自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

回覆:選錯校媽媽﹕在名校3年噩夢

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

今日明報happypama? 我有報紙係手, 陣間慢慢睇先.

sasa0208  係今日呀  發表於 11-9-28 11:07

珊瑚宮

我覺得家長要先了解"自己同細路"嘅性格&追求乜野,間學校點解可以滿足你, 絶對唔係好委屈咁遷就學校要求囉, 咁你先有自信唔會跟風走, 大人細路都開心啲。

阿仔唔係第一, 但我知佢盡咗力嘅, 就一定讚佢; 做得差嘅, 會俾佢想下點改, 然後俾意見。我知好多媽媽安排補習, 但我覺得冇需要, 我會把握機會同老師溝通, 批評更歡迎, 細個改,好過大個積埋惡習難返。

呢個係我2年幾來的個人感受。你可以完全行第二條....第n條路。

foggyao  你把握機會同老師溝通,都要老師肯睬你先得 ~ 真係唔係個個老師會做得到  發表於 11-9-28 12:17

翡翠宮

幸好都能轉到校.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

heichunmum 發表於 11-9-28 11:05
恕我直言,不喜勿插!其實那小孩的父母可能太相信愉快學習,沒有意識到頭三年那些愉快學習可能是跟不上進度 ...

而家仲有好多呢d情況,唔只係直資或名校

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小朋友好可憐,
好彩父母都醒覺, 幫番個小朋友.

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

就算唔系名校,壓力會少咩而家香港讀書已唔系以前咁我見個仔日日同功課戰鬥,心都痛埋

重新起步,為未來努力

大宅

其實都唔明白小二老師懷疑有閱讀障礙學校不了了之,咁果亞媽自己又唔去跟進,成日有問題發生就賴學校,永遠做家長都唔肯面對事實
小人長戚戚,君子坦蕩蕩

禁止訪問

引用:Quote:heichunmum+發表於+11-9-28+11:05+恕

別墅

其实系父母要求自己的小朋友去读名校,考上了名校就觉得好有face...。。。希望父母反省反省

駿熙媽媽  師資較好唔代表有心教  發表於 11-9-29 02:24
evacalbee  唔同意. 我迷信名校的師資較好.  發表於 11-9-28 22:36

伯爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

子爵府

名校好唔好,見仁見智

不過我覺得好多所謂名校,有個共通點,就正正係作者講的「成績稍遜學生被忽略」,呢個真係千真萬確,因為佢地需要追逐排名,保持佢地學校的優勢與校外成績,所以一定只會集中火力栽培表現優秀的學生。但其實即使在名校裡,都無可能個個都咁標青,其他o個d 無咁叻,係會被犧牲。

坦白講,我自己就係一個咁o既受害者。我以前就係讀一間傳統名校,偏偏就係成績無咁好o個批。我另外識其他同學及附近另一所名校的朋友,都係咁樣。老師對我地真係好少理,有咩好野 (如去大學的camp) 理應係抽籤或先到先得,但實質係俾成績最好o個個。所以我o個時讀書真係好心灰,對老師好失望。到後來在會考,成績反而卻唔錯,學校又收返我讀中六,但反而係我心灰,離開左呢間學校,去其他的中學讀中六。

自始,好一段時間,我都對老師失哂信心,覺得所有老師都係偏心、功利。到後來遇到好的老師,先恢復返信心。我成日覺得,老師其中一項最緊要o既,就係要「有教無類」。一個學生成績唔好,老師都可以影響佢o既學習態度、做人價值觀,呢樣真係好重要。一個人成績唔好,唔代表佢係一個無價值o既人者!但傳統名校的老師,o個個環境令到佢地無咁願意去咁做。佢地唔需點努力,點學生都自動波拿八個A十個A,佢地仲有咩需要去浪費時間教成績唔好的人?有時間早d 返屋企仲好啦!

覺得名校好的家長,佢地其實都無錯。如果佢地仔女好叻,名校一定會把最好的俾哂佢地。但如果無咁叻o既人入到去,自信心只會被愈貶愈低。

bplus  同意呀 ..  發表於 11-9-28 13:53
Michelle_Hung  我有好多同學都咁諗,話讀了5年都係"nobody",好灰!中六轉校後先重生!  發表於 11-9-28 13:07
foggyao  講中晒!  發表於 11-9-28 12:19

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

jeanne1120 發表於 11-9-28 11:16
名校好唔好,見仁見智

不過我覺得好多所謂名校,有個共通點,就正正係作者講的「成績稍遜學生被忽略」,呢 ...
咁你有無覺得自己出左黎差極有個譜?只是好奇一問!

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

新直資, 又要谷.

我淨係諗到tko 果間.

evacalbee  憂柴  發表於 11-9-28 22:37
huisylvia  TKO有兩間直資喎?!  發表於 11-9-28 16:58
thinkpanda  TKO 有唔止一間直資中學喎.  發表於 11-9-28 16:54

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

不過我覺得好多所謂名校,有個共通點,就正正係作者講的「成績稍遜學生被忽略」,呢個真係千真萬確,因為佢地需要追逐排名,保持佢地學校的優勢與校外成績,所以一定只會集中火力栽培表現優秀的學生。但其實即使在名校裡,都無可能個個都咁標青,其他o個d 無咁叻,係會被犧牲。
認同, 「成績稍遜學生被忽略」。

往往被標籤!

伯爵府

唉..
我自己都畢業於"傳統名校中學", 由小六升上中一, 本來係班中名列前茅, 去到中一完全唔入流. 係好辛苦的.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

名校好唔好,見仁見智

不過我覺得好多所謂名校,有個共通點,就正正係作者講的「成績稍遜學生被忽略」,呢 ...

到後來在會考,成績反而卻唔錯

呢個就係重點......

vet  杜汶澤 DBS畢業  發表於 11-9-28 12:55
JJBBCC  杜汶澤 - 九華畢業, 佢話會考科科absence & H, 但 Eng "A" 重無去考oral!!!  發表於 11-9-28 12:36
701003  band 3都有HKCEE成績唔錯ge例子.....  發表於 11-9-28 11:34
~~~~ 花生組組員 ~~~~

首頁
12345...12

尾頁

跳至