時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:heichunmum+發表於+12-11-1+09:49+爛

珍珠宮

只要你係香港人,government 就欠咗你

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章

我冇睇新聞, 出聲的是代表長者的議員, 還是長者自己 ?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

最衰都係班政棍!!!!

我都贊成要資產審查! 不過可能18萬係少左啲? 最多傾下幾多資產樓下就有囉...

政府, 今次我贊成, 唔好屈服呀!!!

男爵府

引用:咩收少左?家下欠左你架?你又無養過我,點

原帖由 wingwong1102 於 12-11-01 發表
咩收少左?家下欠左你架?你又無養過我,點解要我同其他人夾錢請你飲茶?只想坐享其成,真的好自私。就算呢 ...
唔雖要咁嬲,比老人家多少少津貼算不上什麼,平常心啦。

子爵府

畀面勳章

天氣開始凍.....早一個月多2000幾蚊ge...真正有困難ge老人家就可以早d買多件衫 買個平平地ge暖風機 買多張被 食好少少......等等

資產審查我覺得係應該ge.......人心不足呀

男爵府

畀面勳章

heichunmum 發表於 12-11-1 10:41
老人家亦沒有被誤導,曾經在facebook見到有d有資產老人家話有得攞一定攞,攞嚟幫自己d物業交管理費、差餉都 ...

……唯有再講清楚D LA.

誤導à我係指廣告誤導,老人家誤會政策已上馬, 米以為10月都有LOR, 部份老人家米埋怨, 先至有樓主所說的事

我覺得點都好,明理的人唔好因依件事去針對部份老人家,我地睇到有老人家埋怨, 老人家想修訂, 但始作俑者都係那不完善的政策但政府又一副吋步不襄,要甘就甘的ATTITUDE !

子爵府

引用:Quote:heichunmum+發表於+12-11-1+10:41+老

原帖由 CD_BB 於 12-11-01 發表
唉……唯有再講清楚D LA.誤導à我係指廣告誤導,老人家誤會政策已上馬, 米以為10月都有LOR, 部份老人家米埋 ...
任何政策都有不完善的一面,同埋係咪你誤會咋?不嬲都話政府"有意"推出待立法會批喎!

大宅

引用:每個人都會老,每個國家都係後生養年老的。

原帖由 Luv-em 於 12-11-01 發表
每個人都會老,每個國家都係後生養年老的。你今日覺得唔公平,將來你或者家人老左,米又係當時的後生供養。 ...
班老人家後生時也沒有夾錢養再上一代的人,依家憑咩要我地呢代夾錢養佢?就算係父母,如果後生時無盡到養我的責任,依家老左一樣無資格要求我照顧!

大宅

回覆:琴晚新聞入面話政府唔立即批津貼的長者很討厭

寄生蟲同衰人不是只存在我們呢一代的!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

比長者總好過比 d 大食懶呀

wingwong1102  難道長者當中沒有後生時是大食懶的?大食懶不會老?  發表於 12-11-1 23:05
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

畀面勳章

siutsunboy 發表於 12-11-1 11:14
任何政策都有不完善的一面,同埋係咪你誤會咋?不嬲都話政府"有意"推出待立法會批喎!

...

甘請問閣下有見過一個政策未就出廣告話叫人去申請?????

任何政策都有不完善的一面à
YES, 所以至需要聽取意見, 作出修補lor! 如果唔係討論來做什麼呢????!!!!

wq  講得好.  發表於 12-11-1 12:58

子爵府

CD_BB 發表於 12-11-1 11:00
唉……唯有再講清楚D LA.誤導à我係指廣告誤導,老人家誤會政策已上馬, 米以為10月都有LOR, 部份老人家米埋 ...
而家好似D政棍因為達唔到佢地轉化特惠生果金做全民退休保障呢個目標先上唔到馬咋WOR
尋日過到的話10月係會有GA
可以追溯返月頭MA
而家10月冇係因為D政棍唔俾個議案過
D老人家尋日O係電視到都係怨D議員
有邊個唔知而家係D議員阻住地球轉

woodpecker    發表於 12-11-1 21:16
sklui  咪係  發表於 12-11-1 11:38
老細回港~好日子完了

子爵府

我認同wingwong1102 發表於 12-11-1 09:08
咩收少左?家下欠左你架?你又無養過我,點解要我同其他人夾錢請你飲茶?只想坐享其成,真的好自私。就算呢 ...

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 wingwong1102 的帖子

又唔好咁講, 好多老人家後生時, 大陸解放落左黎香港 , 捱騾仔 , 都係想寄多個錢返鄉下幫補生計.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

引用:回覆+wingwong1102+的帖子 又唔好咁講,+好

原帖由 Rita 於 12-11-01 發表
回覆 wingwong1102 的帖子

又唔好咁講, 好多老人家後生時, 大陸解放落左黎香港 , 捱騾仔 , 都係想寄多個錢 ...
如果佢洗曬d錢喺鄕下,咁咪搵返鄉下d子孫養佢囉

禁止訪問

引用:Quote:siutsunboy+發表於+12-11-1+11:14+任

侯爵府

sharonchung 發表於 12-11-1 09:14
我又覺得啲長者曾經為過香港努力過,我覺得應該比佢哋,反而唔好益啲一家唔係傷殘又對社會冇貢獻嘅綜緩戶吖 ...

絕對同意幫長者好過幫班大食懶....但資產審查又確實要做, 如果唔係下一代真係好大負擔.....總之生活艱難啦....

首頁
12345...8

尾頁

跳至