自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

上次我抱住個女落車~隻腳都落到地~個司機就開車~我隻個人差d飛出車~我落車望住佢~佢唔開車啤住我囉~我唔明點解d司機可以咁~大佬人命黎!!!!唉~你辛苦但都唔應該搵人黎出氣ma
原帖由 gogoblue 於 11-3-26 21:37 發表
換轉係我,我都會投訴.. 所有投訴有証有據有第三者証供先成立... 我之前都有投訴過九巴司機..佢都有問我有無第三者在埸...

我唔會因為驚對方無咗份工而唔去投訴囉..萬一, 佢變本加厲,到時可能係有人無咗條命架. ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

gardenwoods,無錯,我會即時報警,所以呢個情況我一定會即時同巴士司機講個女人有講唔該叫個司機唔好嘈,如果我喺度件事唔會搞到咁啦,我想講樓主根本係敢怒不咁言,比著我即時講野啦,洗咩等果兩母子咁難堪事後才出手相助

侯爵府

畀面勳章

真係好離譜喎....點可以咁架
比著係我, 我唔至會投訴佢,仲會當場片佢

大宅

唔係人人啱做架兩既...無急才既話,分分鐘由理直氣壯變成理虧都唔定....比著我都未必會兜口兜面同個司機理論..

就我個例子而言,報警並唔等於要即時走埋去處理/排解兩個打交既人...響當時情況,自己無準備或無足夠能力下,將件事交俾比自己適合既人/機構去處理,係好正確而且合情合理的!小時候讀書/睇電視時都教喇,見到罪行發生,要響自己安全情況下報警求助嘛!架兩你估個個都有本事做?!

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-3-26 23:36 發表
gardenwoods,無錯,我會即時報警,所以呢個情況我一定會即時同巴士司機講個女人有講唔該叫個司機唔好嘈,如果我喺度件事唔會搞到咁啦,我想講樓主根本係敢怒不咁言,比著我即時講野啦,洗咩等果兩母子咁難堪事後才出手相助 ...

翡翠宮

原帖由 meko~ 於 11-3-26 20:35 發表
算啦,九巴人工好低,唔好投訴人啦,佢地都好慘,屈埋屈埋咪燥底囉,三點幾可能趕收工,係燥d

趕收工?

男爵府

畀面勳章

原帖由 kennymummy001 於 11-3-26 23:24 發表

佢成五十歲,唔係後生仔,應該唔會係後備司機 ! 似係持住自己做得耐,慣左人地要俾面佢,所以唔識尊重人 !

員工號碼7字頭冇二十年都有十幾年

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

比我除左投訴比九巴知之外...
仲會話比生果或者方向日報知tim丫.....
無論咩情況都唔可以咁做嫁ma....
我住村屋...有時要搭接駁巴士去西鐵站...
d司機仲會等你綁好架bb車..個人坐定左先開車嫁~~

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

原帖由 kennymummy001 於 11-3-26 23:24 發表

佢成五十歲,唔係後生仔,應該唔會係後備司機 ! 似係持住自己做得耐,慣左人地要俾面佢,所以唔識尊重人 !

大把40幾50幾歲先入行查巴士GA...吾好睇一D 好後生以為係岩岩入行,其實有好多後生GE 已經係上左牌GE車長LA..如果好似樓主咁GE 情況應該要即刻話返做車長,因為好多時就算投訴左,公司只是會打去問下個車長有無發生過依件事,最多會搵個師父跟下個車長車..
就算係見埋主任都係好少事..投訴都無用..最直接就係當面同車長講..
我C6都係查巴士,我聽聽埋埋都聽吾少

大宅

員工編號:70845 謝發安

男爵府

原帖由 children2 於 11-3-27 00:07 發表

OOIC..岩岩先睇返員工NO.係7 字頭..即係叫7叔..佢地係舊約員工..人工好高GA..又雙糧又花紅..

大宅

呢個吾係理由 , 穿得套制服 , 收得人工資就冇可能咁 , 何況重要蝦d婦女小孩 tim.....天地不容呀!!!!quote]原帖由 meko~ 於 11-3-26 20:35 發表
算啦,九巴人工好低,唔好投訴人啦,佢地都好慘,屈埋屈埋咪燥底囉,三點幾可能趕收工,係燥d [/quote]

男爵府

原帖由 kossbaby 於 11-3-27 00:20 發表
員工編號:70845 謝發安

等我聽日同C6講,等佢下次查依條線,睇下收吾收到風先

sharonhwyc  收到風記得同大家分享下XD  發表於 11-3-31 17:42

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-3-26 23:36 發表
gardenwoods,無錯,我會即時報警,所以呢個情況我一定會即時同巴士司機講個女人有講唔該叫個司機唔好嘈,如果我喺度件事唔會搞到咁啦,我想講樓主根本係敢怒不咁言,比著我即時講野啦,洗咩等果兩母子咁難堪事後才出手相助 ...

報警就會令成車人嘈你, 話你阻住晒架啦~ =.=
咁無人受傷, 只係糾紛, 搵警方又的確冇必要.
咁做架樑都唔使即刻出手, 梗係睇定d先啦, 或者阿兩母子個媽媽都不是省油的燈, 佢拆得掂呢~
呢d情況, 我諗問十個, 起碼有九個唔會即時介入.

大宅

樓主做得非常好,我撐你~打去投訴同產平個司機,個司機要為佢自已o既言行付返負責,就算佢萬一真係比人抄左,我只會講一句"抵死",佢講得出,又唔開門比乘客,重要蝦女人同細佬仔,已經犯左好大錯誤,香港地做野,有邊個唔受氣呀,唔通個司機受左氣,我地呢d乘客又要受佢氣,o甘我又比氣邊個受?善心應該用係適當o既時候,對於呢種巴士司機我諗唔到,唔投訴佢o既理由,因為佢對自已既工作根本已經無任何熱。誠,就算唔比人抄,都親早轉行啦司機,唔好累人啦!!!!!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Bing.Jing 於 11-3-26 20:58 發表
我覺得係個司機想識個媽咪囉

大宅

我都遇過惡巴士司機

o個次同時間好多人上車, 入面d人又塞住曬我行唔到入車廂裡面, 行到盡都係企左司機位同樓梯中間位置, 最後上車既人要企到門口位. 點知呢個時候, 我前後左右都係人, 個司機居然伸個身入黎淨係指住我黎鬧"你行入d啦, 阻鬼住曬", 我呆左唔識反應, 個司機仲一邊口up up一邊開車.

望返四圍d人, 大部份係大男人, 可能得我著得細個個樣又林善, 所以個司機攞我出氣

大宅

比著我,佢叫我就唔落車,係架車度同佢理論,直至到車總站,再報警

男爵府

好心係用尼對好心人嘅回應,對付惡人就要用另一套!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 children2 於 11-3-27 00:07 發表

呢批的人工 唔會少, 新入職果D就會少

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 vickiwai514 於 11-3-27 00:23 發表

OOIC..岩岩先睇返員工NO.係7 字頭..即係叫7叔..佢地係舊約員工..人工好高GA..又雙糧又花紅..

我老公都係, 如果真係新入職, 可能覺得同工不同酬, 心情唔好發脾四, 找人出氣

首頁
12345...6

尾頁

跳至