婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆 十一月 的帖子

最近, 我都好坦白向老公說出我的不滿, 老公又向99原原本本講哂, 99說我好說得這麼白

大宅

十一月 發表於 12-3-8 00:00
我都仲有去,但去到係龍五,乜都聽唔到,對眼望住電視機,而家好好啦,玩住部電話。

...

我都係唔出聲, 99話我黑面, 攪到她的家人要看我面色, 食唔到安樂茶飯(和老公吵架時, 他說出的),
之後, 向老公表白, 既然你媽都說我攪到他們吃飯也吃得不高興, 那我不出席飯局就可以了, 但老公反口說他沒有說過

大宅

Tachi 發表於 12-3-8 01:35
佢屋企人唔識諗,咁妳做咩都無用。老公硬要妳去,首選扮聾扮啞唔理佢哋。
但如果太過份,要出聲時。妳老公 ...

我已扮聾扮啞, 但老公只會focus在我度, 都不看他的家人做了什麼!
我向他表明去食飯食得唔開心, 唔想去, 係不行的.

複式洋房

引用:Quote:原帖由+VCMS+於+12-03-07+發表會唔會

原帖由 十一月 於 12-03-07 發表
佢地做d野係一般婆媳糾紛的事,其實好多時睇你按咩制,你按開心制,佢地做d野幾可笑,你按個制唔開心,件事 ...
我唔係有婆媳糾紛,但心中有其他事壓著著,抖不過氣,睇完你講個心鬆左,個人都舒服左!thx~

珍珠宮

tell you sister-in-law that u have sold the Disney DVD already

大宅

montana 發表於 12-3-8 00:22
我都唔會要求我老公出口幫我,我都明白在佢既角度果D始終都係佢屋企人,即使佢地幾唔啱都好都想我大方原諒佢,講真我老公都算係咁佢屋企人投訴我D咩都好,佢都係只係聽完就算唔會返黎同我嘈。
妳老公handle得好好, 弊在我老公聽完, 會原原本本同我講返, 他也將我向他表達的不滿, 說給他媽媽和妹妹知, 他以為他妹妹很持平, sorry, 她很自私, 很多事都因她而起, 但她可以做到不關她的事似的, 我看透了, 所以不想與他們有任何接觸!

大宅

papa2011 發表於 12-3-8 09:33
tell you sister-in-law that u have sold the Disney DVD already

係唔係同我講, 不能這樣說, 他們會來我家作客, 尤其叔仔, 明明其他人都在廳, 他會去我大仔房, 好似找什麼似的(我上厠所見到). 其實他們兩夫婦來我家, 係視察有什麼他們用得著的, 現在反面了, 他們不會再出現在我家了

大宅

引用:佢屋企人唔識諗,咁妳做咩都無用。老公硬要

原帖由 Tachi 於 12-03-08 發表
佢屋企人唔識諗,咁妳做咩都無用。老公硬要妳去,首選扮聾扮啞唔理佢哋。
但如果太過份,要出聲時。妳老公 ...
首先有關阿b的事,我會答,批評我會駁,你唔尊重我,我唔會客氣,c6佢唔應該出聲,出聲立場只會令佢表態企邊一方,回家亦不能再講剛才發生的事,我出佢家門,就當無事發生過,非必要,我唔會話佢地不是,除左c6話我剛才發生不是在先。

大宅

引用:回覆 十一月 的帖子 只要你有獨立既經濟能

原帖由 anna59 於 12-03-08 發表
回覆 十一月 的帖子

只要你有獨立既經濟能力,就使驚
係,我地都係經濟獨立。但我覺得人係有尊嚴,世界唔會無邊個唔得,凡事都有得解決,只在乎你選擇避定面對。

大宅

引用:回覆 十一月 的帖子 最近, 我都好坦白向老

原帖由 hh-mum 於 12-03-08 發表
回覆 十一月 的帖子

最近, 我都好坦白向老公說出我的不滿, 老公又向99原原本本講哂, 99說我好說得這麼白:i ...
我試過當住c6面前數佢地不滿,數足個幾鐘,無一件事係重覆。

waterlemon    發表於 12-3-10 01:24
pomanlife    發表於 12-3-8 17:09

大宅

引用:Quote:十一月 發表於 12-3-8 00:00 我都仲

我都係唔出聲, 99話我黑面, 攪到她的家人要看我面色, 食唔到安樂茶飯(和老公吵架時, 他說出的),
之後, 向 ...
C6都有話過,我答:唔出聲就代表黑面,駛唔駛入屋e住牙,e到出門口,c6你做唔做得到,請用氣對眼看清事件。

大宅

引用:Quote:papa2011 發表於 12-3-8 09:33 tell

係唔係同我講, 不能這樣說, 他們會來我家作客, 尤其叔仔, 明明其他人都在廳, 他會去我大仔房, 好似找什麼 ...
我不容發生呢d事在我家,不過過去左而佢唔再去,對你係件好事

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hh-mum 發表於 12-3-8 09:34
妳老公handle得好好, 弊在我老公聽完, 會原原本本同我講返, 他也將我向他表達的不滿, 說給他媽媽和妹妹知, ...

我個情況有少少怪,我唔係全部男家既人都唔妥我,我D姑9個個都唔麻煩容忍力都好高吓,而且佢地都係明事理既人,我只係同我2伯2公婆唔啱囉,我成日都覺得佢地係心理不平衡,係佢地心目中最好我地咩都衰過佢差過佢就最好,以前老公都會叫我扮吓"口和心不和",呢幾年老公直情叫我咪鬼理佢地。

大宅

引用:Quote:原帖由 十一月 於 12-03-07 發表佢地

原帖由 vicky0317 於 12-03-08 發表
我唔係有婆媳糾紛,但心中有其他事壓著著,抖不過氣,睇完你講個心鬆左,個人都舒服左!thx~

...
其實同佢地關係叫好左,去到佢地度,佢地都尊重我,叫做平熄左,佢地知我唔會忍,會駁會嘈,阿媽話我怕唔怕被人話無家教,把口生係人度,我控制唔到,但講道理都叫無家教的話,咁佢地咪叫野蠻羅

男爵府

我覺得人地尊重我,我尊重人,若果對方為難我,我唔會開火先,我會唔出聲靜候機會反擊......不過呢D都係對同事的手段,不宜運用在婆媳關係中,因為你地中間還有一個C6一個家,所以係好難處理。我的方法是咩都好,唔好由凡7出聲先,叫C6去講同埋去做。

大宅

引用:我覺得人地尊重我,我尊重人,若果對方為難

原帖由 winwin417 於 12-03-08 發表
我覺得人地尊重我,我尊重人,若果對方為難我,我唔會開火先,我會唔出聲靜候機會反擊......不過呢D都係對 ...
每個人做法唔同,我就係唔想佢做中間角色,所以我自己出聲,我都講過佢可以繼續做佢乖仔同好大佬,被人覺得有問題係佢老婆。

別墅

回覆 回覆:十一月的帖子

大宅

樓主好勇敢!! 其實我都當c6面前同99吵過大大獲, 幸好c6係對事唔對人. 之後, 同99既關係就互當透明, 因為一開始 (結婚後), 佢就擺99款, 唔尊重我同我屋企人. 而家99住係我屋企, 好多生活習慣唔一樣, 又唔跟自己既手尾, 搞到我日日心情都好差.
我同c6講, 一係就您去remind 99 去改善,一係就我直接同佢講, 不過一定鬧架.
最尾c6都選擇佢自己同99講...

我唔係想c6難做, 但我已經忍左2年幾, 真係忍無可忍!

大宅

montana 發表於 12-3-8 10:47
我個情況有少少怪,我唔係全部男家既人都唔妥我,我D姑9個個都唔麻煩容忍力都好高吓,而且佢地都係明事理既人 ...

他們做到出面, 老公又知乜事, 又站在妳那邊就最好不過,

但我老公知他家人有問題, 但不願面對, 直至我反面, 話永不相見, 但他只考慮到他媽有病/百年歸老時, 我係唔係唔會出席? 我很想說(沒有說出口, 話過以後唔再提及他的家人)你媽沒有飲我杯新抱茶, 係她唔認我做新抱在先, 她還有2個新抱, 其實多我一個唔多, 少我一個又唔少, 點解要衝著我而來? 你當日娶我, 只為這些嗎?

男爵府

畀面勳章

回覆 回覆:十一月的帖子

撐!

親賢能, 遠小人

首頁
12345...6

尾頁

跳至