親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問博多站附近有無租車公司?

公爵府

Rachethew 發表於 12-11-7 20:25
有,Toyota 就喺站旁邊,我上年去都係喺嗰度攞車

男爵府

引用:請問博多站附近有無租車公司?

原帖由 Rachethew 於 12-11-07 發表
i stayed at nikko hotel hakata and we rented our car at tocoo which only 3 mins walk from hotel nikko. very convenience.

大宅

多謝大家回覆!另外,今次行程嘅 final version,請大家俾 d 意見:

Day 1: 香港 ---福岡 , 住博多站附近
Day 2: 博多 --- space world,小倉、門司港 ,住博多站
Day 3: 博多(自駕) --- 亞蘇火山、草千里 ,住 Aso Farmland
Day 4: 亞蘇 --- 九重夢大橋,safari zoo,湯布丸,住別府溫泉旅館(未 book)
Day 5: 別府 --- 八地獄 --- 福岡 (還車) ,住博多
Day 6: 福岡 --- 香港

主要 cancell 豪斯登堡,因為唔想太趕!

大宅

>Day 4: 亞蘇 --- 九重夢大橋,safari zoo,湯布丸,住別府溫泉旅館(未 book)

Day 4 太趕,你可能只可以去到2處地方,或者Day 5再去返

侯爵府

回覆 Rachethew 的帖子

別府八地獄通票2000 yen,任何一個是400 yen。其中海地獄和血池地獄最可觀,如果未看過間歇泉的話龍卷地獄也不妨一看,其他不看也可。

男爵府

2018復活節勳章

luiwhy 發表於 12-11-9 00:02
>Day 4: 亞蘇 --- 九重夢大橋,safari zoo,湯布丸,住別府溫泉旅館(未 book)

Day 4 太趕,你可能只可以去 ...

同意.

九重夢大橋有兩邊,我唔知你最終會比個GPS"老點"左去邊一邊,如果冇記錯上山時會經過一段"之"字路,路面有可能會結冰,有一定危險性,要執生,出發前check一check天氣,唔得就放棄啦。租車時記得同佢講你會去aso山,租定雪鏈,問清楚佢點裝。你參考下人地經歷啦!

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=16871825

湯布院都係一個冬季有機會落雪既地方,d溫泉旅館都好正架,如果一路飄雪,一路浸溫泉,冇得頂,不過當然要付出啦! 仲有別府杉乃井酒店頂樓既棚湯都好靚,可以浸住溫泉鳥瞰別府市,幾歎。

禁止訪問

回覆:SuSu2011 的帖子

大宅

dillon 發表於 12-11-9 00:14

即是只有 3 個值得去,咁可以慳好多時間啦!

大宅

SuSu2011 發表於 12-11-9 10:32
同意.

九重夢大橋有兩邊,我唔知你最終會比個GPS"老點"左去邊一邊,如果冇記錯上山時會經過一段"之"字路 ...
係咪上亞蘇山同九重夢要行山路呢?咁 safari zoo 呢?因為我從來未行過雪地,睇完人地個經歷都好驚!如果真係落雪,可能就要 cancel 所有危險嘅路段啦!

男爵府

2018復活節勳章

回覆 ting-ma 的帖子

都有好多人會 JR + 巴士,有另一番樂趣。不過就要"就住" d 車既班次時間,唔會好似香港搭mtr 或巴士咁,走左一架好快又有第二架,要keep緊d時間冇咁自由,始終有d地方自駕去會方便好多。

以前都鍾意同d同學"咩"住背囊坐JR+巴士遊。依家有大有細,多數都自駕。又要帶住d小朋友,又要拖住d行李轉車及搵酒店,其實都幾狼狽。所以有d人會用博多為基地,買pass 坐JR 即日來回,但始終路途遙遠,會花好多時間在交通方面。

建議用google transit(http://www.google.co.jp/intl/zh-TW/landing/transit/#ymd)幫手計劃行程,真係好好用,只要輸入起點、途經地方、終點、日期及時間,可以選擇搭公車或自駕,佢會教哂你點行、坐咩車、用幾耐時間、幾錢。有多條路線選擇,好值得參考,睇下邊種玩法適合自己。

男爵府

2018復活節勳章

話明"山"就梗係要行山路啦,不過d路都易行,除左上九重山段路經險d之外,其他都ok,最怕天氣唔好,因我試過上aso時遇到濃霧,只係見到自己車頭少少地方,唯有開住頭燈,一路行一路響下按,龜速行駛,結果去到都冇開,冇得睇火山口,第日好天再去過。

safari 距離湯布院好近,條路唔難行。

大宅

SuSu2011 發表於 12-11-9 17:20

話明"山"就梗係要行山路啦,不過d路都易行,除左上九重山段路經險d之外,其他都ok ...
Thanks!!!In conclusion: 總之如果落雪,最好唔去九重夢,因山路難行。而去其他地方 e.g Aso 山就 ok, 是嗎?我會緊記的!
租車時要雪鍊以防萬一!

侯爵府

Rachethew 發表於 12-11-9 15:03

那些地獄很集中,有6個集中在一個區域,而血池和龍卷則在另一處,離開其他6個兩公里左右。

侯爵府

Rachethew 發表於 12-11-9 15:03

去龍卷地獄為免等候,或可在車站旅客中心查詢噴發時間,大概相隔30-40分鐘噴發一次,每次噴發約6-10分鐘。

禁止訪問

侯爵府

ting-ma 發表於 12-11-10 23:15
tks for sharing~
同細路去旅行真係好大的決定...
I travel with two kids, but I prefer taking the train in Japan than driving.

禁止訪問

侯爵府

ting-ma 發表於 12-11-10 23:35
why?

how old are your kids?
They are 12 and 9 now. My oldest son has been to Japan 4 times: when he was turning 2, turning 5, and twice last year.

Trains are faster, hence we can cover more distance; and they offer more flexibility, especially when you are on a special-purposed trip like chasing cherry blossom. There are also many special trains in Japan, such as steam locomotives and ones with special themes.

Both my sons did not like baby strollers when they were small, and they never sat on one when we traveled. Sometimes it can be quite inconvenient.

男爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:SuSu2011+發表於+12-11-9+17:20+回覆

原帖由 Rachethew 於 12-11-09 發表
Thanks!!!In conclusion: 總之如果落雪,最好唔去九重夢,因山路難行。而去其他地方 e.g Aso 山就 ok, 是嗎 ...
我只可以話比你知,條路本身係冇難度,問題係你遇到D咩天氣。記得帶電話及汽車充電器方便聯絡。

祝旅途愉快,返到黎記得分享下。

首頁

尾頁

跳至