自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tel.852 發表於 11-4-27 15:58
加價潮有好多因素, 通漲係主要原因.

你都識講啦, 既有通漲, 再加上人民幣滙率高企, 僱主擔子百上加斤, 仲要推最低工資出嚟, 係咪驚中小企死唔去? 定係驚小巿民日子過得太寬裕? 要大家勒緊褲頭度日?

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tel.852 發表於 11-4-27 16:00
泛民係立會過到半數咩? 無政府及保皇支持, 法例係唔會通過.

冇泛民o既提出, 過唔過到半數又有咩意思? 邊個係始作俑者?

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

tel.852 發表於 11-4-27 16:02
你可以話作唔到準, 但最新失業率之前已通過在早低工資, 證明最低工資通過無影響到僱主請人意欲. ...

初初推銷哩個最低工資時, 大眾巿民都相信哩個糖衣毒藥, 唔講其他, 就講BK哩度, 都好多人支持哩個方案, 但當真正通過時, 各方開始蘊釀加價潮, 大家先開始明白嗰個嚴重性, 而家, 只係前浪罷了, 捱唔捱得住, 仲要睇下巿民係咪真係有咁o既能耐, 你也未免太樂觀, 開心得太早吧!

仲有, 大家正在期待李卓人大大力推出嚟的全民退休保障!

別墅

我下個月管理費..同停車場費...要加3舊...C6又一定要養車

第二D地方咩都加....真係唔知慳係邊

象牙宮

tel.852 發表於 11-4-27 16:05
所以主菜唔係最低工資.不過你今年無加人工咩? 今年好多中小企都有人工加喎.
...

你要睇唔到, 聽唔到, 大眾巿民聲音, 我都冇辦法ga, 就BK, 已經有人話身邊有家人因為哩個制度而失業, 你都可以話最新失業率冇上升, 你喜歡活喺你自己的世界, 隨喜.

珍珠宮

tel.852 發表於 11-4-27 16:05
所以主菜唔係最低工資.不過你今年無加人工咩? 今年好多中小企都有人工加喎.
...

最低工資影響下, 就算有人工加, 都要嘔凸啦!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

象牙宮

tel.852 發表於 11-4-27 16:06
提出政府就要通過? 保皇就要支持?

提出但唔想政府通過, 咁又提出嚟為乜呀? 作為巿民, 當然係批評提出哩個法案o既議員啦, 唔鬧提嗰個, 去鬧支持嗰個? 咩道理? 有咁o既思維, 唔怪得可以無視當前社會經濟, 喺咁艱難o既時候仲要推最低工資保障出嚟.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

我想生三個 發表於 11-4-27 16:11
全民退休保障??d錢係邊度黎??咪又係打劫納稅人中產荷包.....

我真係覺得做得最辛苦中間果班最慘,無權利,有義務,只有付出,沒有著數,吃的是草,詐的是奶

啲錢咪喺政府度嚟囉? 政府啲錢又喺邊度嚟? 咪喺納稅人度嚟囉? 但隨住出生率下降, 香港人口老化的真實問題, 將來老人人口會增加, 但年輕中產數目卻不斷下降, 即係話, 一個中產納稅人可能要負擔幾個老人的退休保障, 情況就好似一個倒三角形一樣, 將來的下一代, 除咗孭重稅之外, 根本就無可能負擔哩個全民退休保障, 即係害死一班肯勞力, 肯努力, 肯納稅, 肯為社會作出承擔的下一代.

不過, 正如李卓人講, 哩個已經係隔代問題(即係關佢鬼事!).

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

tel.852 發表於 11-4-27 16:11
咪傻啦, bk 代表唔到整個香港市民, 同我講客觀, 睇失業率啦.

如果你係講客觀, 就唔該講實施最低工資之後的失業率, 講實施之前喎, 你又有幾客觀呀? 呵呵~呵, 開始有你講, 冇人講.

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至