自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:muimui313+發表於+11-10-22+08:21+我

原帖由 精靈BB女 於 11-10-22 發表
你真系講出左我心聲,系香港得閑同d朋友去睇下演唱會,晚上同老公去行下街吃野,放假湊女去行商場,真系好開心 ...
呢度都有得睇演唱會㗎!容祖兒,古樹枝咁,最重要係有車牌同車!

子爵府

引用:你都好,起碼睇TVB新d劇集節目,我地睇果個新

原帖由 精靈BB女 於 11-10-22 發表
你都好,起碼睇TVB新d劇集節目,我地睇果個新時代電台,d劇慢人地大半年,d節目又唔好睇,我寧願上網訓下好過... ...
所以我無安cable, 要$ 又唔好睇,我上網下追得好貼㗎,今朝香港做完夜晚放工返嚟睇

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

cherrychoi33 發表於 11-10-22 12:01
呢度都有得睇演唱會㗎!容祖兒,古樹枝咁,最重要係有車牌同車!
??WHO??

anyway 樓主加油,
好快會適應的,我曾經都住過多倫多
不過近downtown,會熱鬧小小,方便dd

住落咗你應該會喜歡的
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

子爵府

引用:Quote:cherrychoi33+發表於+11-10-22+12:01

原帖由 09729loklok 於 11-10-22 發表
??WHO??

但係好雜同舊喎我落親去都好驚

子爵府

引用:Quote:cherrychoi33+發表於+11-10-22+12:01

原帖由 09729loklok 於 11-10-22 發表
??WHO??

古樹枝= 古巨基

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

cherrychoi33 發表於 11-10-22 12:08
但係好雜同舊喎我落親去都好驚
係呀,好舊的
但多華人囉

所以如果真係要溶入加拿大人裡面
就唔好住downtown果d

我就未至於驚的,
都會有時出夜街,但一定唔係單獨一個的

同埋都幾多傻人架....
曾經見過一個男人(外國人)著短裙,絲襪,化妝
又見過一個女人(都係外國人)著住一件好闊的無袖衫,見到佢裡面無bra的

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

1 week 當然未適應到啦, 慢慢黎啦。

大宅

我地依家住Bathurst都舊ga, 不過無車勝在方便,我地未過來之前老爺奶奶住lee邊就方便.搭bus都好的,以前巨地住16街果頭,bus都無靠兩只腳行...(我聽巨講,我未去過個頭,所以唔知系唔系)
老公個車牌前幾日去續番,遲下等番左工先出番部車,希望可以方便的,唔使下下去邊都要坐個幾鐘,真系人都顛

大宅

cherrychoi33 發表於 11-10-22 12:04
所以我無安cable, 要$ 又唔好睇,我上網下追得好貼㗎,今朝香港做完夜晚放工返嚟睇:q ...

老人家又點識會上網載,有個中文電視台睇巨地已經好開心...電視汁撈飯啦...lee邊上網好似只有計流量無包月任上wo...我地裝左BELL呀

珊瑚宮

即來之, 則安之, 享受下當地囉, 有人肯住係果邊, 一定有佢地吸引之處。

水晶宮

精靈BB女 發表於 11-10-22 12:17
我地依家住Bathurst都舊ga, 不過無車勝在方便,我地未過來之前老爺奶奶住lee邊就方便.搭bus都好的,以前巨地 ...
出番架車會好好多的

我果時喺果邊見d車係好舊的,
只要仲係行得的都照揸

番到香港見到有車的,都係好靚好新的
真係好唔同的,佢地志在代步
香港人志在追款,新,同showoff

水晶宮

回覆:好掛住香港呀

有左車,可以周圍去玩呀!嗰時係aus讀書,都3x啦,冇車,日日反學搭3個鐘火車,來回6個鐘,日日睇日出日落!去到學校又日日迷路(學校大到好似森林咁,只見樹!)3星期後喊哂口要反香港!幾樣衰呀!之後買反架車就重生啦!揸住本地圖就周圍去玩啦!不知幾happy!唔係有個拍左十幾年既男友,我實入籍!

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Bing.Jing 發表於 11-10-22 09:32
要 keep 住 d 講冬話呀
我地係屋企都係同我仔講廣東話架!!
阿婆ink門唔係貢好!!

大宅

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

精靈BB女 發表於 11-10-22 06:57
同老公女女移民左去加拿大,已經有一個多星期啦,唔知點解仲系好唔習慣,成日回想起系香港的日子,哎...但為左 ...

一星期咋... 大把人移民幾年都唔慣呀....

水晶宮

回覆:好掛住香港呀

移民從來都不是件容易事,想想hk好多人羨慕你可以移民呢,加油!

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

Bathurst 相當大的,你住在附近的唐人街?

王國長老

王國長老

精靈BB女 發表於 11-10-22 06:57
去個超市都要坐成個鐘車程(老公話遲下出番部車會方便的)但對於我咩都要快ga人黎講,就真系好麻煩,飲餐茶又話要成個鐘...
所以我住左7年, 返左香港都唔願再返去長住. 點都係香港好.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至