自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

會比....

禁止訪問

hashtag影視迷勳章

回覆:比唔比小朋友睇電視好?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

免得過我都唔會俾個仔去睇電視, 主要怕睇壞眼, 我自己都係睇電視睇到大近視, 所以我想個仔係咁. 有時佢話想睇, 我會用其他遊戲去分佢心. 如果話陪佢去睇, 講真我唔鍾意睇卡通片, 更加唔鍾意重覆地睇教育性既dvd, 我鍾意睇animal planet 但個仔唔想睇, 我冇乜耐性, 我寧願搵其他野去教個仔, 佢學到野之餘我又唔會覺得悶.

我未至於 100% 唔俾個仔睇電視, 隔幾日至睇一陣, 卡通或dvd 任佢自己揀, 只要唔係d 暴力色情節目就得, 當大家輕鬆一陣.

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

回覆 回覆:sandra28的帖子

予所謂

禁止訪問

男爵府

幼稚園我全天候開電視,多數睇cartoon,,Disney channel!做功課時間一樣熄電視!tvb 劇太血腥都唔比睇!打機電視電腦唉風全部都比玩比睇,只要適量就ok !限制太多反叛緊多!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

暑假就俾佢哋輕鬆吓, 睇ICU, 卡通, 皆大歡喜, 開學後囡囡升小四, 開始返全日, 又要做功課又要補習, 邊有咁多時間睇電視, 真係吊頸都要透吓氣, 晚上都俾他睇咁Laughing 哥!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都有比。主要係cartoon台。可能我個仔天生無乜電視癮。bb時我開電視佢永遠玩其他嘢,眼尾都唔睇下。依家3歲半,佢有睇佢喜歡的cartoon or food channel. 不過佢好自覺,我一句仲有5mins就關電視,幾分鐘後,佢自己會關電視。有時佢睇睇下會同我講mummy, enough!我唔睇la. 之後佢又冇焦慮,又好開心玩其他嘢。

伯爵府

以前一路唔比,而家小朋友六歲,會比睇旅遊或飲食節目。chok chok chok只可睇喜怒哀樂,電視劇一概免問。

至於控唔控制到,完全我認為完全取決於大人。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 回覆:2gether的帖子

唔比佢睇就太過份,都有啲好嘅電視節目,唔睇太耐咪得囉!

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我會選擇啱小朋友睇的節目囉 ....
唔會完成唔比睇

翡翠宮

我同C6都成日睇電視, 不過就唔係戲集TVB果D,我地專睇體育節目
足球藍球網球排球跳水SNOOKER田徑乜都睇一餐
我同我老公知晒NOW SPORT 同CABLE SPORT 咁多個台每個台播乜..
阿囡睇最多既就係呢D啦, 所以佢對個電視無乜好感...

珍珠宮

JunichiOkada 我唔上幾日BK 真係脫O左節~~
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

翡翠宮

Bing.Jing 發表於 11-9-5 09:12

佢乜我呀

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我唔會唔比阿女睇電視, 最緊要自己點教啫
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

首頁

尾頁

跳至