時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

引用:四方八面的攻擊,+民意怎會高.++因為不少市

原帖由 囝囝爸 於 12-03-21 發表
四方八面的攻擊, 民意怎會高. 因為不少市民只看標題, 未知前文後理, 都會受負面影響.

我一直留意事態發展 ...

大宅

Carelesswhisper 發表於 12-3-21 13:28
如果流選,你認為會有甚麼人參選?會有多少%民意你才認為是公認的適合人選呢?你會選哪位?
我認為如果只得 ...

依家唔係投票選最佳男歌手, 而係選特首; 作為一個特首, 廣泛社會的認受性是必須的. 曾特首依家的支持率只係跌到43.5%, 已經乜都做唔到了. 所以如果新特首只有36%的支持率, 咪仲差過依家的曾特首, 既然有流選的機制, 點解唔好好利用, 再選過起碼唔會差過依家!

子爵府

畀面勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 14:50
依家唔係投票選最佳男歌手, 而係選特首; 作為一個特首, 廣泛社會的認受性是必須的. 曾特首依家的支持率只 ...

曾特首得一個(比喻成獨市生意), 你可以要求佢有over 50%, 甚至100%支持度, 因為沒有其他第二個特首去分薄支持度, 對嗎? 而家有3個侯選人, 支持度自然會分散, 如果其中一個可以取得100%, 甘其他2個侯選人真係垃圾不如, 對嗎?

如果流選,你認為會有甚麼人參選?會有多少%民意你才認為是公認的適合人選呢?你會選哪位?

Thimble    發表於 12-3-21 20:56

大宅

Carelesswhisper 發表於 12-3-21 14:59
曾特首得一個, 你可以要求佢有over 50%, 甚至100%支持度, 因為沒有其他第二個特首去分薄支持度, 對嗎? 而 ...

將來會有邊個出來選我唔知, 但我知道CY會再出黎選. 即係話下次如果無更加好的人選, 我地仲可以揀返CY, 坐和望贏!

子爵府

畀面勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 15:05
將來會有邊個出來選我唔知, 但我知道CY會再出黎選. 即係話下次如果無更加好的人選, 我地仲可以揀返CY, 坐 ...
如果流選, 下次多幾位參與, 如CY, 葉劉, 范太, 曾城, 同時夠票入閘, 各有支持者, 民意支持度分散, 有高有低, 可能每位只介乎20-30%左右, 甘認受性是否很低? 是否都是讚成流選呢?

會有多少%民意你才認為是公認的適合人選呢?

newbiee    發表於 12-3-21 16:11

大宅

Carelesswhisper 發表於 12-3-21 15:17
如果流選, 下次多幾位參與, 如CY, 葉劉, 范太, 曾城, 同時夠票入閘, 各有支持者, 民意支持度分散, 有高有低 ...

只要下次有參選人的支持率高過CY, 認受性就高過呢一次了; 所以流選係坐和望贏!

禁止訪問

回覆:CY有民意支持?

子爵府

畀面勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 15:23
只要下次有參選人的支持率高過CY, 認受性就高過呢一次了; 所以流選係坐和望贏! ...

即是ABC (Anyone But CY)? 有咩令到你甘憎佢呢? 大家討論下!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 14:50
依家唔係投票選最佳男歌手, 而係選特首; 作為一個特首, 廣泛社會的認受性是必須的. 曾特首依家的支持率只 ...

條數好似唔係咁計架喎

禁止訪問

引用:Quote:lamlambaba+發表於+12-3-21+15:23+只

公爵府

好媽媽勳章

Carelesswhisper 發表於 12-3-21 14:59
曾特首得一個(比喻成獨市生意), 你可以要求佢有over 50%, 甚至100%支持度, 因為沒有其他第二個特首去分薄 ...
good point!

睇下台灣有線頻道的收視率
十幾廿個%已經係好收得, 因為競爭大, 好多好多台

公爵府

好媽媽勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 15:23
只要下次有參選人的支持率高過CY, 認受性就高過呢一次了; 所以流選係坐和望贏! ...
下次有人支持率高過CY, 就係較高認受性
今次CY高過其他人, 就不被認受
咁請問, 要選幾多次? 應該用幾大sample size來決定認受性?

newbiee  問得好!!  發表於 12-3-21 16:12

大宅

Carelesswhisper 發表於 12-3-21 15:27
即是ABC (Anyone But CY)? 有咩令到你甘憎佢呢? 大家討論下!

我同佢無仇無怨, 又點會憎佢!
不過點解ABC, 我又可以嘗試討論一下.
或者好多人對現狀不滿, 想改變, 而唐唐同CY兩個有機當選者之中, 又以CY最有機會帶來改變. 不過, 社會上有唔少人其實唔想變, 有樓的唔想變負資產, 有份好工的,唔做變成失業, 有錢的當然唔想變窮, 享受開言論自由的唔變得唔敢講野. 當然上場帶來的改變, 可以是向好的一方面, 但無人可以擔保唔會變差, 對於擁有者, 就唔想冒風險了. 而一無所有者, 當然想越大改變越好, 反正都一無所有, 無得輸!

對於唔少人, 既然已擁有不少, 仲係咪要去搏呢? CY往績又如何, 係咪試試都搏贏? 從政時的8萬5, 令不少香港雞毛鴨血; 自己做生意, 公司都攪到破產, 唔知佢運氣唔好定眼光能力唔好了!

反而唐唐做財政司虧轉贏, 9年經驗無犯大錯, 唔理佢好運定能力好, 往績較可靠. 市民或者唔清楚, 但李+X等富豪都信得佢過, 佢上場香港衰極都有個譜! 畢竟人地有成6000億資產, 香港衰, 佢地一定傷過任何人!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ellawyc 發表於 12-3-21 16:00
咁請問, 要選幾多次? 應該用幾大sam ...

香港呢幾年咪kick喺呢D野度囉,最終一事無成

大宅

ellawyc 發表於 12-3-21 16:00
咁請問, 要選幾多次? 應該用幾大sam ...

我無講過CY唔被認受, 根據民意調查, CY的認受性係高過其他兩位候選人. 我講的是CY若果只有36%的支持率, 即係有64%的市民唔支持佢做特首的話, 他的認受性就唔係好夠了!

大宅

ellawyc 發表於 12-3-21 15:56
good point!

睇下台灣有線頻道的收視率

問題係依家無獨立調查係問你支唔支持CY做特首, 所以無呢方面的數據作比較; 而CY的支持率由50%跌至36%, 即係越來越多人唔想佢做, 那麼我地點解唔先流選, 諗清楚再揀呢?

公爵府

好媽媽勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 16:08
我無講過CY唔被認受, 根據民意調查, CY的認受性係高過其他兩位候選人. 我講的是CY若果只有36%的支持率, 即 ...
咁又回歸另一個問題 (頭先另外有網友都問過)
有幾多個參選人, 係咪一個factor呢?
即係, 幾多個參選人 vs 幾多%支持度, 至係合理認受性?

子爵府

畀面勳章

oba-go 發表於 12-3-21 15:51
Sorry騎劫一下.

只一樣就可以斷定梁此人之狼心,
個人經歷, 只是分享! 較早前認識一位當年有份參加六四的普通北京學生, 清場那刻在場. 現在都是到不同國家工幹, 認識也廣. 回想當時, 他仍眼有淚光, 仍然感到痛心, 但他仍認為鄧伯伯是一個好人, 把中國改革開放, 錯的是x棚, 但已為鄧伯伯的一生加上污點....

香港是中國不可分割的一部分, 實行一國兩制, 行資本主義, 而中國行社會主義(共產). 如果接受不了共產的中國, 只有選擇移民到非共產國家, 又或是去改變中國成資本主義國家....

現在中國有文明進步, 正在轉變中, 不知道"文明進步後"的共產有多可怕呢!

禁止訪問

引用:Quote:oba-go+發表於+12-3-21+15:51+Sorry

禁止訪問

引用:Quote:oba-go+發表於+12-3-21+15:51+Sorry

首頁

尾頁

跳至