跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 debbief0312 的帖子

Debbie, I see you also just joined baby kingdom? My baby is 2 days older than your, he is 8 months tomorrow. He weights around 22 pounds. He eats 4 times 200ml and once porridge each day. Has two teeth at the bottom and the top one is coming out. He can flip, sit, crawl backwards only but cannot crawl forward yet, can stay but wobbly and need support. He can wave hello and goodbye and can clip his hands when I sing ABC songs. What about yours? Is your baby's progress similar? Always not sure if Im doing the correct thing.

複式洋房

回覆 bbjay11 的帖子

你好~~~ 媽媽我可以點稱呼你呢?? 我叫 Debbie, 你係我呢度第一個朋友, HAHA =] 我JOIN 左BABY KINGDOM 都有一段時間喇, 但係冇咩時間上, 因為我係在職媽咪黎咖, 我平時要返工 ^^ 睇度你話我聽既BB 發展, 我個BB 冇你BB 咁叻, 差好遠TIM 呀~~~~~

我仔仔叫HAYDEN, 7月28日出世, 但原來好笨既我, 連自己陣痛左2日都唔知道, 我仲以為係宮縮, 之後返返下工忽然穿羊水, 先即刻走去醫院, 怕痛既我選擇左剖腹分娩, 半身麻醉, HAYDEN 比預產期早左差唔多一個月出世, 殺我一個措手不及...... HAHA

我仔仔而家食緊5支180ML 既奶, 食緊2餐粥...... 重17.5LBS, 一隻牙仔都未出, 但係見到下面有2隻好似開始出緊, BB識打側身, 唔識爬, 好鍾意企, 捱住D 野可以坐得好好, 唔捱住D 野可以坐到可能一分鐘, 視乎佢專注力啦.....識得擰頭, 唔鍾意或者唔要會擰頭......

你BB 好叻呀, 無論體格同埋發展都長得好好, 你有冇帶佢返PLAYGROUP 咖?? 咁叻既?? 我可以加你FB 嗎??

DEBBIE

複式洋房

回覆:debbief0312 的帖子

我個預產期就係7月28日,但佢早咗出生,佢19呀!hehe

別墅

我阿仔就識坐﹐反身同付住野識企向度

複式洋房

我囡囡7月29日出世, 而家識坐, 但未識爬, 成日留口水, 不過未出牙仔. 她重10kg (超重b), 高74cm.
有冇媽媽bb係7月29日出世呀? 我諗緊帶bb返baby gym.

複式洋房

我個bb係7月7,識坐,但唔肯爬,成日要人扶住佢周圍行,食緊2餐粥!!你地既bb識得d咩野指令未呀??我個b咩野都未識= =大耳牛到死呢~haha

複式洋房

回覆:bbjay11 的帖子

識得拍手!

複式洋房

回覆:szetang 的帖子

我仔仔都係7月29日,18lbs,仲未出牙,三餐奶210ml,兩餐粥,係大床可以360度轉,最鐘意坐學行車,非常八卦,開始學爬,扶住欄桿可以企一下,坐得幾陣。我想大約一歲返play group!!

大宅

識轉身 , 識坐 , 仲開始爬tim ... 都仲係只有2隻牙仔 , 進度都叫ok掛 ~~ 而家已經食緊粥仔lu ^^

別墅

引用:我囡囡7月29日出世, 而家識坐, 但未識爬,

原帖由 szetang 於 12-04-05 發表
我囡囡7月29日出世, 而家識坐, 但未識爬, 成日留口水, 不過未出牙仔. 她重10kg (超重b), 高74cm.
有冇媽媽b ...
我個囝又係7 月 29 日, 我個囝已經叫長, 你仲長過我個囝

複式洋房

回覆 talouise 的帖子

我都係諗住1歳返play group, 而家搵緊返邊間好:)

複式洋房

回覆 cyberz 的帖子

你囝囝出牙未呀?我囡囡出緊1隻,見到小小白色

別墅

回覆 回覆:szetang的帖子

佢出左好多白色既牙根,但係成隻都未見到有

伯爵府

My baby can crawl using 2arms only. He has 2 teeth, can clap hands and wave hands say bye bye. He ate 2 times congee and 5 times milk but each time only 150 ml milk. He is 22.x lbs.

別墅

回覆 回覆:c-wong的帖子

哇哇… 一日共吃7餐。 可否給我time schedule for ref. . 我囝比較瘦喔。thx

伯爵府

回覆 yori_yori 的帖子

He drinks milk every 4 hrs, in btw, eats 2 times congee. It's not good feeding him so any times, don't learn from me. At their age, shd feed 4-5 times only.

別墅

報到~ 7月1日出世~
已經識反身, 坐, 捉住d野企起身, 吾肯食粥, e+食雀x糊仔 + a+奶粉~
出左四隻牙仔啦~
我e+教佢自己拎野食...

別墅

7月出世BB,現在進度如何呀,識返身、自己坐未呀?

my bb also 0701
識坐。反身。爬。扶野企。拍拍手。開合手say byebye.。擺餅仔入口。肯食congee.。前面四隻牙仔出緊。不過出得好慢:;pppp:
佢好臭皮氣。唔比佢掂。佢發晒皮氣抝腰喊 patpat有尾咁成日坐唔定。手多多 。個個人都話佢大個時會好百厭嗰隻。旭身旭世冇時停

別墅

BB 7月17日.
出左8隻牙仔. 坐.扶住企.爬.反身無問題. 開始鬆開手自己企(hold到 幾秒). 識拍手. 將玩具放入盒同取出. 有食星星餅. 識拜拜say hi (做過一兩次.之後唔肯做 :/ ). 食2餐粥. 唔鐘意飲清水. 都係臭脾氣呀! 好"痴"身,成日要人陪.好大汗添.

複式洋房

回覆:7月出世BB,現在進度如何呀,識返身、自己坐未呀?

我B女7月2日出世
衣家識坐,反身,有嘢扶著就可以企,成日想放手企,爬得好快,識拍手,Hi & Bye,自己攞奶樽飲奶,攞星星餅食,見到蘋果搶住食,識分邊個係Daddy ,Mama,公公婆婆,成日講BB話
每日兩餐粥三至四餐奶

首頁

尾頁

跳至