婆媳關係

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

其實人生係自己嘅,最緊要你朋友接唔接受到啫,俾着我就一定唔得架啦.
正所謂小時两兄弟,大咗就两房人,阿哥婚後要過獨立嘅家庭生活,何錯之有?
同顧唔顧親情有乜關係?又唔係叫個男人以後同男家唔來往.
你朋友個case係佢男友同佢對婚姻嘅理念唔同,咁你朋友最重要係諗清楚呢個男人係唔係仲嫁得過.
婚姻唔係一切,呢個男人更加唔係一切,何必自討苦吃?

koyukizoe  正所謂小時两兄弟,大咗就两房人<--- 無錯!  發表於 11-6-24 20:59

珍珠宮

我覺得現階段唔應該在嘈邊個唔arm邊個唔著,應該系解決問題0既時候。你朋友再chur話個男朋友對自己點點點唔尊重都無用,除非佢打算唔結婚拉倒姐。

老實講,我覺得你朋友好似只是從自己個角度想。如果我系佢,我會想想到底實際上有無地方比姑仔住。6299屋企得兩間房,即系容不下姑仔啦。0甘姑仔如果無能力自己租地方住0既,你趕佢出去佢住邊呢?所以,如果現實系唔容許0既,就算你朋友幾唔中意、幾大條道理都好,都無可能叫佢走。如果你朋友再堅持,就會變成你朋友要個男仔做無情阿哥,點講都系你朋友唔著。

ming2  同意tantanmama所講,照顧唔係一定要一齊住,姑仔一個人大可以申請公屋  發表於 11-6-24 19:24
琪琪BABY  所以香港呢個社會就變成一個冷漠成市囉 時下既人眼裡只會看到自己既得著  發表於 11-6-24 14:28
tantanmama  照弟妹有好多方法, 唔一定要一齊住的.個姑仔都30+,唔應該老馮靠亞哥養  發表於 11-6-24 14:07

侯爵府

環保接龍勳章

唉...
好難講.
有d奇怪.. 點解佢未婚夫自己搬出嚟住, 會同細妹一齊住而唔係同細佬既?

而家呢個景況..
以前年代梗係無所謂啦.
年代唔同咗.
今時今日大家有經濟基楚,結婚係基於愛而不是長期飯票,
咁就要大家有深入了解, 互相尊重先可以結婚.

如果我係你朋友的話, 會hold住唔結婚住,
你欺騙(話個妹會搬)
誤導我(油油用咩顏色).
無咗尊重(原來講過唔算數)
就算呢一刻結咗婚, 以後大家心有條刺. 好難一齊ga.

伯爵府

回覆 琪琪BABY 的帖子

結左婚就一家一主,建立自己的家庭,唔係點解要結婚?姑仔又唔係冇人冇物冇地方住,佢可以回去同爸媽住,唔通要個老婆同姨媽姑姐一起住先係有親情!

女王大人  講得岩, 如果一句屋企冇位就老馮痴人地方住既  發表於 11-6-24 15:58
tantanmama  有d人真係完全冇一家一住嘅槪念, 生活亦唔可以有改變.  發表於 11-6-24 15:09
琪琪BABY  而且人地兩兄妹點住係佢兩個既事 做咩做人做得咁衰要迫人趕阿妹走呀  發表於 11-6-24 14:44
琪琪BABY  兩兄妹係一齊住開 阿哥無意趕阿妹走 咪人地都唔洗問個阿妹間房油咩顏色  發表於 11-6-24 14:41
琪琪BABY  睇清楚樓主點樣先啦  佢都話左阿媽個邊無地方俾個妹住  發表於 11-6-24 14:35

男爵府

yes, 一定要結婚前傾好架, 唔通結左先"嘈"咩~~

我都係講到明唔同男家人住, 但住附近就ok. 宜家6299過來 5mins 小巴乍.

別墅

Smiile 發表於 11-6-24 11:28
回覆 winwin0615 的帖子

分擔家務不是難事,但係佢都話佢未婚夫話全家都一定要受個妹氣,咁一齊住就係大問 ...

其實一D都唔難明,妹其實同一家感情都淡薄,好似你初初咁講阿妹只當哥HOME係酒店,何況因為原本的家沒位訓,否則阿妹是不會住在阿哥家。而阿哥明顯是怕阿妹的臭皮4,唔敢出聲,我認為阿哥當初確實係想妹搬,否則佢唔會自己提出重應成你,但想想下,佢又發現阿妹冇地方住,咁點?咪維持現狀LOW,何況佢睇到你朋友同妹妹的感情冇咩,又係女人,應該冇問題既.....
因此要解決你朋友問題,就要先解決阿妹既住宿問題,咁天就會光曬LA。
IF 朋友的99是住公屋,就向房處申請"調遷計劃",or同 朋友99的99 2個老人家申請公屋,老人家申請會好快有。
再唔係咪真係賣樓,再搵地方住low,(何況而家樓價高,賺返筆tim)
再唔係咪同妹妹開門見山low,其實你朋友都冇同妹妹傾過,你點知佢唔梗搬...

j123tse  係囉~~~可能個阿哥, 根本無開口問個個妹個意見都未定~  發表於 11-6-27 14:09

大宅

畀面勳章

係囉, 同意樓上話解決問題先係重點.
你點講, 妹妹都同哥哥住左呢永好耐啦
點可能趕佢走?
佢知道左咪一樣覺得你唔當佢係你既家人?
佢又會點諗呢?
依家唔係個妹唔肯搬走, 而係你朋友個未來老公無叫個妹搬.
所以妹妹無罪架~(唔計佢咁大個人仲唔自己計劃下搬出去)

你朋友有冇能力自己供一間呀?

我覺得始終逼未來老公去逼自己妹妹走,
係好殘忍而且會令大家都唔開心既事..
叫你朋友另起爐灶啦, E家間屋就由未來老公繼續供囉~

到時到候, 未來老公就會明白自己對個新家無貢獻,
但供兩邊又會好辛苦,
話唔定到時會主動叫自己既妹妹供下呢?

男爵府

仲有成6個月先結婚,平心靜氣傾傾先。

叫你朋友問清楚個未婚夫,係咪發生咗啲咩事,而令到佢要向個未婚妻反口呢? e.g.同屋企人因為要呀妹搬而嘈過? 唔好一口咬定佢唔啱先,一個同佢相處咗唔短時間嘅人(我估),仲要去到談婚論嫁,如果佢都有委屈,係咪應該先睇吓佢遇到咩問題,一齊去解決呢? 佢可能都有佢嘅難處,唔好一口咬定佢欺騙/唔尊重,咁樣解決唔到問題。

唉~真係家家有本難唸的經

Smiile  坦白講,我都覺得那未婚夫唔係有心欺騙係想唔多覺  發表於 11-6-24 16:53
唔好煩我  我覺得個男0既唔系一心欺騙,系想側側膀唔多覺姐  發表於 11-6-24 16:23
My little Son

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

講真,俾我真係接受唔到
結婚係要建立自己既家庭
何況香港既地方有幾大
始終2公婆一齊生活都會磨合,何況姑仔
真係搞唔掂既,我都唔會結住
個男人唔想變,咁未唔好結囉
唔結又唔駛死既

伯爵府

結論:傾掂數先結婚。

j123tse  Agree~已知既問題, 盡可能先解決~婚後仲有好多事要處理同解決架~  發表於 11-6-27 14:18
美亞  正確.  發表於 11-6-24 19:28

複式洋房

點解樓主你朋友唔親自問清楚佢男友點解要同個妹住呢?
何況佢地兩個都就嚟結婚,好多野都係要一齊面對的啦,而家咁簡單想知道件事係點都唔敢/肯問,第日一齊之後係咪又係乜都唔駛講呢?兩公婆係咁樣的咩?!

禁止訪問

珍珠宮

回覆 唔好煩我 的帖子

照弟妹有好多方法, 唔一定要一齊住的.個姑仔都30+,唔應該老馮靠亞哥養 《-- 0甘又唔好講到要樓主個未來姑仔要樓主老公養 0甘,佢無比租同其他開支系唔系0甘好,不過可能未至於問呀哥攞返返轉頭呢! 同埋有時系0甘架啦,如果老公願意唔使個妹交租0既,0甘一個愿打一個愿捱姐,錢系樓主未來老公0既,樓主都唔可以投訴或要求妹妹搬0既啵。

大宅

好媽媽勳章

我嗰時又係咁, 老公比剛離婚的家姐暫住, 但我講明我地結婚佢就要搬, 佢家姐仲要住住下帶埋男朋友番來住, 當時我未嫁, 我唔理啦.
兩年後到攪結婚啦, 叫咗老公講, 你又係想側側肩, 我嬲到即時報野番屋企, 我阿媽仲嬲, 打去同佢阿媽講, 同佢姐家住唔係唔得, 但同埋佢男友住就一定唔得(其實佢阿媽都唔知佢個女帶個男人去個子度住), 要我女同個陌生男人住一定唔得, (佢家姐係唔要兩個仔同個男人一齊, 所以佢阿覺得好冇面, 我阿媽用le招大佢好絶), 我係單親家庭長大, 所以我同阿媽好憎le d人, 我地當時企硬, 冇面比, 佢唔搬一定唔結婚, 分手....88, 冇情講, 結果由佢阿媽出聲叫佢家姐搬.

事隔咁多年, 我依然覺得我做arm,
1. 先小人後君子, le刻你企硬, 係好似好衰, 但總好過相見好同住難, 到結咗婚先話頂唔順, 嗰時你都經嫁咗, 冇晒優勢, 個個實推晒責任係你身上, 話你唔arm炸, 相反睇長線, 冇le個問題, 第時過時過節見面有講有笑, 關係keep得仲好.

2.值此睇你老公係屋企人同你之間點做決定, 如果未嫁都唔幫你, 第時有排你受.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔好煩我 發表於 11-6-24 16:21
回覆 唔好煩我 的帖子

照弟妹有好多方法, 唔一定要一齊住的.個姑仔都30+,唔應該老馮靠亞哥養 《-- 0甘又唔 ...

嗯, 我講得唔好, 樓主朋友個妹又未必要亞哥養嘅. . 但我始終覺得一個成年人, 都要為自己計劃下. 亞哥照顧弟妹好啱, 但唔一定要同埋佢一齊住吖. 調番轉, 個妹又有冇諗過自己要獨立, 唔好阻住亞哥兩公婆嘅生活呢?
真係人人要求唔同, 如果我係個妹, 我一定會自己揾地方搬走. 費事同亞嫂有乜爭執, 又係煩到個亞哥.

珍珠宮

回覆 tantanmama 的帖子

同意!所以我會看實際情況。如果呀妹有能力0既,就梗系要佢自力更生啦!如果佢無能力搬出去,而屋企又無地方0既,0甘樓主個 friend 就可能要忍忍,或同男朋友講明搞唔掂就唔結 (假設呢個真系超越左個女仔0既底線)

可以叫同 6299 住果位弟弟搬嗎?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆 fattymama 的帖子

公司開完會....返返黎 - 多謝大家的意見,我都話bk好多warm,叫我朋友唔好驚住,問題只係佢和未婚夫對婚姻的睇法不同 !

同意,大哥結婚和大嫂有自己家庭,我覺得我朋友爭取無錯,當然如果老公唔肯要同呀妹住,咁我朋友就要考慮忍不忍到,呢個我都係咁講。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

子爵府

回覆 唔好煩我 的帖子

有少許update---朋友的姑仔在娘家有間房,因為弟弟係睡在廳,姑仔要留間房在平日夜晚回家在入面的電腦煲劇 !
所以姑仔係有兩間房 (父母一間、哥哥一間),不過唔知犀下會唔會有變 (例如細佬結婚後留在父母家唔通個女仔同細佬廳睡 ?! )

子爵府

回覆 k-k-mummy 的帖子

所以我一開始就問我朋友係唔係佢bf屋企都係認為長心抱=多個人入來而有2間屋 (1間公1間私)6個人每間3個人 ? 如果係,就要佢想想接不接受到這種想法。
對我來說,結婚後就係小家庭,我就唔接受law !

禁止訪問

首頁
12345...11

尾頁

跳至