自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我大女6歲都有飲架~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

亞女 7 歲半, 仲飲緊 安學 x ( 5 號 ) 奶粉, 早晏各一杯

大宅

囝囝8歲, 飲鮮奶, 佢真係當水來飲, 試過一日飲晒4盒(屋仔果D)

大宅

畀面勳章

如果佢鍾意, 我會比佢飲, 因為佢偏瘦, 想佢肥d

侯爵府

2018復活節勳章

jess3026 發表於 11-8-24 12:48
回覆 win_bb 的帖子

之前鏗鏘集已經話飲奶無益

呢個議題,在 bk 討論過好多次
其實真係要深究,好多野都唔食得喇

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

之前bk已經討論過, 內容大致係所有哺乳類都係除左infant 時期要飲媽媽奶之外, 之後會停飲同食其他食物作為補充.

我係日本幅射之前都係比日本奶粉我小朋友,放學一日一杯. 點知發生幅射事件,又睇埋鏗鏘集, 結果同老公決定食埋最後果罐就唔再買喇.

我地又無叫佢戒,又無同佢講以後唔飲奶, 不過有時係super 見到, 整開麵包要買奶, 就比埋佢飲.

不過上個月去做學童body check, 姑娘又話佢肥多1-2磅就最好, 叫我地日日都要比杯低脂奶佢飲. 仲話佢咁身型,每餐食一塊手板(唔計手指)咁大嘅肉就夠, 再加一碗飯, 一碗菜同水果就夠.

最後我地都無日日買奶, 亦都無跟姑娘咁講咁食, 因為我小朋友係每餐食足2 碗飯, 一碗菜, 2 種水果, 再加幾舊肉, 如果要佢食好似姑娘講嘅份量, 我驚佢唔得大呀!

bongbongpatty  其實識量就ok.咩野食得多都有益變無益  發表於 11-8-24 22:15

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止發言

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

2歲已經唔肯飲

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我成十歲都飲, what's wrong ?

複式洋房

天天飲係好事,不過一定要飲全脂奶。我個女因爲由細到大飲錯脫脂奶,所以好矮……

大宅

好媽媽勳章

我自細都鍾意飲奶, 又鍾意食芝士同埋雞蛋, 唔知係咪因為咁就算11歲來經都"標"到5'7"高.

我個女同我一樣都係鍾意飲奶, 又鍾意食芝士, yoghurt同埋雞蛋, 家陣佢得3歲半已經108cm, 比同齡小朋友高. 我覺得只要飲奶之餘唔會影響佢食正餐既份量就ok, 亦唔好單靠奶類既營養, 一定要均衡飲食.

侯爵府

回覆:6歲還要飲奶嗎?

在唔影響正餐的情況下,當然無問題啦!

男爵府

開心吸收勳章 熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

飲奶 好呀 + calcium 呀ma

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我飲咗3x年未戎過

大宅

我個仔1歲半之後已經完全冇飲奶, 佢到歲半戒奶, 都飲唔到6安士奶, 每次餵到火都黎, 由果時開始就冇再飲奶, 食粥仔飯仔米糊lor, 而家佢14歲都唔中意飲奶, 連朱古力奶都唔飲!

翡翠宮

唔係用奶樽飲就無問題

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

男爵府

回覆:gigi1020 的帖子

係呀我地兩個都係高大形。另外,最重要係我囝囝超惠食,但又愛郁動,所以唔肥,d肉實正。

Discuz

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

奶粉介晒, 平時會飲 d 朱古力奶, 豆漿咁囉 ~~

首頁

尾頁

跳至