自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:佢肯包你洗衣機, 講真個業主都唔差, 通常都

原帖由 carolizaton 於 12-07-04 發表
佢肯包你洗衣機, 講真個業主都唔差, 通常都要你自己搞掂!
agree

大宅

回覆 ahbebe88 的帖子

肯同你換算係咁啦, 如果係入檣式洗衣機, 就要預埋新機既大細, 要岩岩好個位先得, 真係要d 時間買同運貨架

水晶宮

引用:Quote:ahbebe88+發表於+12-7-4+18:45+佢自

原帖由 尼古丁 於 12-07-04 發表
呢個我可以肯定你業主求神拜佛都想你一家平安, 大吉利事你一家有咩事, 佢間屋有咩so先

你晚晚睇tbb8:30 ...
呢句真

Bye

公爵府

版主 的帖子

我之前租地方住,因為得二百尺,二大一b,冇位放洗衣機,甘耐都係bb年自己用手洗 自己同老公內褲手洗 ,其他拎落街,

伯爵府

如果租約清楚列明包括已存在的家電, 業主係有責任維修, 不過租客亦應心中有數, 依靠第三者維修或重新安裝, 就會處於被動, 想慳錢就忍, 想方便就自己出錢, 兩全其美? 要睇彩數啦.

樓主可唔可以讓一步, 叫業主比個budget你去買, over budget 你地包底?

大宅

引用:大熱天時先嚟壞洗衣機, 打比業主, 業主話你

原帖由 ahbebe88 於 12-07-04 發表
大熱天時先嚟壞洗衣機, 打比業主, 業主話你自己打比煤氣公司啦, 包維修保養架(洗衣乾衣二合一機)
c父上到嚟 ...
其實你個業主已有人性囉,佢唔一定包埋你洗衣機架,出面好多都係要自己買

ahbebe88  包維修  發表於 12-7-5 13:37
ahbebe88  sorry, 係因為租約寫明包分体冷氣, 熱水爐, 煮食爐, 洗衣機,雪櫃, 自然損耗包  發表於 12-7-5 13:32

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆:唔該D業主有番D人性

有洗衣機甘好既?

---生命無價,請支持領養---

大宅

我果個業主仲衰,入住第一年夏天,房的冷氣壞左,等左成個月先黎整,仲要係換部唔知係咪鴨記二手貨,成部黃曬,一睇就知起馬十年機!不過用得我都算,冇幾耐客廳果部壞埋,同佢講,佢又係話約到c傅通知我,點知等到冬天黎都未整!到今年夏天,再同佢講客廳果部冷氣壞,等左二個星期有c傅上黎檢查,個c傅話冇得整,要成部換,又再等多二星期,中途房果部又壞!!到c傅上到黎,話業主唔換新,要夾硬整,話部機過到今個夏天已經好好,而家房果部等左三星期都未黎整,客廳果部而家已經開始唔涼了!衰業主孤寒到死!!

ahbebe88  責任, 等同簽好約1萬蚊1個月, 返咗工一個月, 出5千蚊糧得唔得, 其餘5千遲D比  發表於 12-7-5 13:46
ahbebe88  我哋交租唔係大哂, 但如果租約列明自然損耗包修包換的話, 應該負番業主的  發表於 12-7-5 13:43

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我果個業主仲衰,入住第一年夏天,房的冷氣

原帖由 MoMo328 於 12-07-05 發表
我果個業主仲衰,入住第一年夏天,房的冷氣壞左,等左成個月先黎整,仲要係換部唔知係咪鴨記二手貨,成部黃 ...
吾交租等佢整好先交得嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+MoMo328+於+12-07-05+發表我

原帖由 vet 於 12-07-05 發表
吾交租等佢整好先交得嗎?
今個月就快到期交租,我老公話唔交,等佢整好先交,夏天熱c辣辣,屋企又有小朋友,真激氣

伯爵府

我都洗左五日衫喇,琴日終於係吉豬島看岩買左,仲要等送貨吖

Ruph出世啦,2010

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Quote:原帖由+vet+於+12-07-05+發表吾交租

原帖由 MoMo328 於 12-07-05 發表
今個月就快到期交租,我老公話唔交,等佢整好先交,夏天熱c辣辣,屋企又有小朋友,真激氣

...

珍珠宮

人地包洗衣機你都唔好要啦,幾多人用過咁鬼污穢業主一陣又唔知比部乜舊機你,有乜人用過都唔知,上手有性病洗底褲點算,一係叫業主比個價你自己買在租扣,一係唔駛業主包自己買新第時搬走。

大宅

上個月我同你有相同遭遇, 我業主算好態度. 最初唔想買過部新機, 叫咗個師父上嚟CHECK機, 最後計過修理唔化算, 買部新抵D. 買部全新洗衣機都要5,6仟蚊, 佢四圍比較格價無可口非. 可憐我一等再等, 最後無機用2個星期. 最慘係我工人, 日日手洗全屋人既衫, 算唔話得了. 同時, 今期水費又唔知幾貴了. 我都想業主補番差額俾我, 但當然係發夢都無咁早啦. 所以做業主或租客各有好/壞處啦 ....

男爵府

我個業主冷氣壞左都唔理...要自己比.

而家仲加成20%租.... 租左6年, 咩都爛, 叫佢平D, 佢只係比市價平幾百...

呢D仲PK!!!!

公爵府

水晶宮

引用:講真佢唔換你都無佢符,當年我租人樓嗰陣又

原帖由 shanshan16 於 12-07-04 發表
講真佢唔換你都無佢符,當年我租人樓嗰陣又係壞洗衣機,
業主又唔肯換,唯有自己比錢買,
搬走嗰陣搬埋部洗 ...
如果租約有寫洗衣機,佢又唔換,即係毀約,可以唔交租,上到法庭個官都判你贏

ahbebe88  佢冇話唔換, 遲D啫, D衫點洗, 要自己比錢洗到幾時, 你等吓啦!  發表於 12-7-5 13:51

水晶宮

引用:上個月我同你有相同遭遇,+我業主算好態度.+

原帖由 saui 於 12-07-05 發表
上個月我同你有相同遭遇, 我業主算好態度. 最初唔想買過部新機, 叫咗個師父上嚟CHECK機, 最後計過修理唔化 ...
多鬼餘,夾乜鬼價錢,去豐乂百老乂中原睇哂拉

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至