時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

adachung23 發表於 12-1-4 14:52
有錢既人我唔知佢智唔智在

但冇錢既人有6000蚊已經覺得好好

咁你覺得你日日都有得飲好,定係我開個水庫,每年派啲比你慳住飲好?

日日都有得飲 = 你有份穏定而有合理薪金既工作,只要努力工作,總有一天生活會得到改善
每年派錢 = 你好難先搵到工,或者只可以搵到薪金跟本不足以應付而家既生活,那麼你只能每年希望政府開倉打救,這樣的生活,你認為容易改善將來嗎?

一個好既政府係要用佢地收返來的稅收帶領政個社會向前,而唔係大家一齊不思進取齊齊食老本,當人人都安於覺得有錢收時,努力工作的人少了,即稅收亦少了,能派的錢亦少了,最終錢都有派完的一天!到那一天來臨,要巳經養懶了的身子的人市民起來努力工作,是可等困難又辛苦的事!

香港人不要只著眼前甜頭!

caramelpudding    發表於 12-1-5 03:09
FullOfBlessing  YES, 唔好短視  發表於 12-1-5 02:31
dingdong252  agree  發表於 12-1-4 15:10
cccat01    發表於 12-1-4 15:09
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

$6,000太少喇, 我贊成每個香港永久居民派$60,000.

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

真系要派全系港人,3歳小童都要有份至老人家,人人有份,,,,,,,,咪5會大細超(蝗虫免問)

珍珠宮

yes, salary couldn't compensate the increase in food, rent, transportation fee, electricity fee......& I've to pay the banks monthly...I really need

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

畀面勳章

有好過無

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 回覆:adachung23的帖子

我覺得係我應得既

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔贊成, 留起啲$待經濟唔好時用, 或有需要時用

男爵府

早前我起時事熱話果邊個POST都有講就算唔派$6000呢個無能政府都唔會做到咩好野出黎,唔派$用黎改善民生.調整福利及醫療制度?我想問之前十幾年都無派$,呢個政府做過D咩?調整福利比D蝗蟲綜緩出雙糧?醫療制度現係服務香港人咩?增加資源比婦產科等多D大陸婆落黎生仔定比大陸人落黎醫病走數?呢個pk政府有咩幫過香港人?所以我贊成派$,起碼我媽同d長輩收到時好開心!

水晶宮

回覆:如果政府再派6千俾香港人,你地贊唔贊成?

No,退稅最好!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

adachung23 發表於 12-1-4 15:07

咁樣好似獅子開大口咁.哈哈
難道$6,000就唔係?
再嘈派$600,000添呀.

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章

雖然我都想有呢d錢,但如果d b6都有份既話,我寧願無,同埋希望如果政府有呢個idea,不如將d錢放落醫療度,好多有癌病既病人d藥好貴但又無津貼,好慘囉,幫d有需要既人好過啦!

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

我唔嫌

首頁
12345...7

尾頁

跳至