跳至

首頁

尾頁

別墅

大女一歲幾時戒咗日片,未到兩歲戒埋夜片,之後夜晚10點左右臨瞓前刷埋牙又叫佢再VV,得閑半夜1點幾再叫佢起身痾一次,咁就瞓到天光。
從兩歲到依家四歲半只失手過一、兩次,因為個時系冬天,冬天細路夜晚通常忍不到尿,好容易賴尿,如果瞓前飲多D水或飲奶,夜晚就要多叫佢起身幾次。
依家阿女自己半夜識起身VV,跟住再自己上床繼續瞓

大宅

回覆:chuncelia 的帖子

我仔仔0707。已戒夜片。經驗是:1)睡前不要喝太多水及奶或提早喝; 2)臨睡前必要先vv ;3) 半夜要叫他起床vv; 4) 爲安心,多墊被防尿床,甚至可考慮用膠墊包床褥; 5)每早若成功則多讚賞

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

我細仔訓前仲要飲1大支奶, 我未敢幫佢戒住呀..見佢日日起身片片都濕O既, 但佢戒日片時超快搞掂!! O個時訓覺佢仲叫我唔好俾佢著, 但當時佢得2歲, 我又唔敢, 迫佢著, 同埋佢會未訓得著前而急WEE WEE, 會叫我除片俾佢去TOILET, 之後我同佢講, 你著左片就痾片先啦, 而家諗番, 錯過左良機啦!!

男爵府

回覆:callyclaire 的帖子

下?4歲仲未介片?

CutieGirl  agreed! 佢哋係小朋友嚟咋, 有乜出奇?  發表於 11-9-28 10:06
bee918  未介有咩問題呢?  發表於 11-9-26 13:20

伯爵府

戒左夜片未?

介左幾個月啦,偶然都會賴尿, 耐唔耐在零晨時份叫佢起身疴.

伯爵府

剛剛4歲, 未介. 因為睡前奶未介, 夜片慢慢來.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

我個女暑假時嘗試幫佢介,但唔成功,而家返學又停咗,驚半夜再叫醒佢,第2朝無精神返學

大宅

我隻豬係2歲半係返N1學校幫佢介咗日片, 連帶夜片都介埋

民房

我個仔0707,一星期都有2-3晚尿床,我都努力中....

複式洋房

係唔係女仔容易d架, 我身邊d朋友既女都係日夜片一齊戒, 但我個仔就攪極都唔得, 條片雖然顯好少好少, 但始終都未可以唔著片!唉!

珍珠宮

我對B係0707, 大B戒咗日片, 夜片就通常仲係好濕, 未戒到住.

細B戒咗日嘅尿片, 大便唔肯去廁所痾, 點都要痾喺底褲仔或者留番著片時痾, 日頭佢真係唔會痾架, 好似識控制幾時痾咁. 夜片, 更加係未得啦.

別墅

醒目開學勳章

回覆 KiuShaBB 的帖子

咁又真係幾頭痛wor, 會唔會原始d每晚比佢坐下"痰冠" , 比d野佢玩下or睇下tv迫佢痾.

我b 上月開始唔著片sleep at night, but i must call him to go to toliet. 佢自己唔識自動起身.
唔叫佢一定痾在bed.

其實我都唔覺得叫做介左夜片law.

KiuShaBB  佢唔肯坐呀, 唔明點解.  發表於 11-10-21 16:06

大宅

畀面勳章

其實每個小朋友O既情況都唔同.. 好似我個女咁.. 未夠3歲半就戎左夜片
因為我地每朝早都發現佢條片都唔係好濕.. 我估佢都係VV一兩次係片片到.. 就膽粗粗拎走佢條片片.. 再加埋放個POTTY係佢房.. 半夜叫佢起身VV.. 宜家差唔多四歲喇.. 已經習慣左半夜VV時自己搞掂..當然佢地做得好就要讚.. 等佢地都覺得自己做到好叻叻
咁就搞掂左日夜片O既問題

侯爵府

好媽媽勳章

我個囝暑假時嘗試幫佢介2星期,但唔成功,因佢話要3嵗9個月才介,但3嵗8個月佢自己介咗,暫時這2個月如半夜要呵尿都係佢自己叫

大宅

同大家報告一吓先,囡囡自9月8日就無尿床,點知10月11日臨天光就尿床,不過都算唔錯,足足一個月佢無失手.大家努力啦!

別墅

回覆:戒左夜片未?

仲未戒清!但近呢兩三個月好似無再賴尿!雖然有時識自動自覺去夜尿!但有時我熟睡了忘記叫佢廁所,還會尿床。攞命

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

現在4.5years, summer holiday 試過半夜抱佢起身去V V, 唔肯V V不突止, 還大發脾氣醒左仲瞓唔翻, 試過幾晚都係咁, 都唔知點算
Carol mama

別墅

亞仔0712,3歲上k1後已戒日片及夜片,雖然他每晚仍飲5-7oz奶,他也可以忍到天光,試過半夜自己起身說去尿尿,雖然有時會濕了小許褲,但也不會尿在床上了! 其實每個小朋友的進度不同,有人快,有人慢!好像亞仔返學初期也未懂控制小便,返學後便自然會了.正如書說男孩子是較女孩子困難的.試試告訴他睡覺時有尿尿,要叫醒媽咪,否則床濕了便沒床瞓了!

別墅

就黎5歲都仲未介到片

首頁

尾頁

跳至