婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 甲狀腺專科

複式洋房

我都係甲亢患者,第二次復發,好擔心.

你地如果係第二次復發,有無諗過做手術呢?

如果做左手術,會唔會影響生育呢?

仲想問下,如果o係個療程當中個指標又升左,個療程係咪程新計算?

SORRY 呀,我唔知點解貼左文係中間....很抱歉...

別墅

我係第一次復發, 醫生已叫我做手術. 可能因為我對其中一種甲狀腺藥物敏感. :-( 而且覺得吞野時, 有d野壓住.

醫生同我講, 如做手術後可以生bb. :-P

我還在考慮搵那一個醫生做手術.

複式洋房

我都有朋友做完手術,好似話張淑儀醫生同吳允紹醫生都ok.

第一次復發就做手術...會唔會快左d?我內科外科專科醫生都睇過晒,內科話唔駛做住,外科又話要做.都係兩難.

男爵府

我22號晚上7時入院了...希望4天出到院...但大部分人也5天才出院.....
我左右也有層樓......
因為左面層樓出了血長大了才發現...
一照之下...個天一次送2層給我........
醫生話左邊甲狀腺要全割..因為瘤太大...
右面也要割三份一...個一路割一路化驗如果有一邊是惡性就兩面全割了.....手術費就金了...
我找的醫生姓馬...是養和醫生.....
是在醫院工作的朋友介紹...
說他手藝了得....個傷口一定靚.....

其實我看了幾個醫生..連中醫也看了....
他們都覺得我係因為吃了一些藥才會這樣...
那些藥攪亂我的新陳代謝...整亂我的內分泌..
所以才會令甲狀腺細胞變異才會形成腫瘤..
是醫生說的...所以不要亂吃藥...
我以前一年也沒病一次...我上一次看醫生係2001年
但我出院之後要弄清楚一件事才能說出來...
我還會找我做藥劑師的朋友弄清楚
如果那些藥真的令我有幾會多了二層樓..
我屋企人說一定幫我討回公道..就算大公司告不入....也找週刊公開..
等所有人小心.....一定幫我討回公道.......
有d後悔無買保險~~~~傷上加傷~~~
:-(

大宅

我姐姐都係搵馬醫生, 手術費嚇死人 $100,xxx

別墅

我都係甲狀腺有問題, 不過就唔知低定係高, 我既
Free T3 係正常水平, Free T4 就低, TSH 都係低, 醫生話可能你個腦有腫瘤, 又可能係葯物影響, 好擔心, 因為我而家係有bb既, 已經6個月了, 我係3個月前在政府產前檢查驗到既, 驗左3次血都未係正常水平, 都唔知點算 :-( :-(

複式洋房

聽說這個手術的費用大概會係4萬大元左右...十萬,好似真係貴左d..不過養和wo....

係呢,請問有無人係患甲亢,又可以做lasik的呢?

複式洋房

yeung99,

唔駛擔心,我都有朋友係咁,一個係有甲亢,BB都安全出左世,一個係腦下垂體有個瘤,個BB都成兩三歲了.如果可以的話,去私家醫生婦產科問下,無事的.你放心啦.

別墅

kwokwpy ,

"一個係腦下垂體有個瘤,個BB都成兩三歲了" 個瘤係咪良性架?咁你呢個朋友而家點呀, 使唔使做開腦手術呀, 佢係陀住bb先發覺有, 定係之後先發覺? 我個醫生話如果腦生瘤好難會有bb架喎, 所以我都唔知點!

複式洋房

佢無割喎,仲好地地,keep住check囉,不過佢有食中藥.點解個醫生係懷疑你有個瘤,而唔係只係甲狀腺指數高左?

別墅

kwokwpy,

係因為我既Free T4 就低, TSH 都係低, 如果甲高or甲低會係 Free T4, TSH 係一樣高, 一樣低既, 但係我就2個指數都係低, 只有個瘤有事先會係咁, 一係就葯物影響, 但我都無食過葯, 咁係話驚唔驚呀!!

複式洋房

yeung99

明白了明白了.我幫你問下朋友.你想知d咩呢?

別墅

kwokwpy ,

我想知佢既指數係咪好似我咁架, 佢係有bb先發現定係之前已經係咁喇, 佢係咪個腦要照x-ray先知呀?? thank you !!

複式洋房

我都是曱亢, 在政府醫院覆診, 食一粒Green colour tablet. 但我食完覺得成個人好腫, 面都腫埋, 但人又唔見廋, 重愈來愈肥, 而家食中藥, 但曱亢指數又高番, 唔知點算好, 好驚條neck 大到見唔到人.

想晌吓曱亢會不會傳染的, 因我媽咪見我食完D 嘢, 個仔又食, 怕會傳染

謝謝各位的分享!!

別墅

甲亢緊係唔會傳染, 但係有遺傳性的. 甲亢的病人是會變瘦, 醫生開的藥會令人變肥, 很多網友睇中醫都不能控制T3, T4的指數.

當然睇西醫的效果會快D, 只不過擔心食西藥傷身及或有SIDE EFFECT. 我吃了會皮膚乾及痕癢.

別墅

yeung99,

我會儘快覆你,先不用擔心啊.

我在吃第一個甲亢西藥療程時,都有肥腫的問題,後來吃了中藥,去了水腫.但單靠中藥,確實無法根治甲亢.

係呢,你地有無人做手術醫甲亢?做完手術後駛唔駛食補充劑?

我個醫生都話食西藥會有副作用,皮膚會好差.我就係一個好例子,會變得好乾同面會變黃.

民房

YumiYumi:

Would you pls PM Dr Kwong's information?

Thank you very much!

YiuYiu2006

複式洋房

Yeung99.

原來我同事是剛生完BB才發現有個瘤係腦下垂體的....

:cry:

別墅

kwokwpy,

咁係點發現架, 有無詳細資料呀, 佢係咪驗到甲狀腺子數唔正常先至去照x-ray呀?我都好驚會好似你同事咁呀!! :-( 佢個瘤係咪良性架, 點解佢唔做手術割左佢既?

首頁

尾頁

跳至