跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 #1 PEGGYP 的文章

我都收到領報的信, 收上午班.
好開心! 記得24/Nov 前去登記..

複式洋房

My daughter got admitted too (but p.m.)

But actually, I don't know too much about this school. So I haven't decided if I should take up the offer or not.

Can any mothers tell me more about this school? For example, is it more traditional or activity based in teaching? Please help!

大宅

我想問你地interveiw當日, 見到多唔多新移民. 他們不太懂教小朋友, 如果有好多lee d 同學, 小朋友一定好易學左佢地d 衰野.:cry:

而且學校又只有3個清潔阿姐, 好似唔夠人手咁.

大宅

我去INTERVIEW個日, 唔見有新移民. 相反見到好人揸車去.

3個清潔阿姐都好OK啦. 好多啦. 好多學校都係得兩個阿姐.

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

老實講領報嘅環境真係荃灣之最,地方大(起碼有足夠活動範圍),學費平, 天主教信仰, 課程適中.俾起d蚊形幼稚園又真的+d分嘅!
在上星期六我都有interview, 眼見都有好多小朋友嚟,家長們&小朋友都很整齊, 真的沒有太多新移民.反而好多家長携同'賓賓'嚟就多.

大宅

學費係最貴至真. 有朋友同我講, 好多新移民同綜援家庭讀, 因為佢地可以取full allowance. since this is expensive, so they choose 領報.

Not sure if this is true.

原文章由 fskaren2002 於 07-11-15 18:13 發表
老實講領報嘅環境真係荃灣之最,地方大(起碼有足夠活動範圍),學費平, 天主教信仰, 課程適中.俾起d蚊形幼稚園又真的+d分嘅!
在上星期六我都有interview, 眼見都有好多小朋友嚟,家長們&小朋友都很整齊, 真的沒有太多新 ...

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原文章由 funfunchan 於 07-11-15 14:36 發表
我想問你地interveiw當日, 見到多唔多新移民. 他們不太懂教小朋友, 如果有好多lee d 同學, 小朋友一定好易學左佢地d 衰野.:cry:

而且學校又只有3個清潔阿姐, 好似唔夠人手咁. ...

我就係咁諗所以吾比囡係tw 續lu

大宅

諗還諗, 你眼見呢?

原文章由 ICbaby 於 07-11-16 13:43 發表

男爵府

扣除學券後毎月學費係$1300, 這是最貴嗎?
我真是不知價了!那是否綜緩家庭&新移民不能申請其他學券幼稚園? 請賜教

大宅

有些學校扣除學券後毎月學費只係@$500.
綜緩家庭可以full claim架.

原文章由 fskaren2002 於 07-11-16 15:25 發表
扣除學券後毎月學費係$1300, 這是最貴嗎?
我真是不知價了!那是否綜緩家庭&新移民不能申請其他學券幼稚園? 請賜教

男爵府

OIC, 多口問聲邊d學校係咁平呀.因為我報果d,最平就係領報lor

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原文章由 ICbaby 於 07-11-16 13:43 發表

荃灣區我只係in 左海濱迦南, 九龍城區 in 左幾間.
迦南我眼見就無咩新x民, 但我個人覺得地方太小.

別墅

ICbaby:

hi, 你住荃灣架? 領報收左我個女不過係pm好唔開心,因為我覺得我個女in個日表現好好,個老師仲讚亞女識好多野,我寫信轉am要等消息,其實荃灣連埋領報in左3間士德同救世軍,個兩間未有消息不過兩間唸住比亞女warm up下,反而迦南我之前in左九龍塘個間收左但太早要留位我無去,同埋k3返全下午班有d難道,依家寄望創價希望亞女個日聽聽話話,我24號9:15am我5號課室早過你,不過今年成千人報名六分一機會希望大家都考到仲要係上午班就好囉!ha ha....
原文章由 ICbaby 於 07-11-17 20:28 發表

荃灣區我只係in 左海濱迦南, 九龍城區 in 左幾間.
迦南我眼見就無咩新x民, 但我個人覺得地方太小.

侯爵府

原文章由 szenam 於 07-11-18 17:35 發表
ICbaby:

hi, 你住荃灣架? 領報收左我個女不過係pm好唔開心,因為我覺得我個女in個日表現好好,個老師仲讚亞女識好多野,我寫信轉am要等消息,其實荃灣連埋領報in左3間士德同救世軍,個兩間未有消息不過兩間唸住比亞女war ...

szenam,
YES, 我住tw.你都係?
吾好吾開心, 隨緣啦.

我原先24號 0945 都in 創價, 但同MS 撞左, 改左PM 3:45.
我都好想亞囡入到創價.

侯爵府

原文章由 szenam 於 07-11-18 17:35 發表
ICbaby:

hi, 你住荃灣架? 領報收左我個女不過係pm好唔開心,因為我覺得我個女in個日表現好好,個老師仲讚亞女識好多野,我寫信轉am要等消息,其實荃灣連埋領報in左3間士德同救世軍,個兩間未有消息不過兩間唸住比亞女war ...

szenam,
你又知我24/11 INTERVIEW 後過你既 ?

洋房

hi

我都係住荃灣架,領報都收左我個女pm class,同時聖母收上午班,荃浸同士德收下午班,其實我都好鍾意領報的環境,不過如果同為下午,我應會選浸幼,24/11我阿女都係要in 創價,另外都考慮緊其住區外的學校,好難選擇!

ICbaby:

Tulip :-P

別墅

hi,各位媽咪我個囡囡都係領報讀k1,返學甘耐只係開學時喊過2次,佢哋d老師都好有耐性氹佢哋,而家佢日日放學都返嚟唱歌,又成日攞d教科書比我睇,好鐘意返學,返學之後亦學乖左,唔可以講話十分之好,但仍算滿意.

別墅

我係創價個topic見到你嗎!
原文章由 ICbaby 於 07-11-21 13:44 發表

szenam,
你又知我24/11 INTERVIEW 後過你既 ?

侯爵府

原文章由 szenam 於 07-11-21 19:29 發表
我係創價個topic見到你嗎!

szenam,
哦, 哈哈, 我依家記得你啦 ~

侯爵府

原文章由 tulip36605 於 07-11-21 15:45 發表
hi

我都係住荃灣架,領報都收左我個女pm class,同時聖母收上午班,荃浸同士德收下午班,其實我都好鍾意領報的環境,不過如果同為下午,我應會選浸幼,24/11我阿女都係要in 創價,另外都考慮緊其住區外的學校,好難選擇!

...

如果九龍城區學校收佢, 我當然會比佢去續.

首頁

尾頁

跳至