開人群

但當時高太只係揸住枝水,係度抺自己隻眼好似喊咁,可能聽落好涼溥,但我覺得似做show多,如同菜園村叫警察折開人手去同佢搵仔咁......

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無收錢呀!! 都几職業吓喎!!

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

del

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

全個遊行係比佢地做"shown",人權?自由?跟本就唔識,淨識喊口號,不知所謂。
就算係普通人,只要有少少常識,見到這種情況,一定會帶小朋友離開及保護他們,對班政黨來說,遊行只是一場"shown"並不是真心為社會,為市民,這種不義的遊行,點解仲要去參與? 為了自己背後的理念,妄顧法紀,妄顧別人的安全及生命,他們跟文化大革命及67暴動的做法有什麼分別,他們有什麼資格批評共產黨?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

大廚勳章

不嬲都覺得個小朋友係被利用架啦

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 yoma1975 於 2011-3-9 16:12 發表
都覺得奇怪,再加上看到聽到啲老屈警察啲片,開始覺得全件事情,是為做騷,人為做成而不是意外.

佢地成日想挑釁D警察,等警察出手就大做文章,好姣絞滑...真係禮義廉...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

父母應該知道人群唔散的後果,混亂時邊個都控制唔到,作為父母更應該立即離場保護小孩才是上策.自己失職又被人利用大肆炒作,事後賴三賴四實在是一大笑話.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

有d咁既呀媽真係悲哀....個仔受左傷保護唔到都仲要出黍好威咁話自己既教育好啱....

大宅

唔好講其他人, 就咁講其他仍留守馬路示威人士, 點解佢地冇人帶埋自己 d 仔仔/女女/ 姨甥/外甥 嚟去到咁夜, 就已經說明佢地都覺得那時,那地和那情況是不適合小朋友在場啦! 高太, 請你清醒吧!

男爵府

個小朋友出事後話“--唔想玩,要走呀!”,好明顯係有人同佢講話帶佢去玩,事前有冇人講佢知咩原因要去遊行都成問題,佢阿媽學咩人講係公民教育?

個小朋友今次上到的一課,係睇清楚佢媽媽

仲有成班圍住佢果D,都唔係人嚟,揸住樽水都唔第一時間幫佢沖,呢D又係咩公民教育?我地見到有人跌到都會即刻伸手扶啦,自然反應,點解佢地咁冇人性???
My little Son

大宅

次次社民連果班人都趁勢攪事, 攪亂社會秩序, 場面幾咁混亂, 幾咁危險,香港人喺電視新聞都見過唔小, 果位媽仲美其言話帶個仔去示威現場上一堂公民教育課, 嘩, 咁嘅媽咪, 真係百聞不如一見,一d都唔顧小朋友嘅安全, 出咗事仲唔立即幫個仔第一時間沖眼, 人哋為咗嘩眾取寵,唔理個小朋友痛苦嘅感受,利用做拍攝對象係無良, 但自己係小朋友嘅媽咪, 咁都接受到,我真係服哂佢

子爵府

見到果個啊媽嘅訪問就把火 滿口歪理當真理

侯爵府

我睇完呢單報導, 覺得"有無搞錯", 駛唔駛同個小朋友打燈影張特大沙龍相先至救人呀.

珍珠宮

大廚勳章

其實果日個啊媽開記者會,我覺得背後d人教晒佢點講,總覺得佢講嘢唔係事實.

珍珠宮

原帖由 mok239 於 11-3-9 15:01 發表

基本上...高太以帶孩子上公教育為由,而帶著1 個8 歲大的孩子晚上11 時在街上走....比人嘖中, 仲要高調的在鏡頭前...唔通香港就變到xxx 咩? 唔通跟孩子xx 公民教育有錯咩?

我就會話 : 唔通你覺得今次嘅意外, 身為 ...
唔洗大d啦, 而家拿拿聲即刻飛去利比亞, 學習如何推翻政權, 實地操作下大炮, 手榴彈, 好過留係香港摸警察叔叔塊盾牌啦!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 bblui 於 11-3-9 14:58 發表
有片為証:
http://www.youtube.com/watch?v=uRynEW0rnh0

咁既環境又打豉又立喊個個都情緒激動,有邊個人會帶一個8歲既細路去體驗生活架! 個仔喊到失聱,條孖四仲唔帶個仔走同佢用水沖眼,呢D人點做人阿媽!

首頁

尾頁

跳至