自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

chuchu9999 發表於 12-11-17 10:25
地鐵巴士車長有多少錢一個月? 即是K??那種
講開地鐵,不是巴士,我覺得d車長,比較易做,一條路軌,意外壓力少好多,
唔知人工好唔好?我諗入職要求高過巴士車長

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

marten 發表於 12-11-16 23:12
有無老公,朋友,做車長,人工點計?返咩時段?壓力大嗎?

THANK YOU
你講新入職?
新入職大概9-10000左右, 加埋安全獎,補水, 我諗會多1-2000既.
不過就唔係好多福利, 最好的福利係家屬同小朋友有乘車証可以免費, 但小朋友就只到21歲, 之後再full time讀書先繼續有証.
新入職我諗咩時段都要返架啦, 如果想多d人工就返長夜更同埋通宵更, 呢d更會補水多d. 壓力點會唔大呀, 成車咁多人, 少d精神都唔得啦, 同埋而家好多人鍾意投訴, 繁忙時間架車full哂都冇位可以上車, 都會俾人投訴你唔埋站, 你話壓力大唔大?

wcpcelia  而家好多人鍾意投訴  發表於 12-11-17 10:40

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:巴士車長,人工大約幾多錢

今朝等巴士見到貼著請車長,人工$15000喔,仲同老公講車長原來甘高人工架

男爵府

畀面勳章

信不信由你...我朋友(女) 楂巴士(港島區) 做咗十幾年.....因怕成日塞車忍尿唔敢飲咁多水....就算濕下個口..預著大塞車要忍尿....尤其是乜乜遊行日真係大檸樂............忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍..忍到一個腎壞死咗要割一咗一邊腎....

sp2007wtm    發表於 12-11-17 11:12
marten    發表於 12-11-17 10:45

子爵府

寵壞了 發表於 12-11-17 10:42
今朝等巴士見到貼著請車長,人工$15000喔,仲同老公講車長原來甘高人工架

...
招請廣告寫既月薪,好似包埋咩迎新獎金,之後應該無咁多錢,
唔加班,我諗得9000-10000

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:meko~+發表於+12-11-17+01:32+自己考

原帖由 marten 於 12-11-17 發表
10號係公共巴士牌,如果唔係入九巴做(我住新界),
自己考個牌仲乜
九巴新界大把路線啦
我住新界,九巴陪住長大!

子爵府

小fen 發表於 12-11-17 10:38
你講新入職?
新入職大概9-10000左右, 加埋安全獎,補水, 我諗會多1-2000既.
不過就唔係好多福利, 最好的福利 ...
我都有諗過依點,所以覺得地鐵車長易做d,專線小巴車長仲自由,我見荃灣至火炭,481線,
好易揸,站少加埋唔夠5個站,唔塞車,路好行,我諗人工福利無巴士甘好,揸巴士真係有d驚,
甘大架,埋站驚撞到,我又唔熟路(唔係都諗過揸的士),只好嘆句年少不努力,老大徒傷悲

子爵府

好媽媽勳章

回覆:巴士車長,人工大約幾多錢?

我老公做緊,就黎6年了,見到佢做得好辛苦,你唔好睇份人工而考慮,而係要想清楚個精神壓力有幾大!自己可唔可以忍受到!佢話有好多同事做到癡癡地!

終於有褲着!

大宅

引用:Quote:ilovematthew+發表於+12-11-17+09:29

原帖由 marten 於 12-11-17 發表
唔該晒你,可唔可以八d料黎聽?

我依家份工做唔得長,可能半年-1年後,轉工,依家諗定咩工岩,搜集資料
學車期間無人工,但唔使俾錢,pass咗之後先會派你去是但一間廠練習路線,通常練兩、三條先,新入職無得揀,早、晚都要返,食飯平均得半個鐘,每揸一轉都未必有時間休息,同埋可能會隨時要你去練第二條線,練一日就叫你去揸,因為唔夠人,好大壓力!員工要做滿一年,先可有兩張家屬証,只可俾父母、老婆仔女。(以上講緊九巴)

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:巴士車長,人工大約幾多錢?

高薪極已沒有以前的工資。因為有成兩萬幾,e家cut budget
最差是九巴

公爵府

marten 發表於 12-11-17 10:53
我都有諗過依點,所以覺得地鐵車長易做d,專線小巴車長仲自由,我見荃灣至火炭,481線,
好易揸,站少加埋唔夠5個 ...
地鐵我就唔知入職係點了, 雖然好似輕鬆d易handle d, 但應該都有一定要求.
專線小巴我諗收入都可能差唔多, 都好過紅van既自負盈虧.
的士真係睇你好唔好彩, 嗰日好唔好生意, 我舅父退左休冇嘢做, 就租架的士揸, 佢揑通宵, 好彩都賺甩, 唔好彩就夜晚呆坐.

公爵府

YUKIYAN 發表於 12-11-17 11:01
我老公做緊,就黎6年了,見到佢做得好辛苦,你唔好睇份人工而考慮,而係要想清楚個精神壓力有幾大!自己可 ...
下....做到痴痴地咁誇張
會唔會佢地問題, 俾人投訴得多, 所以痴痴地
我爸做左30年都好正常, 一d都冇痴喎......

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

考左車牌滿三年,先可以再考另一個車牌係for揸巴士(我唔記得叫咩車牌)
係要自己俾錢考架
入職後訓練大約唔知有冇一個星期,跟住就開始自己揸條路線去載客
我細佬個時就係咁,佢係揸龍運巴士,即係機場車
揸機場線冇一般個d九巴咁辛苦

水晶宮

marten 發表於 12-11-16 23:30
已有1,2牌,我係講公共巴士牌

如果是九巴,新巴,城巴,好似是登報請人,最好有駕駛大巴的經驗,會CHECK過往駕駛記錄,即有無被人抄牌,要驗身,通過後,會訓練巴士路線,考試合格就OK.

大宅

marten 發表於 12-11-17 10:34
甘複雜!初入行係點計,月薪定日薪?
SURE 月薪

大宅

晞玥 發表於 12-11-17 11:10
考左車牌滿三年,先可以再考另一個車牌係for揸巴士(我唔記得叫咩車牌)
係要自己俾錢考架
入職後訓練大約唔知 ...
同城記的citiflyer一樣,歎好多, 至少都有10-15mins時間休息
但唔可以look車, 你都知機場線d人趕搭飛機, 你太look d人真係會燥底
不過相對地難入好多

大宅

寵壞了 發表於 12-11-17 10:42

...
新入職長期去唔到15k, 呃人架
之前discuxx已經有人post過糧單,得13000左右咋

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

marten 發表於 12-11-17 10:32
唔該晒你,可唔可以八d料黎聽?

我依家份工做唔得長,可能半年-1年後,轉工,依家諗定咩工岩,搜集資料

新入職一定唔多, 早兩年新請的只有 $12000-$13000, 因為辛苦, 所以長期都請唔到人或d人做唔長, 而家好似人工好番少少(新入職), 我老公話最近多咗好多 後生仔入黎做, 學歷都唔差的, 可能因為經濟差搵唔到工. 食飯而家有差不多一個鐘, 至於每程車的休息, 好睇你駕駛 條線, 因為有時間限制的, 例如 一程車 比你 40分鐘, 如果你 用了 35 分鐘到, 咁你咪有 5 分鐘休息囉, 因為站長已安排你下一程是幾點開出, 你早到, 咪多d時間, 新入行 無得揀路線, 每日都唔同的, 一個月轉一次更, 早上要好早起床, 有時要4:00, 返夜就多數2:00-3:00出門口, 放工就12:00幾至 1:00

大宅

引用:Quote:原帖由+behappy123+於+12-11-17+發表

原帖由 molasses 於 12-11-17 發表
邊間同幾耐以前?我阿爸做咗差不多25年都冇呢個數喎
7字頭日薪有過2萬架

寶貝女你比左好多歡樂mami同Daddy~鍚晒你♡╮ⓣⓗⓐⓝⓚⓢ ﹏♡

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

引用:Quote:我阿廉廉+發表於+12-11-16+23:15+以

原帖由 marten 於 12-11-16 發表
係咪包埋學車,唔使自己比錢?
學幾耐?有無津貼?
要有某類車牌先請架

首頁

尾頁

跳至