烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 我的製成品 [Part 4]

kae,
你個菠蘿小蛋糕好正呀

男爵府

lamlam,
Pls check pm, thanks!

男爵府

hi! all靚ma
原來開左新版呀!
呢排迷頭迷腦整奶皇包 :mrgreen:
不過都係失敗,
d奶皇餡ok,
係d包皮唔掂,
你地可唔可以幫下我呀... :-(

男爵府

kae
菠蘿小蛋糕好正呀!
囡囡會扲幾多個返學做茶點呀?

男爵府

sinwai

我未整過奶皇包所以幫唔到你,係咪都係好似饅頭咁整架??

唔係茶點黎,因明天唔駛返學嘛。佢一陣起身有得食。

男爵府

Honney
係咪有對流式的焗爐好d呀? :lol:
老公唔比我換爐,唯有用都到部爐唔work啦! :cry:
Monogram
好羨慕你呀!老公咁錫你,
如果老公問我係咪買,我即刻叫佢快D去比$$啦! :tongue:
哈哈哈..... :mrgreen:
該用戶已被刪除

男爵府

kae
我都唔係好知架,上網搵左d食譜黎整,餡就ok,d皮唔掂,
所以就問下你地.
係woo,明天星期六.唔駛返學bor. :mrgreen: ,
我真係迷頭迷腦去諗點整!

男爵府

joyce&roy 寫道:
吓, 原來係我.....個爐的問題
咁你地講個焗爐幾錢呀
我都無時間整, 可能係三分鐘熱度
遲D影都無呀

呢部~~

http://shop.store.yahoo.com/wingon/82819202.html

男爵府

sinwai182006 寫道:
kae
我都唔係好知架,上網搵左d食譜黎整,餡就ok,d皮唔掂,
所以就問下你地.
係woo,明天星期六.唔駛返學bor. :mrgreen: ,
我真係迷頭迷腦去諗點整!

咁你得閒佢唔向度咪dup部機兩野law,等佢快d壞。

男爵府

kae 寫道:

咁你得閒佢唔向度咪dup部機兩野law,等佢快d壞。

哈哈哈.......... :mrgreen:

洋房

我都認為焗爐影响好大, 我用existing的爐焗蛋糕,個面時常都會好易燶哂,但內層就唔熟,好煩咖
Jaime BB was born on 11-Feb-2004 at Sanatorium Hospital

男爵府

judy_roger 寫道:
我都認為焗爐影响好大, 我用existing的爐焗蛋糕,個面時常都會好易燶哂,但內層就唔熟,好煩咖

你琴日買爐時個sales有冇係咪師的買tefal個部26L呀??

子爵府

RubyMo,
可能佢唔知加左咩掛,但通常法國麵包粉係加左改良劑的,改良劑係化學野黎架,出面麵包舖咪成日用呢d羅∼ 令到d包軟身d,無咁易變壞,可以放耐d∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

洋房

我和kae 都買了Honney用開的焗爐 DELONGHI E03870 28L ,永安特價$1978(10%off)
Jaime BB was born on 11-Feb-2004 at Sanatorium Hospital

子爵府

sinwai,

係呀,有熱風出既好d架,焗得平均d∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

Honney
可否幫幫我呀?
我整奶皇包個皮唔掂呀 :-(
有無食譜呀?
thx!

子爵府

judy_roger,

咁你要同你個爐多d溝通下啦

或者你試下較細d個火,然后焗耐d睇下點∼

子爵府

sinwai,

用普通饅頭黎整包皮都得架,你試過未?

一係你試下呢個∼

低粉 150g, 快速酵母 2g, 糖 20g, BP 1g, 鮮奶 80-90ml

steps:
1. 將材料搓揉成光滑柔軟粉糰,搓成長條
2. 粉糰分成9件並包入適量餡,靜置30-45分鐘
3. 用噴壺噴一下奶黃包面, 放在有孔盆子上! 落鍋以中火蒸8-11分鐘便可

洋房

係永安就無,因為lunch好趕!但我前日同我老公在SOGO
睇款同格價時,個sales好落力咁叫我買TEFAL26L呀!仲話比DELONGHI 好好多:tongue:

但我唔想take risk 都唔知好唔好用

首頁

尾頁

跳至