在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友唔係用數量多少來衡量啦 !
可能你講果位ftm , 佢朋友唔多, 有的是真心知己
又可能上班一族多飲飲食食吹水唱k 的朋友, 但唔交心呢!
世事無絕對

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我份工朝 9 晚 6, 返 5.5 日, 放工後返屋企照顧 BB. 我都好想放工後去同朋友食下飯. 但 BB 同朋友邊個重要, 我會揀 BB, 我生得佢出來, 我就有責任照顧佢. 如果真係要出街, 咪帶 BB 一齊囉. 仲乜唔可以帶佢一齊去街呀? 如果去街個朋友介意, 佢唔係你朋友啦.

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:少奶奶 VS 職業女性

我自己就鐘意做少奶奶~教好小朋友既成功感大過返工好多~朋友,如果係朋友就唔會介意你帶埋bb,或者真係去shopping的話,會放低比阿媽湊(雖然我唔得,所以要online shopping)

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

如果老公搵到$,又有工人,緊係做少奶奶,無工作壓力,閒時去shopping,照顧仔女係好開心嘅事!同埋唔明點解會無朋友??我反而仲多左時間同朋友聚會,因我最容易就時間,有時帶埋仔女出去比d fd見下,我d fd都好開心!以前因為返工,成日都見唔到班fd就真!

大宅

我會選返工, 我討厭做家務.

大宅

I prefer to have a not so tough work, so that i can swtich from taking care of my child all day long.
i can enjoy lunch with my colleagues or friends during lunch, enjoy a break from home, earn a decent income, then pay attention to my child after work. i see this suits me the best. i am happy physically, emotionally and financially.

大宅

陪月勳章

引用:Of+course+choose+no.+1+la!!+Even+my+hb+w

原帖由 c-wong 於 12-07-02 發表
Of course choose no. 1 la!! Even my hb wants to be a stay home dad but he cannot as he needs to earn ...
Exactly same feeling here! Definitely vote for FTM... Or FTM with a part time job

大宅

陪月勳章

引用:Of+course+choose+no.+1+la!!+Even+my+hb+w

原帖由 c-wong 於 12-07-02 發表
Of course choose no. 1 la!! Even my hb wants to be a stay home dad but he cannot as he needs to earn ...
Exactly same feeling here! Definitely vote for FTM... Or FTM with a part time job

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我未生女前就想做ftm ,生完湊完就想反工,我有工人,但我覺得反工好d,湊b個人好悶,又困身

別墅

BK Milk勳章

引用:少奶奶有了bb就要有責任照顧bb,唔可以因為

原帖由 垣垣媽 於 12-07-02 發表
少奶奶
有了bb就要有責任照顧bb,唔可以因為識朋友就可以將照顧bb嘅責任推比第2個... ...
認同

珍珠宮

睛靈勳章

睇你覺得邊樣重要啲,同想要咩生活方式

錢同朋友-->返工職業女性
家庭子女-->全職少奶奶

但事實係,我只有事業型女朋友-->雖然子女已大,有不錯的生活,但仍後悔當初沒有花多點時間陪仔女。但調轉後悔做全職少奶奶既就真係冇,呢個可能同女人既天性有關,不過凡事冇話要去到咁極端,取得平衡就OK

別墅

以前份工壓力大,但有咗BB後,發覺照顧、教小朋友嘅壓力仲大。

我做咗ftm後,BB可以早睡早起,而家BB大個啲,平日夜晚BB瞓咗,可同老公二人世界或同朋友約食飯。即使平日出去做facial或落街行下,我都等BB午睡時去(平日又少人啲)。即使偶然約朋友食tea,都係少見BB三個鐘,但成個星期其餘時間都可陪BB玩,可以輕鬆下、聚聚舊,但又唔會覺得好有罪疚感。

職業女性大部分時間在office,為爭取親子時間,放工後要急急腳返屋企、BB又要夜啲瞓。放假有時間都陪下小朋友啦,反而仲少時間約朋友或同老公二人世界。

當然都有朋友係又返工、放假又約朋友high tea、玩,BB大部分時間都係俾工人或老人家湊,呢啲真係唔知做乜生仔。

cocokan2004  討厭只依賴工人的媽媽.不過好多太後生就生bb都會咁架.  發表於 12-10-2 02:53

男爵府

回覆 ohcyrushk 的帖子

做左好多年野,對工作興趣唔大.覺得好無意思.我賣到野幫公司賺到錢又如何? 對個d所謂既酒肉朋友更加無興趣. 湊仔充實得多.可以親身去照顧自己最親既人才是人生意義.不過一日未做過一日都唔會領略到.我都係做左fulltimemon才知道.

複式洋房

之前做野勁大壓力,有了BB就即刻RESIGN,而家FTM(冇工人)勁後悔,係因為老公唔配合,冇晒自已時間,勁痛苦!!!!
http://taipobalancebike.wix.com/taipobalancebikeclub

伯爵府

回覆 回覆:ohcyrushk的帖子

在家照顧bb, 陪住bb長大係幾多朋友都彌補唔到的

大宅

我會揀係屋企湊仔,
我做咗幼兒教育幾年,成日都問自己,我湊得人哋個D咁好咁我白己個果呢?
做幼兒學校,我瞓哂身落去,忽略家庭咁多年,至今五年才有BB,工作量又多,0T多帶埋D野返屋企做,邊度會有私人時間,

返工仲多小朋友仲激氣,仲有老闆氣,家長氣,都係留係屋企好!

大宅

唔通有多朋友重要過自己生下來的小朋友,加上由初生起階段是和媽有著不能分開的耐心照顧時刻,小朋友不撞要求,如果能開口,試問下是否喜愛擁有找朋友往外跑的一個媽嗎?

大宅

ohcyrushk 發表於 12-7-1 00:32
但會不會擔心少見小朋友呢

是想話擔心少咗朋友,或是在家中的小朋友?

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

洋房

如果老公支持的話,ftm都幾好,初時係困身無朋友,但細路大大下你就越來越輕鬆,到佢識講野,佢就變左你朋友,同你傾計,同你分享心事,到呢個時期你又可以帶佢四維去玩,好過癮㗎!

首頁

尾頁

跳至