在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

享受。我D仔都大(讀緊中二同小二),衣食住行生活上的照顧已經不難,但其實這個年紀更要阿媽看實,功課和操行都不能放鬆,學壞了返不到轉頭

現在同仔一齊學畫畫和陶瓷,當做親子活動

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:以前仔仔細時..享受架..依家大個仔..日日催

原帖由 月希 於 12-04-24 發表
以前仔仔細時..享受架..
依家大個仔..日日催佢做功課溫習就唔享受囉...
你已經化曬,超樂觀

我為貓狂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

rickybb123456 發表於 12-5-8 22:56
你已經化曬,超樂觀

其實我都唔係咁樂觀..只係講就咁講.
好多野都明..都識...但係要做起上黎又係另一回事..

從前我都想做個溫柔媽媽..
發現溫柔只限仔仔還是小BABY時..
一天一天長大..佢就一天一天咁挑戰你既底線..
好快就會火山爆發....
結果咪日日打打罵罵..又催又哦...都係想小朋友做好D...

不過我覺得工作又好..FTM又好..
其實生活都係咁上下...
每日該做既野都要做...工作上既野..咪又係黎黎去去都係咁上下..
同FTM日日打掃屋企...咪一樣係日日都要做一樣既野...

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:rickybb123456+發表於+12-5-8+22:56+

原帖由 月希 於 12-05-08 發表
其實我都唔係咁樂觀..只係講就咁講.
好多野都明..都識...但係要做起上黎又係另一回事..
唯一有樣唔同就係唔洗灘大手板問C6攞錢

我為貓狂

珊瑚宮

rickybb123456 發表於 12-5-8 23:13
唯一有樣唔同就係唔洗灘大手板問C6攞錢

FTM都唔係灘大手板問擺錢架喎...
如果下下都要問...個老公都有D問題...唔多尊重自己老婆身為FTM依個角色.....
我都成日串我老公..我唔買..個雪櫃點會你想要乜有乜...
我唔日日洗衫..晾衫,收衫,摺衫..你點會日日有乾淨衣服係衣櫃等你揀?
唔可以乜都理所當然..
係我體晾你工作辛苦既同時...
你都應該正視下我既努力...

我認..我都真係覺得FTM比在職媽輕鬆..
當然都比老公返工輕鬆啦..
我成日上網..只係我會分配時間..
而唔係日日閒閒冇野做...
一日基本我都起碼要煮早晚餐..有更多時要煮埋午餐..又要整埋茶點..
就算我唔係日日吸塵拖地...衫我都一定要日日洗....
重有時刻去超市格價,慳錢...為屋企日用品,飲品,零食,餸菜補給...

珍珠宮

引用:Quote:rickybb123456+發表於+12-5-8+23:13+

原帖由 月希 於 12-05-08 發表
FTM都唔係灘大手板問擺錢架喎...
如果下下都要問...個老公都有D問題...唔多尊重自己老婆身為FTM依個角色.. ...
我老公要問佢攞錢就面色都變埋,我想返工但冇人幫我睇仔仔所以都失落,我係冇薪工人

tinlingyuetka  咁的老公唔要得!!! 他應該要自動俾你的!!! ftm都有尊嚴的  發表於 12-5-10 15:28
我為貓狂

珊瑚宮

rickybb123456 發表於 12-5-9 00:05
我老公要問佢攞錢就面色都變埋,我想返工但冇人幫我睇仔仔所以都失落,我係冇薪工人

...
所以我覺得要係做FTM前同老公傾好先

大宅

我, bb四個月大, 自己湊, 暫住manila...信唔過工人.......工人只負責打掃清絜洗車己經有排她煩的啦.........

其實尼邊請工人好平, 但又擔心快戰爭, 排華, 唔敢請..........日日都唔敢出街住.....

男爵府

回覆:享受全職媽媽的生活嗎?

BB初生時, 無湊b經驗, 無工人幫手, 埋身全人奶, 非常唔享受! 日日發老公脾氣, 嬲佢迫我做ftm。後來請左工人, bb又大咗, 同我有互動, 開始接受ftm生活。機緣下再返工, 同bb見面少左, 好掛住bb, 漸漸發現可以做ftm原來係一種福氣,結果辭職再做ftm。現在我可以話好enjoy做ftm! 間中趁bb訓晏覺就蛇出街 (我現在係ISL coffee shop 一個人食cake), 陣間又要趕回家煮晚飯, 忙但滿足的...

伯爵府

回覆:享受全職媽媽的生活嗎?

好申苦,日日都好累

首頁

尾頁

跳至