夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

如果男人同女人未離婚,男人出面有小3 , 咁呢個男人

複式洋房

回覆:寫給想坐正的小三 ...... 不可不知 男人的兩個特質

我啱啱問老公情人同老婆類別。佢話情人係情人,好難變老婆。我之前都冇諗過!

多謝全為愛咁多篇發人心醒嘅文章!support!

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

感情真係無對與錯. 當然我所指的並不包括那些本身兩公婆無問題但小三蓄意介入的CASE.

除左以上情況, 其實老婆/老公都可以係問題O既根源. 本身係冇問題O既, 真係好難有外遇. 唔好下下都只係覺得係男人同小三的錯 (我本身係女人). 其實男人要走, 有時都係D女人唔識做. 迫到D男人走投無路. 如果女人好而男人要搵另一個, 咁呢個男人要唔要都擺啦.

法律, 人情, 倫理....有無人可以好肯定自己O既見解一定係O岩呢?
個人認為感覺瓜葛根本係一件好複雜的事. 應該由當事人佢地三個先可以分到對與錯. 外界的人成日將自己O既遭遇/個人想法套落去其他人度. 攪到個個都覺得一定係咁咁咁....等等. 未免太主觀了. 三人行, 最後O既結果, 可以係大婆勝利, 老公番轉頭. 也可以係老公番轉頭之後再走過. 亦可以係小三勝利, 但之後也會分手, 或者小三同老公以後好開心咁一齊. 亦可以係老公兩個都唔要. 亦可以係大婆自己選擇離場.....有千千萬萬個可能性. 真係CASE BY CASE. 有無統計數字証明你既想法係有說服力呢??

全為愛, 我都有睇過你的文章, 都有道理. 你響呢度好受歡迎. 尤其係D受左傷害既老婆都會好認同你既想法. 你O既文章幫到同鼓勵到好多老婆. 因為你好多時都係只插C6同小三. 叫D老婆堅持, 要點點點做等等, (絕大部份的)小三一定唔會有好報等等. 有D人等到C6回頭, 但等唔到O個D呢? 你知唔知就係你所講O既堅持, 相對地都害左唔少人呢. 好多人就係唔肯面對現實甚至乎根本唔覺得自己有問題, 跟住死等難等. 浪費左幾多青春, 到有一日終於醒了只發現, 感情係唔可以勉強. 係你O既就係你, 唔係你O既你死LUR都LUR唔番. 呢個世界上, 無人話無左邊個唔得架. 女人都可以自力更生, 好好的活每一天, 不會白過的. 希望大家相信緣份.

每一次我見到呢到有老婆 (甚至已經有小朋友的媽媽) 跌過可以企番起身, 勇敢的向前行. 我為佢地而驕傲.

以上為個人意見. 不喜也可插. 因為世事無絕對. 凡事也可以從多角度看. 希望各位勿太偏激. 亦唔介意一齊討論. 謝謝.

水晶宮

回覆 sueec 的帖子

sueec

" ... 真係CASE BY CASE。有無統計數字証明你既想法係有說服力呢?? "

絕對認同是 case by case 呀!

但個人認為重點不是統計數字証明,這些數字只能作參考,最終對於每一個案是沒有意義的,因為我出post (所有post) 的目的不是要寫很科學很學術的東西,我只是想幫助元配走過這人生的低谷。我寫了超過70篇的post,你都全部看過、消化過並明白我每一篇背後的用意嗎?

我常覺得很遺憾出post只能是些文字 (做不到深入的交流),而每篇又想只寫一個主旨,所以主旨以外的想法就不能概括了,that's why 要寫那麼多篇去傳達我不同的理念去給不同情況的mami 參考,而且亦遺憾有不少情況都未能觸及!此外,我自己的想法和理念亦有在微調地變化著。這正是寫文章的限制。

我亦想說清楚我在這裡出post只是寫一些自己的想法和理念,給別人作參考,要不要認同、要不要跟隨,是各人自己的選擇。我亦很清楚明白這只是自己個人的想法和理念。

至於你說的 "你知唔知就係你所講O既堅持,相對地都害左唔少人呢?好多人就係唔肯面對現實甚至乎根本唔覺得自己有問題,跟住死等難等,浪費左幾多青春,到有一日終於醒了只發現,感情係唔可以勉強"

唉 ... 我是知道且明白的。真的很遺憾出post只能是些文字、亦不能知道正在看那些post的是怎樣情況的個案,如果是case by case 去處理個案,我就會case by case 去建議對方是再堅持抑或另覓出口啦!

Anyway基本上我認同你回應的內容,亦多謝你的參與討論。

伯爵府

sueec 發表於 12-5-9 12:02
感情真係無對與錯. 當然我所指的並不包括那些本身兩公婆無問題但小三蓄意介入的CASE.

你知唔知就係你所講O既堅持, 相對地都害左唔少人呢. 好多人就係唔肯面對現實甚至乎根本唔覺得自己有問題, 跟住死等難等. 浪費左幾多青春, 到有一日終於醒了只發現, 感情係唔可以勉強

我唔係好認同, 因為成件外遇事件既結果, 唔會係由堅持定唔堅持來決定的.

我有讀晒全部文章, 經消化後, 再參考合適自己的部分去實踐, 透過實踐, 會更清楚自己面前的路而已, 根本沒有特定公式.

以我的case, 我是選取了愛自己和用心感受, 最後決定不再堅持的, 但我一樣快樂.

crystalwesley  你說得對呀 ! 是要從文章去消化後再選最合自己的路呀 !  發表於 12-5-9 23:00

大宅

我亦都無講過, 外遇事件既結果係由堅持定唔堅持來決定的. 我打咁大篇野, 目的只係想重申, "CASE BY CASE"呢樣野. 希望各位去評論一件事時勿太偏激. 一味只覺得係C6/小三的錯. 咁樣只會造成好多不必要的仇恨, 怨恨. 個結越想解但越結得緊.

maisy-lee  good ar! totally agreed.  發表於 12-5-9 23:46

大宅

全為愛, 希望你可以繼續寫多D文章. 幫助更多人, 令佢地得到解脫.

我都會繼續追你的文章.

男爵府

ru_663th 發表於 12-5-6 02:04
如果男人同女人未離婚,男人出面有小3 , 咁呢個男人

離左婚就吾叫小三啦~

洋房

回覆:媽咪面 的帖子

大宅

引用:我識唔少第三者都有好結果,+仲嫁得好好添,+

原帖由 vivibabyvivi 於 12-05-04 發表
我識唔少第三者都有好結果, 仲嫁得好好添, 依家不知幾幸福
有時做第三者既又唔一定係錯晒既, 個男人係咁愛 ...
Agreed

複式洋房

引用:破壞別人的幸福,始終不是一件好事。如果個

原帖由 ppgirl 於 12-05-04 發表
破壞別人的幸福,始終不是一件好事。如果個家有小孩,更不可願諒!
十分認同!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

sueec 發表於 12-5-9 18:06
全為愛, 希望你可以繼續寫多D文章. 幫助更多人, 令佢地得到解脫.

我都會繼續追你的文章. ...

SUEEC, 全為愛,

你兩位講既野都好有道理, 我都認同. 其實我相信呢度既JM好多只會用呢度既文章作為參考, 睇完消化完之後, 然後選擇自己認為最合適既方式去過自己生活. BK係一個好好既平台, 可以係度睇到好多唔同人對同一件事既不同睇法, 從而能吸收不同既經驗去實踐.

我喜歡全為愛既文章, 因為佢帶出人應該愛自己, 唔係為別人而活呢點, 同埋好多JM出現既問題, 係其實雙方都有心經營, 但往往做左一D破壞感情既事呢點..其實相信單單呢兩樣野都可以幚到好多好迷茫既JM去選擇自己既路.

最終去與留, 真係好睇每一個CASE, 當然如果出軌男沒有心去經營婚姻點留都留唔住.

~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

禁止訪問

男爵府

好多男人有左小三之後,只係拖住,比較少會離婚娶小三...因為很多男人都明白,老婆持家有道,照顧仔女,料理家頭細務很妥當,老婆係給他穩定和家的感覺...至於小三,係俾他青春活力和性的吸引力。

儘管男人對著小三會說盡老婆的壞話,但係這些說話只係用來tum小三,如果老婆真係一文不值,個男人早就離婚了。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

大宅

回覆 rayhong9 的帖子

完全同意! 當小三的都滿有自信比元配優勝, 男人也不是傻的, 他們也會判斷自己需要那種女人.

男爵府

回覆 rayhong9 的帖子

好多c6都係拖字決,除非佢好多身家,否則真係唔怕個老婆同佢分身家兼拎佢膳養費咩.睇下仲有無$同小三一齊.係咪有情飲水飽.

複式洋房

回覆 媽咪面 的帖子

做得好!

子爵府

BK Milk勳章

回覆 全為愛 的帖子

好同意你所講的第2個特質.

多謝分享~~~~

子爵府

媽咪面 發表於 12-5-5 09:37
唔好介意我講句,日防夜防,所以我將自己妻子的角色稍稍轉了,轉成妻子+情人的角色,即要做個賢妻,但情趣方面要 ...
你做法好啱
但唔好當情趣嗰d行為係小三嘅行為, 又唔好話自己係雙面女人咁差, 只係一個全面d嘅老婆啫

總之大家都唔好忘記同老公當初點樣甜蜜地結合, 婚後持之以恒, 就好難有位畀外援入侵

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

子爵府

hn64km 發表於 12-6-27 22:47
回覆 vivibabyvivi 的帖子

係... 我我好細個果陣... 講緊20幾年前了....爸爸出面有小三(同我爸年紀相約的. ...

上一代可能會多d小三坐正嘅好結果, 因為佢哋好多時都唔係因為自己鍾意嗰個人而結婚(老一代會盲婚啞嫁, 然後演變到相睇迫婚, 有d就係但求成家立室)... 所以當自己後來遇到個啱心水嘅就真係會娶咗佢都唔定...

但而家, 應該大多數人都suppose係因為兩情相悅先結婚(唔計奉子迫婚嗰d), 始終對原配有一定嘅感情, 所以會比較難同小三修成正果...

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

首頁

尾頁

跳至