跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 winnietingting 的帖子

收到喇!Think K1 英普⋯其實Think 都好好,只係佢學費太貴,我又有2件加上岩岩quit埋份工,有得揀我就會轉囉⋯BTW, 你又知我讀Think.? 我識你?我地係同學仔?

男爵府

引用:回覆+winnietingting+的帖子 收到喇!Thin

原帖由 applemore 於 12-11-20 發表
回覆 winnietingting 的帖子

收到喇!Think K1 英普⋯其實Think 都好好,只係佢學費太貴,我又有2件加上岩 ...
之前個post同你傾過,記得。

大宅

回覆:湊住個2010年Trouble two BB嘅媽媽!!

Hihi, 我個仔都係10年3月,而家讀緊N,我都係ftm
返學前trouble 2 好嚴重,返學之後越來越有改善,希望佢keep住!

大宅

JuliaCKL 發表於 12-11-21 03:35
返學前trouble 2 好嚴重,返學之後越來越有改善,希望佢ke ...
Hi, 你張相個老虎仔好可愛呀! 3月幾呀...我女16號...你仔仔喺邊到返PN?
我個女尋日放學時見佢眼紅紅...好似喊完!! 問老師...佢話頭先"蚊"同學仔個髮夾...

老師細細聲同佢講咗句"你唔可以"蚊"人個夾架"....咁佢就眼紅紅想喊!!

我真係好怕個女有公主病...佢比個工人姐姐寵壞咗架! mouth:

所以返學係正確...一定要比人管吓,鬧吓先識驚!!

希望我個女同你仔仔一樣有改善喇!

大宅

小小分亨
前幾日老師打比我, 話我個仔上堂的時候, 無啦啦把自己的枱櫈 …..拉到老遠的走廊 , 我即刻問老師點解佢要咁, 老師即刻就話佢目的係attention seeking
我覺得小朋友真係好天真又好搞笑, 做埋d古靈精野去引大人注意, 不過都要教佢地應該要點表達自己…..
除左咁之外, 有時我同老公傾計, 阿囝會望住我地講 “爸爸媽媽唔好講野”, 跟住我地問佢點解, 佢就話 “爸爸媽媽要同xx (自己個名) 講野”…..真係又嬲死又笑死
你地d小朋友好需要attention嗎?

別墅

回覆 echanhl 的帖子

有呀,有時我夜晚睇電視,佢會叫我,媽咪唔好睇電視,跟住我就同佢玩,我偷偷地望左眼電視,佢都會再叫我唔好睇...........HAHA~

大宅

引用:Quote:JuliaCKL+發表於+12-11-21+03:35+Hih

原帖由 szetoszeto 於 12-11-23 發表
Hi, 你張相個老虎仔好可愛呀! 3月幾呀...我女16號...你仔仔喺邊到返PN?
我個女尋日放學時見佢眼紅紅...好似 ...
你覺得返咗n係咪真會乖咗?我好期待呢一天的發生,下年一月插n。

大宅

引用:Hihi,+我個仔都係10年3月,而家讀緊N,我都

原帖由 JuliaCKL 於 12-11-21 發表
返學前trouble 2 好嚴重,返學之後越來越有改善,希望佢ke ...
如題。上面!

大宅

memehayleybb 發表於 12-11-23 21:16
你覺得返咗n係咪真會乖咗?我好期待呢一天的發生,下年一月插n。

...
仲未見有咩分別! 因為只係返咗好短時間3星期都未夠
做11月插班生到依家已經病咗...無番5日學喇!

你BB幾大? 點解會1月插N嘅

公爵府

BK Milk勳章

回覆:szetoszeto 的帖子

我仔仔都係冇返一星期學了,返學唔夠一個月就病,好陰公豬呀!

大宅

janis836 發表於 12-11-23 23:22
我仔仔都係冇返一星期學了,返學唔夠一個月就病,好陰公豬呀!
我尋日同個女去睇醫生...話囡囡上呼吸道感染呀!
個醫生好好笑...佢話"如果你問我喺邊到感染, 我好肯定同你講係學校"

仲話你個女唔算嚴重又無發燒...仲咁精神!!

我心諗學校開學..你就發喇!:;pppp:

我哋D家長就慘喇!

大宅

引用:Quote:memehayleybb+發表於+12-11-23+21:16

仲未見有咩分別! 因為只係返咗好短時間3星期都未夠
做11月插班生到依家已經病咗...無番5日學喇! : ...
吓~ 好驚wor成曰病 ~初時in n 都係waiting 位..咪同學校講會等~有人退學就即call me ~所以咪插到個位囉~我囡已經兩歲半la ~

大宅

引用:Quote:原帖由+szetoszeto+於+12-11-23+發表

原帖由 memehayleybb 於 12-11-24 發表
吓~ 好驚wor成曰病 ~初時in n 都係waiting 位..咪同學校講會等~有人退學就即call me ~所以咪插到個位囉~我 ...
你無聽d媽咪fd講過咩?
小朋友一入學就病㗎!
因為實在太多小朋友同細菌,有部份家長又冇意識幫佢哋帶口罩,所以好容易傳染!

在入學前老師打比我了解小朋友嘅情緒同喜好時特別提醒,要我有心理準備囡囡會好易病、喊、唔肯返學、發惡夢等等!

以上都係每個小朋友必經喎!其實我都有心理準備,但估唔到咁快,返咗幾日就病喇!

佢真係好少病㗎!人哋話波波池好易傳染,但我個女都頂得住(佢成日去玩)!

但小朋友早d適當接觸細菌都未必係壞事!但盡可能都唔好食抗生素!
你小朋友搵到邊間KG呀?2歳半返學一定會好開心,因為佢哋已開始明白事理!

嘩!原來我咁大編理論

大宅

回覆:szetoszeto 的帖子

希望不會病咁多la~小朋友mask可以在那裡買?我囡讀好時光,我囡已經上咗一年playgroup 三個月前已經可以獨立上playgroup 一小時。問囡喜不喜歡番學,穿校服,咩書包,預備幫佢洗腦先~佢通通都話想,會開心,不哭等~希望到時真係la~

大宅

memehayleybb 發表於 12-11-24 10:50
希望不會病咁多la~小朋友mask可以在那裡買?我囡讀好時光,我囡已經上咗一年playgroup 三個月前已經可以獨 ...
哈哈!! 我個女未返學之前都係咁答我..."我大個女喇!唔會喊架...學校咁多嘢玩...我好鍾意返學架!"
但最後返咗3日返就開始勁喊不過都係喊咗幾日就無再喊喇!

小朋友口罩藥房有得賣...我買嗰D係一盒50個獨立包裝$50盒....你要講明係2,3歲小朋友喎

大宅

引用:Quote:JuliaCKL+發表於+12-11-21+03:35+Hih

我個女尋日放學時見佢眼紅紅...好似 ...
我個仔3月1日,而家喺樂基火炭返緊n!
我個仔好頑皮,又惡,所以返學係好d,你嗰個係女,當然嗲d

大宅

引用:Quote:原帖由+szetoszeto+於+12-11-23+發表

原帖由 memehayleybb 於 12-11-23 發表

...
我個仔好大脾氣,又惡,又扭計,但而家可能大個咗,同佢講道理佢識聽,易教咗!不過返咗學好重要,因開學時老師話佢食茶點時會走嚟走去,而家已經識坐定定。
喺屋企食飯時,佢會同我講唔可以睇電視,呢d都係學校教,佢又會講唔好push人,我諗係喺學校聽老師講得多!

大宅

回覆:湊住個2010年Trouble two BB嘅媽媽!!

我個仔好鐘意返學都試過連續幾晚發惡夢,有一晚試過一晚喊3次添(佢嘅發惡夢唔係普通喊,係喪喊+踢床,好似癲咗咁)不過而家已經無喇,所以開學係一個過度期,一定會正常返!

大宅

引用:我個仔好鐘意返學都試過連續幾晚發惡夢,有

原帖由 JuliaCKL 於 12-11-28 發表
我個仔好鐘意返學都試過連續幾晚發惡夢,有一晚試過一晚喊3次添(佢嘅發惡夢唔係普通喊,係喪喊+踢床,好似 ...
請問要幾耐先正常返?

大宅

有人話初初返學喊,好過初初唔喊,之後會喊嘅小朋友,有d會喊足成個月,但我囡是插班生,應該不會比其他同學影響到喊,因為其他已返定咗會否好d 呢?

首頁

尾頁

跳至