婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+Paris媽媽+於+12-03-24+發表

原帖由 譚師奶 於 12-03-24 發表
相比起上黎,我99真係好好,我拕亞囝個時固然
無曬D字嘅!我想講如果你對人好唔怕比人唱,根本無得唱啦,係咪?

藍莓綠茶  99係中意老作去屈新抱架~我比唱唔少~~~但都係流野~  發表於 12-3-24 15:45

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

譚師奶 發表於 12-3-24 14:53
我梗係知99唔似自己亞媽咁可以頂咀啦,我意思係對佢好個陣要好似對自己亞媽咁對待,我深信你對人好,人對你 ...

我既意思係...父母會包容子女,但6299就唔會囉,有好多問題都係由言語之間開始。

伯爵府

玩具勳章

引用:Quote:原帖由+11k+於+12-03-24+發表我家99

原帖由 小mama 於 12-03-24 發表
有冇即時攞反,留番孝敬自己母親大人好過
d海味係我去親戚個friend舖頭買,我屋企不嬲食開,食咗兩次同我c6&姑仔講,激屎我!!!我都有叫我c6攞返黎自己食,c6叫我算啦,最多下次唔好買比佢

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好老實咁講(唔會)
相對地人地都唔會好似對自己個女咁好
黎對自己一樣~大家客客氣氣就算了

伯爵府

畀面勳章

我為左令佢開心,
我又買補品比佢
又買衫比佢
過時過節必定有禮物比佢
上佢家食飯,必定做家務.
連叔仔d野都幫手拾埋
成日打比佢老人家,關心佢~~~~

但~~~~~
佢次次都比說話我聽~
買野比佢,佢黑面,兜口兜面,話我係洗佢仔錢買,
叫我唔好再用佢仔錢~
幫手做家務,又串我係千金小姐,獨生女.
唔洗我做,費事我媽以為個女比人刻薄~~
又話我一定係家中唔洗做,而家扮野,想騙佢,我好好~~~
打比佢關心佢身體(佢之前有做手術).又比佢話我想佢有事,成日問佢~

但轉個頭,佢周圍同人講,我唔關心佢,電話都無個,
過時過節,咩都無,就去佢家食飯,
又唔做家務,話我無家教
一味只識用佢仔的錢去玩去食~~~

聽完(好多次)心都酸哂,我都有阿媽生.
點解甘樣對我,仲累媽媽被人話~

由個時起,我只做我本份的事,尊重佢~
多餘野, 一律唔做,
我對媽媽都無甘用心討好,忍氣吞聲~
由個時起,我對mama加培的好,
因為尼個人先值我全心全意付出~
佢生我養我教我愛我~
全天侯提供避難所我~

我買補品,衫,禮物比mama~
佢好開心架,但補品又不拾得食,次次我返家就煲返比我飲~
成日怕我辛苦,想我儲多個錢~
好多............

所以99同媽媽真係唔同架~
關係係相對,唔係單向架~
好似銀行儲蓄一直被提取,都無存入,最係米透支囉~

cookiekwong  好認同,,,都係咁會令我識得自己亞媽更加好!!!  發表於 12-3-24 18:40
cherryblossoms  我D遭遇有D同你好似,唉  發表於 12-3-24 17:50

大宅

畀面勳章

回覆:譚師奶 的帖子

唉,人地都成日提住親疏有別,唔係自己條腸生出來!又點可以好似自己媽媽甘呢,都要雙向至得

男爵府

I treated her better than my mom before but someone 唔領情 :;pppp::;pppp::;pppp:

janisting  me too, 因為我同佢一齊住, 樣樣都孝順佢先, 但佢當我係外人呢  發表於 12-3-27 13:01
love can be a delight, a dilemma, a disease or a disaster.
the proper basis for a marriage is a mutual misunderstanding.

珍珠宮

好媽媽勳章

我初初結婚時當99係阿媽咁架, 因我媽巳經仙遊了, 我好鍚我媽, 我都係疊埋心水諗住當99係阿媽咁架喇, 我日日同佢飲茶, 渣車同佢去探些幾廿年未見過的老友, 但換返來咪又係佢當左我係工人咁, 日日大把說話聽, 依家無飲茶呢支歌仔唱了, 過時過節咪去囉, 大家少D來往.

公爵府

引用:係到見到好多數落自己99嘅心袍,其實大家有

原帖由 譚師奶 於 12-03-24 發表
係到見到好多數落自己99嘅心袍,其實大家有無嘗試下好似孝順自己亞媽咁孝順99呢?我自己就會,因為無99就無 ...
唔係未對佢好過((之前乜都買比佢,唸住我對人好,人地都會對我好但你當人自己阿媽啫,人地唔會當你係女架麻:;pppp:

大宅

我會

別墅

大家可以好似孝順自己亞媽咁孝順99嗎?

絕對唔會lor。對99尊重佢已經好夠。做咁多額外ge野只會吃力不討好。想討佢歡喜好易架咋,一個字~錢。但我唔會比。因為爛賭。

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:大家可以好似孝順自己亞媽咁孝順99嗎?

曾經都好錫好尊重個99,視99為自己半個親娘咁孝順, 不過後來一路發生咗好多嘢,令我死心,依家對99只會好表面客氣,盡量避免有任何接觸,甚至有點冷漠同不聞不問

男爵府

譚師奶 發表於 12-3-24 07:48
係到見到好多數落自己99嘅心袍,其實大家有無嘗試下好似孝順自己亞媽咁孝順99呢?我自己就會,因為無99就無 ...
雖然我無奶奶,但我對外父外母=自己父母親....好簡單,你點對人,人點對你!

想同係到同班公主家嫂講聲,試下將心比己,想當年....你奶奶都做過人家嫂,都係人地亞媽,做人好似一面境咋!

伯爵府

畀面勳章

Cars2 發表於 12-3-24 19:20
雖然我無奶奶,但我對外父外母=自己父母親....好簡單,你點對人,人點對你!

想同係到同班公主家嫂講聲,試下將 ...

都係個句啦~
關係係相向~
尼度好多家嫂,都係願意及實際上做多好多步,
想融入夫家,想6299當佢地係自己人,
但結果..............
如果係一直係單方面提取,無存入,甘結果都係透支~

cherryblossoms  Agree  發表於 12-3-24 22:10

大宅

好羨慕你有個好奶奶,唔係人人都甘幸福,我奶奶只會錫佢自己d女,佢d女來吃飯就煮好送炖d補湯比佢女,有時我老公都無得飲,以佢女為先,從來唔會叫我飲,佢個女有左,成日煲燕窩,我有左不聞不問,我地一起住,唔會傾計,同2個仔都係零溝通,只係錫女,成日話生仔無用...結左婚先知自己丫媽你幾好,無論我對佢點發脾氣佢都唔會嬲...99會嬲你一世

複式洋房

家家有本難念的經!做人新抱最緊要係做好本份,對得住自己就已經足夠了,其實奶奶也係好似個小朋友嘅心態咁,你要慢慢去捉摸佢!同湊仔一樣啫,你試下用湊自己嘅BB心態同你奶奶相處會唔會好d!

別墅

回覆:美亞 的帖子

同意

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

以免俾人話我口不對心,虛偽,我慳返

我是一隻喵

大宅

有次(當時我仲未結婚)我屋企有好靚的生曬蝦乾,我媽咪好心叫我拎啲俾99食,點知一年後打開雪櫃,已經被推在一角,而且見到有包新買的蝦乾,嬲得濟,坽返娘家!! 另一次,媽咪好心包左糉,叫我拎啲過去一齊食,我明白媽咪包的糉唔夠正宗,唔係三角型(我地幾姊妹由細到大食開細細隻的,份量剛好),但99未食,一望到就話"下。咁樣嘰",我唔開心到即刻入廁所喊,我同自己講過,哩世唔會有第三次,我覺得對自己媽咪唔住

子爵府

其實點解大家只會講99點衰?永遠只係自己呀媽先係最好?唔可以一視同人?

首頁
12345...6

尾頁

跳至