烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

Michelle_Hung 發表於 11-4-23 15:13
回覆 PaPa 的帖子

我又覺得銀星OK喎! 我果隻唔係買, 係買爐果陣送, 幾好用同埋都用了兩年先打柴, 點知一開 ...

銀星是否易潔鑊?有無什麼塗層?
在何處有demo?

珍珠宮

2024年龍年勳章

catjeffcat 發表於 11-4-23 09:18
厚身個 d 五層鑊..... 係就係貴但係就唔使怕刮花....工人煮燶左咪叫佢自己攪番掂佢, 其實都唔使怕
真係燶 ...

我買電磁爐時都有送一個薏莎牌不銹鋼鑊,但係好快就已經比工人燒到焦曬,用任何方法都剷唔乾淨,現在只用佢來蒸野。

子爵府

畀面勳章

PaPa 發表於 11-4-23 15:36
銀星是否易潔鑊?有無什麼塗層?
在何處有demo?

係易潔塗層架, 真係幾好用架~~ 邊度有demo我又無留意喎, 不過旺角先施好似有counter, 我記得買唔平喎, 同埋我果時仲有隻未開的美亞(點知好快打柴)同埋一隻牛頭五層, 所以無買過隻銀星. 反而前排買了一隻陶瓷, 真係好正! 但送了俾媽咪(佢用打邊爐果隻電磁爐, 好易煎火農, 用陶瓷鑊就掂晒) 本來買自己買多隻, 但太貴了~~~
不過我記得之前有媽咪講過易潔鑊唔好在隻鑊仲熱時用水沖, 話塗層一定好快甩喎~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 Michelle_Hung 的帖子

如果銀星係易潔鑊,我恐怕唔駛一個月又比工人KO。
陶瓷鑊可以用於電磁爐嗎?一隻28cm平底鑊幾錢?

子爵府

畀面勳章

PaPa 發表於 11-4-23 16:04
回覆 Michelle_Hung 的帖子

如果銀星係易潔鑊,我恐怕唔駛一個月又比工人KO。

o拿, 銀星雖然係塗層, 但我感覺係俾我之前用過的易潔鑊耐用~~ 因為我自己都KO了很多隻~ 陶瓷我買了半年唔係好記得, 我買果隻好似好28cm掛, 係無蓋的, 好似四百幾蚊, 係豬豬島買.

瑪瑙宮

Michelle_Hung 發表於 11-4-23 15:50
係易潔塗層架, 真係幾好用架~~ 邊度有demo我又無留意喎, 不過旺角先施好似有counter, 我記得買唔平喎, 同 ...

牛頭五層好唔好用?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

PaPa 發表於 11-4-23 15:41
我買電磁爐時都有送一個薏莎牌不銹鋼鑊,但係好快就已經比工人燒到焦曬,用任何方法都剷唔乾淨,現在只用 ...

唉..... 你真係要訓練下工人點用先得.....唔係你點轉鑊工人都一樣同你 ko 佢...

珍珠宮

黑金剛使唔使用九菜肥豬肉開鑊呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

Nancy20090615 發表於 11-4-23 13:17
neoform 起邊度買呀? 幾錢呢?

之前晌G MARKET 到買26CM WOKPAN, 約$200, 佢個COATING 係無害, 易洗少油就得, 好似晌SOGO 等地方都有....

http://www.highel.com/Cookware.html
Stay Hungry , stay foolish !!

瑪瑙宮

hinhin_ma 發表於 11-4-23 19:21
之前晌G MARKET 到買26CM WOKPAN, 約$200, 佢個COATING 係無害, 易洗少油就得, 好似晌SOGO 等地方都有.... ...

些些~

珍珠宮

2024年龍年勳章

catjeffcat 發表於 11-4-23 16:34
唉..... 你真係要訓練下工人點用先得.....唔係你點轉鑊工人都一樣同你 ko 佢...
...

不銹鋼鑊是否一定要燒熱隻鑊,跟住落油,油滾才放魚?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Michelle_Hung 發表於 11-4-23 16:17
o拿, 銀星雖然係塗層, 但我感覺係俾我之前用過的易潔鑊耐用~~ 因為我自己都KO了很多隻~ 陶瓷我買了半年唔 ...

佢個塗層是否好過美亞?

子爵府

畀面勳章

回覆 PaPa 的帖子

我覺得係囉, 因為我以前用好多易潔鑊都好快甩, 隻銀星用到兩年先甩甩地, 隻美亞就一個月byebye~~
牛頭都好用架其實, 傳熱好快, 但因為真係好重, 用完係唔想洗(我個sink又細, 洗隻咁大的鑊好煩), 有時炒下菜就唔想用隻牛頭囉!

別墅

http://blog.yam.com/mikihuang/article/31918080

今日買左隻WOLL既煲 所以想睇下佢其他野
原來不沾PAN先係主力
我冇買 好似幾好
今日買左佢隻煲 超正 last 1隻display 所以幾平

http://www.woll-cookware.com/med ... 97.gif&sel=2〈=4

複式洋房

回覆 wong2323 的帖子

同意wong2323的方法, 用完后記得用暖水來浸洗, 不耍用冷水或熱水, 只要有恆心用此方法就可以用好耐, 我以前都係因為用得好粗成日買, 後來為慳銀包堅持改掉壞習慣, 又得左! 試下啦...

珍珠宮

2024年龍年勳章

小B豬媽咪 發表於 11-4-24 10:16
回覆 wong2323 的帖子

同意wong2323的方法, 用完后記得用暖水來浸洗, 不耍用冷水或熱水, 只要有恆心用此方 ...

熱水都唔得嗎?
煮緊飯,仲點樣準備暖水呢?
咁好唔可以等隻鑊凍番先用冷水洗?

水晶宮

易潔獲專for煎野
炒菜用黑金剛
睇下甘樣分開會唔會好些
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

PaPa 發表於 11-4-23 10:27
電磁爐用到嗎?幾錢一隻呀?

http://item.taobao.com/item.htm?id=9948454912&ad_id=&am_id=&cm_id=&pm_id=

我岩岩淘左呢隻返黎,未到手,未知好唔好用

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

PaPa 發表於 11-4-24 00:20
不銹鋼鑊是否一定要燒熱隻鑊,跟住落油,油滾才放魚?

其實如果燒熱個鑊... 你再落油... d 油很快就滾....落左魚之後一陣再轉番細小小火.... 唔好成日郁條
魚...... 熟條魚就會離鑊.....

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

catjeffcat 發表於 11-4-24 16:09
其實如果燒熱個鑊... 你再落油... d 油很快就滾....落左魚之後一陣再轉番細小小火.... 唔好成日郁條
魚.. ...

自己做就無問題,但D大帝,教極都係....有次叫佢煎魚,變左抄魚肉

首頁

尾頁

跳至