單親天地

跳至

首頁
12345...10

尾頁

瑪瑙宮

環保接龍勳章

大家咁話啦...阿四
我都唔知呀,有時我都睇到亞女一d野,不過比人話我擬人化左喎...
原帖由 ditochan 於 11-3-15 22:39 發表

咁我又冇聯想出黎呀,係係佢地身上發生我見到既,我而家叫人睇邊個好彩抽到ok隻鬆弛熊比我呀,因為我好鍾意呢隻野,我之前好好彩抽到隻架係ok,不過比佢地打劫左要黎訓教用,同我爭床伴,唉,不過冇所謂啦,佢地先係主人,我 ...

伯爵府

畀面勳章

原帖由 wayso 於 2011-3-15 22:41 發表
係囉,比佢地激死就無人知,淨係見佢地可愛一面啫..
係呀,我諗係我同亞女有緣多d囉,我寧願街都唔去都係陪佢咋,仲成日比我話我狗痴添..死未
...

都唔係架,我成日會同佢阿爸投訴架,不過養得佢地預左佢地有時乖有時曳架啦,而且我隻仔好鬼衰格,因為我格離屋有養狗,佢有時見我開門出左去門口浪衫,佢會走埋出黎係度望風景,隻狗見到佢當然狂吠啦,佢見隻狗綁住左佢仲走去人地面前周圍行係度示威,嚇到我捉番佢入屋咁我又唔會刻意陪佢地唔出街既,只係因為我帶住個衰仔出街麻煩所以我地極小出去

伯爵府

畀面勳章

原帖由 wayso 於 2011-3-15 22:44 發表
大家咁話啦...阿四
我都唔知呀,有時我都睇到亞女一d野,不過比人話我擬人化左喎...

佢地有時都會似我地人咁,佢地有情緒架麻

瑪瑙宮

環保接龍勳章

講到出門口,我隔離屋又係養左隻歌基,我覺得佢好悶,d主人成日唔响屋企咁,佢又係無落街肥到c,我諗養佢時嗰男主人都老,而家中埋風,佢太太要照顧佢,咪無時間帶佢出街囉..
我一開門咋,嗰個衰隻就吠到拆天啦,最慘淨係我開口咋喎,少少聲佢都聽到,真係無晒私穩啦...
原帖由 ditochan 於 11-3-15 22:44 發表

都唔係架,我成日會同佢阿爸投訴架,不過養得佢地預左佢地有時乖有時曳架啦,而且我隻仔好鬼衰格,因為我格離屋有養狗,佢有時見我開門出左去門口浪衫,佢會走埋出黎係度望風景,隻狗見到佢當然狂吠啦,佢見隻狗綁住左佢仲 ...

伯爵府

畀面勳章

原帖由 wayso 於 2011-3-15 22:52 發表
講到出門口,我隔離屋又係養左隻歌基,我覺得佢好悶,d主人成日唔响屋企咁,佢又係無落街肥到c,我諗養佢時嗰男主人都老,而家中埋風,佢太太要照顧佢,咪無時間帶佢出街囉..
我一開門咋,嗰個衰隻就吠到拆天啦,最慘淨係我開口咋喎,少少聲佢 ...

我格離屋隻狗比我買通左,之前成日比野佢食,攪到佢個主人都話隻狗聽我話多過佢話,其實睇佢識唔識教既姐,佢隻狗好攪笑架,佢地既聽覺真係好得,我係屋企門口準備行出去,佢好似知道咁,如果係屋出面晒太陽佢都會即刻坐係身架,(因為我地2家人個門口好近)而且佢好錫我個仔,我個仔走去打佢個頭佢都唔會反抗既

瑪瑙宮

環保接龍勳章

之前隻歌基無嘈架,不過佢出左門口見到我同亞女返黎,知道之後就開始吠啦,我亞女開頭一出門口聽到咁大聲吠都好驚架,之後就衰啦,見佢吠仲特登走去人地門口聞添,佢地關晒門,睇唔到架...

原帖由 ditochan 於 11-3-15 22:57 發表

我格離屋隻狗比我買通左,之前成日比野佢食,攪到佢個主人都話隻狗聽我話多過佢話,其實睇佢識唔識教既姐,佢隻狗好攪笑架,佢地既聽覺真係好得,我係屋企門口準備行出去,佢好似知道咁,如果係屋出面晒太陽佢都會即刻坐係 ...

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我亞媽成日都話mimi(佢隻貓)好識聽佢地講野;

有時亞媽返晏, mimi朝早就嗌佢起身攞野食, 我亞媽會話"今日返晏呀,訓多陣先啦" 咁佢就會行開, 等亞媽起身先再叫佢.

又試過佢係咁嗌我亞媽起身, 亞媽拎起隻拖鞋作狀要打佢; 到亞媽起身時發現唔見咗隻拖鞋, 俾佢收埋咗 .

mimi好鐘意痴住我細佬, 每次我細佬一叫佢, 佢就會即刻一路應佢一路行去佢到. 但有一次俾我細佬鬧佢, 之後成晚都唔睬佢, 我細佬係咁叫佢, 佢望都唔望我細佬一眼

原帖由 ditochan 於 15-3-2011 22:45 發表

佢地有時都會似我地人咁,佢地有情緒架麻

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

伯爵府

畀面勳章

原帖由 wayso 於 2011-3-15 23:02 發表
之前隻歌基無嘈架,不過佢出左門口見到我同亞女返黎,知道之後就開始吠啦,我亞女開頭一出門口聽到咁大聲吠都好驚架,之後就衰啦,見佢吠仲特登走去人地門口聞添,佢地關晒門,睇唔到架...

...

好明顯佢係唔開心同埋呷醋,隻歌基真係陰公

伯爵府

畀面勳章

原帖由 wing 於 2011-3-15 23:18 發表

有時亞媽返晏, mimi朝早就嗌佢起身攞野食, 我亞媽會話"今日返晏呀,訓多陣先啦" 咁佢就會行開, 等亞媽起身先再叫佢.

又試過佢係咁嗌我亞媽起身, 亞媽拎起隻拖鞋作狀要 ...

其實貓係好有性格既動物,佢地聽得明你講咩,至於做唔做就取決佢地自己,我隻貓女呢,個阿爸係屋企呢就一定會痴住佢既,即係星期6同日,星期一至五呢就痴我,我行上落樓梯佢一定跟住我既,有時見我行落樓佢冇跟我叫佢佢一定即刻飛落黎搵我,反而佢又冇收埋我d野,不過成日收埋我個仔d玩具,同埋成個大家姐咁,個細老成日自己唔梳毛,大安旨意訓係度等個家姐幫佢lam,不過佢地2隻感情好好既,同埋同我隻兔好夾,其實係我領養隻兔仔黎住先,之後到大家姐,跟住先細老,所以佢地知道邊個係大邊個係細

瑪瑙宮

環保接龍勳章

隻歌基,我又唔覺佢陰公喎,因為佢主人對佢都幾好嘅,不過無時間陪佢啫,我知仲有養貓咪架,我見過隻歌基好都好乖,不過少運動...好肥
我仲陰公啦,一出門口就全層都知,無晒私隱....
原帖由 ditochan 於 11-3-16 07:12 發表

好明顯佢係唔開心同埋呷醋,隻歌基真係陰公

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我覺得貓咪d性格好獨立又自我,鍾意你就好鍾意,唔啋你就唔so你架啦...
原帖由 wing 於 11-3-15 23:18 發表

又試過佢係咁嗌我亞媽起身, 亞媽拎起隻拖鞋作狀要 ...

伯爵府

畀面勳章

原帖由 wayso 於 2011-3-16 08:30 發表
隻歌基,我又唔覺佢陰公喎,因為佢主人對佢都幾好嘅,不過無時間陪佢啫,我知仲有養貓咪架,我見過隻歌基好都好乖,不過少運動...好肥
我仲陰公啦,一出門口就全層都知,無晒私隱....
...

肥對佢地身體唔好,而且因為佢地隻腳短個肚腩好易掂地既,我朋友呢隻咪成40磅囉,抱到我傻,其實對佢幾好都冇用,最慘係成日困住屋企麻,狗係需要散步架陰公,你既私隱仲有既,不過只限屋企內

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我都成日同佢主人講要帶佢去散步架啦,不過佢又要湊孫又要探佢公老,無時間喎..
我都怕鬼左呀,一開木門已被發覺,我都驚比賊人知我行踪,幾時係屋企或出街,到時打劫我呀....
原帖由 ditochan 於 11-3-16 09:10 發表

肥對佢地身體唔好,而且因為佢地隻腳短個肚腩好易掂地既,我朋友呢隻咪成40磅囉,抱到我傻,其實對佢幾好都冇用,最慘係成日困住屋企麻,狗係需要散步架陰公,你既私隱仲有既,不過只限屋企內 ...

伯爵府

畀面勳章

原帖由 wayso 於 2011-3-16 09:29 發表
我都成日同佢主人講要帶佢去散步架啦,不過佢又要湊孫又要探佢公老,無時間喎..
我都怕鬼左呀,一開木門已被發覺,我都驚比賊人知我行踪,幾時係屋企或出街,到時打劫我呀....
...

可能佢吠係想引你注意帶埋佢落街玩

瑪瑙宮

環保接龍勳章

你咪話喎,我都有呢個諗法架,佢係好想出街或者同我亞女玩...
原帖由 ditochan 於 11-3-16 09:40 發表

可能佢吠係想引你注意帶埋佢落街玩

伯爵府

畀面勳章

原帖由 wayso 於 2011-3-16 09:49 發表
你咪話喎,我都有呢個諗法架,佢係好想出街或者同我亞女玩...

我覺得係呢個問題先會係咁,成日得自己1隻狗係屋企食同

訓,冇人陪佢玩其實會好悶囉,因為我諗起我朋友隻狗入我

度係好開心既,因為我地會帶佢出去散步,我朋友夜晚會果

佢入廚房訓,我唔會既,由佢周圍訓,得閒又比下d雞柳條佢

咬,而且我又比佢周圍行呢,同埋我個仔又會走去撩佢玩,佢

企起度有我個仔咁高,最攪笑係佢好識做狗,因為我男朋友

逢星期6,日先返我度,咁因為我第一次湊狗,所以叫佢星期5

返黎我怕自己攪佢唔掂,佢之前屋企有養狗,後來因為太老

肝硬化走左loo,可能仲有陣狗味,佢見到我男朋友即刻跑去

佢度要佢攬要佢摸,開心到佢傻,我地睇到係度狂笑,佢係我

呢度其實好乖架,唔鍾意係屋入面便便尿尿,朝早要你帶佢

出後山痾既,呢樣野我冇教過佢,只係同佢講去散步,咁當時

佢就會攪掂埋唔駛我煩所以如果呢隻狗要我養既,

我會架,因為佢好得我地歡心,不過到時要攪掂家中個大少,

大小姐佢地大家既相處先

瑪瑙宮

環保接龍勳章

講真啦,我地養狗嘅,真係當佢地係仔女架,所以..當然覺呢個係問題啦,不過人地唔覺,都無計,仲要養多隻貓添..
我唔理啦,亦理唔到咁多,總之唔好同我拗,狗係狗,人係人,對我黎講無分別..
太多隻啦,比你講到我有d亂添 ,咁你隻歌基呢??
你男友嗰隻又係咩種架??
要養多隻,真係要處理埋大家相處問題架,不過比你養到嘅,一定好幸福啫...
我記得啦,琴日同你嗰隻4歲被遺棄嘅狗,係曲卡呀..:)
原帖由 ditochan 於 11-3-16 10:06 發表

我覺得係呢個問題先會係咁,成日得自己1隻狗係屋企食同

訓,冇人陪佢玩其實會好悶囉,因為我諗起我朋友隻狗入我

度係好開心既,因為我地會帶佢出去散步,我朋友夜晚會果

佢入廚房訓,我唔會既,由佢周圍訓,得閒又比下d ...

伯爵府

畀面勳章

原帖由 wayso 於 2011-3-16 11:03 發表
講真啦,我地養狗嘅,真係當佢地係仔女架,所以..當然覺呢個係問題啦,不過人地唔覺,都無計,仲要養多隻貓添..
我唔理啦,亦理唔到咁多,總之唔好同我拗,狗係狗,人係人,對我黎講無分別..
太多隻啦,比你講到我有d亂添 ,咁你隻歌基呢??
你男友嗰隻 ...

養得佢地我覺得係一家人,唔通佢地有事我唔理咩,我絕對唔會囉,所以我媽成日話我對d動物好過對佢既

可能我講得有d亂sorry,其實我自己得2隻貓1隻兔,隻歌基就係我朋友既,佢有時要入我度住因為我朋友唔得閒照顧佢,佢呢個阿媽都有同隻仔講我呢度係佢第2個屋企

至於我男朋友個隻係唐狗,岩岩上年11月先走左,都成10歲啦,又係人地唔要比左佢地養,不過係芝娃娃溝唐狗,仲要隻媽咪係芝娃娃,我真係諗左好耐點生得出咁大隻狗,因為你都知隻芝娃娃幾大隻架啦,佢個死人頭識佢既時候成日話隻狗好嘈好煩,到佢走左即刻打比我同我講好心up,我同佢講算把啦,大家住埋一齊咁耐多多小小都有感情架麻,同埋我都唔想話你d屋企人,佢地好過份,隻狗想食咩都照比,我話邊度得架,咁樣隻狗既命咪會短左囉唉

瑪瑙宮

環保接龍勳章

哈哈..我都覺自己對狗好過對人架...:lol
咁即係你講左咁耐,都係隻歌基啦...明晒
芝娃娃點生隻咁大嘅狗,我唔覺係問題,反而個問題係,唐狗同芝娃娃點可以搞埋一齊 ,論體型,諗唔明..
好多時响度都唔珍惜架啦,要真正無左至會明白..
係架,好多人以為咁就係錫d狗狗,其實害左佢地..

原帖由 ditochan 於 11-3-16 11:12 發表

養得佢地我覺得係一家人,唔通佢地有事我唔理咩,我絕對唔會囉,所以我媽成日話我對d動物好過對佢既

可能我講得有d亂sorry,其實我自己得2隻貓1隻兔,隻歌基就係我朋友既,佢有時要入我度住因為我朋友唔得閒照 ...

首頁
12345...10

尾頁

跳至