親子旅遊

跳至

首頁
12345...51

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

我將會報package 5D4N打算住STAR呀,想問下以下活動有邊D值得去而又適合3-5yrs 小朋友呀
- 神山 + 溫泉
- 長鼻猿+螢火蟲
- wild zoo
- mari-mari culture village
- Kiulu 河漂流

我打算8月尾去,其實去到先join local tour定係在hk報package時join埋好呢
有冇local tour的info可參考呀 要另外比小費嗎?
如出島玩,我見話STAR有私人碼頭,係咪直接係酒店度book?-(
島上如唔玩浮潛,係咪就主要係玩水/沙? 係咪個個島都有魚仔可以餵/睇

HP  可試這2間:http://www.perfectholidaysborneo.com/ or http://www.excellenceecotours.com  發表於 11-6-21 09:19
HP  Local Tour may contact 完美 or Excellenxx  發表於 11-6-21 09:17
HP  I would eliminate '神山 + 溫泉' as it is quite far away.  發表於 11-6-21 09:10

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔該哂先 ..... 我第一次去, 唔該想問一問 7 日行程 KL >> KK >> KL , 一家 4 口唱定
HK $ 8000 左右夠嗎 ???
唔該哂 !!!

真係唔夠 .... 去到再唱個 RATE 都差唔多係唔係呀 ??
麻煩哂

vicky_cheun 發表於 11-6-20 19:33
我今日去百年唱錢個RATE係2.61都OK,大家記住要打電話去講聲唱幾多先,可以唔駛排一大條長龍。 ...

vicky_cheun  如果唔參加local tour都夠+自己出島,應該夠,但係如果join local應該唔夠  發表於 11-6-21 18:38
acpurples  視乎點玩點食架啫,大多大間d嘅店舖都可以碌卡,我通常去旅行都帶定美金  發表於 11-6-21 10:24

大宅

acpurples 發表於 11-6-20 18:11
HP,你survivor island / 螢火蟲 / 激流 都好啃吓喎,仲住4間酒店,真係唔算hea呢

喜歡食地道娘 ...
4間酒店真的好似好多﹐但希望精選遊的3間可盡 hea 啦﹗而且﹐當地導遊公司會有車接送 for changing hotels. 希望家中啲大帝滿意啦。

另﹐已 PM to U seeking for 地道娘惹菜, thanx.

acpurples  小朋友有得玩,梗開心啦.... ^.^ gaya resort正呀!  發表於 11-6-21 10:59
acpurples  send左比你啦...  發表於 11-6-21 10:56
熙熙&樂樂媽咪

大宅

回覆 HippoHippo 的帖子

hello,以你list嘅行程嚟講....
- 長鼻猴+螢火蟲,呢個trip係下午出發,夜晚睇,proboscis如你選擇去lok kawi safari都會有,呢個行程會好多蚊,雖然係可以睇到野生嘅proboscis,距離會遠,所以要視乎你小朋友會否冇耐性

- 神山+溫泉,其實溫泉幾啱小朋友去,神山咁細個就只睇佢park入面嘅garden,如你唔係自己揸車,專程join tour會有浪費左

- wild zoo,係咪指lok kawi? 係的話小朋友非常啱,去前check好佢園內shuttle bus時間同show time,咁小朋友可以一站一站坐車睇,咁細天氣又熱大多唔肯慢慢行

- cultural village係大多團嘅指定show+dinner,我本人就麻麻地

- kiuli都係大個d先啱玩

STAR我知係有碼頭,但點book就唔清楚,sutera都有碼頭,通常book package都可request佢包一套來回manukan嘅船票,你小朋友細,入唔入park都冇所謂,帶定多d bread比佢哋坐jetty餵都可消磨個令鐘,抖抖回程已ok

希望以上幚到你啦.... 玩得開心d

大宅

chickenwing2006 發表於 11-6-21 03:05
在沙巴﹐好似市中心﹐Centre Point 有兌換店。
係唔係帶《港幣》去兌換已 OK?
熙熙&樂樂媽咪

大宅

本人是第一次乘AA, 想請教:

(1) 你們會否提早在網上Check in / out?
(2) 有沒有預定飛機餐, 如有, 請問好吃嗎?
(3) 有沒有加錢劃位, 如無, 能否坐在一起?
(4) 如果一家三口, 一個26吋行李箱, 買11kg足夠嗎?

還有什麼要注意的事項嗎?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

HP 發表於 11-6-20 10:19
Day 1 夜機到﹐Check-in at Cititel Express Hotel. 打算去雙天食海鮮﹐行夜市Day 2 一早入去 Survivor ...

行程同你又會咁鬼似既

Day 1 下午機到﹐Check-in at ? imperial international Hotel. 行下 supermarket, 再食海解﹐行夜市

Day 2 一早入去 Survivor Island 玩 Mud Volcano, 玩 snorkelling

Day 3 下午離開 Survivor Island﹐back to kk 行下食野, 住?imperial international Hotel

Day 4 中午入Gayana Eco Resort, 全日hea

Day 5 下午離開Gayana Eco Resort , 入住pacific sutera, 去泳池游下水, 再出town dinner

Day 6 local tour, usukan cove escape + kayak (買package 加錢)

Day 7 市內觀光 local tour (包既, 諗緊去唔去), 下午酒店游水 hea下 再出去食晚餐

Day 8 酒店hea 準備返hk

大宅

回覆 littlesister 的帖子

Yours is my previous plan!
因有親戚遲啲 join﹐而且我們係夜機走﹐所以 swap Gayana & STAR. At Gayana, 我諗住磨到下午4:00才出市中心食晚飯﹗

你那一天去 Survivor Island? We would stay on 12/Jul night.

"usukan cove escape + kayak" 有咩嘢玩呀?
熙熙&樂樂媽咪

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

大宅

請問住STAR,有無BB床提供呢?我問旅行社,佢話可能係比好細個既BB住架咋!咁我個囡歲半係咪瞓唔落?

男爵府

HP,
thanks for sharing the link ar, very useful

acpurples,
thanks for your advice ar

另外,想問下在沙巴外出活動時,洗手間/沖身地方一般來說是否都乾淨
如出雙島遊,島去島(e.g. manukan -> sapi)的船程係咪都係十幾分鐘左右? 如在第一個島游水,係咪要換返衫先再坐船?要否帶兩套泳衣比小朋友? 有冇什麼要留意 thanks

男爵府

shopping方面,沙巴係咪得一個大型商場?
sunday market 在那裡 有冇人知開放時間呀? 值得行下嗎

acpurples  gaya street sunday market,地道巿集,睇下風土人情咁啦  發表於 11-6-22 08:23
acpurples  比較集中d多野買就central,仲有個新嘅suria  發表於 11-6-22 08:22

大宅

有冇人住過Hilton , 請問附近有冇商埸,食市介紹?

大宅

sorry!! 應該是Hyatt

有冇人住過Hilton , 請問附近有冇商埸,食市介紹?

acpurples  冇住過,Hyatt本身係沙巴耐,但佢啱啱新裝完,ok掛。係正巿中心,乜都好近  發表於 11-6-22 08:36

瑪瑙宮

好媽媽勳章

請問呢間 local tour , 信得過嗎 ?

http://www.excellenceecotours.com

佢個網好耐都無野睇甘既 ?? 唔該哂 !!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

想問一問 .... domestic 機由 KL 去 沙巴, 請問除左 AA 同馬航仲有咩選擇呀 ??

唔該哂 !!!

acpurples  內陸最方便係呢兩間,我本人唔鐘意aa,今次都係會坐馬航  發表於 11-6-22 08:39

大宅

HippoHippo 發表於 11-6-22 02:29
"另外,想問下在沙巴外出活動時,洗手間/沖身地方一般來說是否都乾淨
如出雙島遊,島去島(e.g. manukan -> sapi)的船程係咪都係十幾分鐘左右? 如在第一個島游水,係咪要換返衫先再坐船?要否帶兩套泳衣比小朋友? 有冇什麼要留意"

唔洗客氣....

一般都ok乾淨嘅,冇大問題,但始終熱帶地方又郊外,會較多蚊蟲,少少氣咪難免。

船程好近,唔需要換泳衣先坐船,都係一般十令個坐位嘅快艇啫。我通常咁...
- 出發時已著泳衣,面加輕便嘅衫褲/裙
- 必帶快乾毛巾,毛視乎情況沖唔沖身,乾一乾再笠番套衫

小朋友細:- 除一般防曬,水等等外,多一套乾衫係必定,帶傘(因坐係jetty餵魚最好玩,所以傘一傘都好d),帶勁多bread,帶少少食物比小朋友。

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

首頁
12345...51

尾頁

跳至