夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 OneTwoThree 的帖子

你真係要睇開D,唔好甘執著,唔好激氣,甲狀腺生瘤同情緒有密切關係㗎。如果真係大到必需割時,要成世食藥就麻煩。重要冇哂氣力講野至少二至三年㗎。祝身體健康!

瑪瑙宮

OneTwoThree 發表於 12-11-28 14:06
Nancy, 其實我老公同你老公係同一類人, 係出面個個都話佢好, 只有屋企既糟糠同兒子先覺得佢唔好, 我同你心 ...

係同一類人
原來發生左咁多事, 真係睇到我眼濕濕.

原來您也有甲狀腺問題, 我都係, 不過無咁嚴重, 醫生話觀察. 希望您情況都穩定. 不過家用佢照比您算係咁.

您突破左自己, 鄧您高興.

係呢, 第日您囝囝會問點解爸爸自己洗衫煮飯, 您會點答佢呀?

男爵府

我會話 : 咁你覺得點解吖? 我仔雖然細, 但佢好識睇眉頭眼額, 而且我仔超錫我, 至於佢同爸爸既關係都係交唔多無交流咁滯, 我無係佢面前講爸爸乜乜物物, 不過佢自己都覺得爸爸唔錫佢, 只識鬧佢, 想個仔同佢去奶奶度時就會利誘個仔, 不個個仔真係好醒, 知道佢爸爸籠野, 而且夠膽say no, 一陣c6又以為係我教個仔咁做, 不過無所謂啦, 反正我係佢心目中由頭到尾都不值得信任, 我自己開心知自己做緊乜咪得囉

Nancy20090615  您個囝   發表於 12-11-29 09:08

公爵府

熱血金章 畀面勳章

嚇親唔緊要.至驚嚇走啫

Nancy20090615  未走, 重o係度   發表於 12-11-29 09:43

大宅

我是一位結了婚15年的男士,有關於夫妻相處之道,我不是專家,只有些少經驗和大家分享一下。夫妻總有爭吵,但我們就比較少,因為很多時候都是小事;間中會黑面,因為我不想把小事化大,因為很多時候都是有點意氣之爭,過了就無事。一般男士黑面而不爭吵,是因為男人就是怕煩。我自己於有點爭呦時,我都本著一個原則對老婆(只對老婆):講愛、不要講道理;講包容、不要講原則;講心、不要講金。講個故事給大家聽:一天,老公放工回家,對老婆說:老婆,剛才在樓下買了雪梨,超低,十元有6個,好靚啊!老婆回應說:唉呀,後面街十元7個呀,唔知價就知好買啦,重話低!老公無言了,而且以後再不會買生果回家了!
大家有什麼睇法?有什麼啓示?

fafacat  唔通話錯誤既結合, 得出正確既結果, 夫妻就係甘  發表於 12-11-29 22:55
OneTwoThree  事實是女人明知老公做左羊鼓都要扮傻勁讚老公精明買到平野, 重點是要讚!!  發表於 12-11-28 21:47
fattymama  個男人唔衰得同小器囉,個老婆講事實咋喎.  發表於 12-11-28 19:52

大宅

回覆 tommyangie 的帖子

的確是有點唔衰得同小氣,只是一世流流長,如果兩公婆每事都講事實,都幾無癮,妳同意嗎?

男爵府

回覆:頭先我同 c6 開火了........

仔都咁大個,仲有乜好嘈!兩公婆,得閒諗下放假去邊度飲茶好過啦!

瑪瑙宮

tommyangie 發表於 12-11-28 19:07
我是一位結了婚15年的男士,有關於夫妻相處之道,我不是專家,只有些少經驗和大家分享一下。夫妻總有爭吵, ...

我 c6 唔會買呢 d 野, 所以我唔知比咩答案您.

瑪瑙宮

mickeychanchan 發表於 12-11-29 01:46
仔都咁大個,仲有乜好嘈!兩公婆,得閒諗下放假去邊度飲茶好過啦!

...

佢放假/平日幾晚一定去左佛堂, 邊有得諗放假去邊, 我一定一個人.

難得無邊晚一齊食 (一星期 2~3 晚), 都要黑住面同我食, 我無監您同我食飯的.

瑪瑙宮

tommyangie 發表於 12-11-28 23:58

的確是有點唔衰得同小氣,只是一世流流長,如果兩公婆每事都講事實,都幾無癮,妳 ...

講事實就係, 個老婆買左好多次十元七個橙, 個老公應該好感謝佢咁識慳家, 咁識照顧家人, 比多 d 讚賞佢.

男爵府

引用:Quote:tommyangie+發表於+12-11-28+23:58+

原帖由 Nancy20090615 於 12-11-29 發表
講事實就係, 個老婆買左好多次十元七個橙, 個老公應該好感謝佢咁識慳家, 咁識照顧家人, 比多 d 讚賞佢. ...
可能老婆噚晚先買完十蚊七個仲同老公講好抵,不過老公慣於漠視老婆嘅說話,所以第二日先會以為十蚊六個好抵

fafacat  男人真係好怪, 尤其個D超過15年, 好冇耳性! 同佢講, 會心不在嫣  發表於 12-11-29 22:58

公爵府

熱血金章 畀面勳章

Nancy20090615:咁你呻完就算喇

Nancy20090615  尋晚我同佢都夜返無見到對方.  今晚睇下点先.  發表於 12-11-29 17:15

公爵府

熱血金章 畀面勳章

Nancy20090615 :見唔到咪通電話囉

伯爵府

tommyangie 發表於 12-11-28 23:58

的確是有點唔衰得同小氣,只是一世流流長,如果兩公婆每事都講事實,都幾無癮,妳 ...

我唔係要包拗頸,只係性格唔同,配得啱咩無風無浪就一世,錯
配咩即使兩個好人都唔work out.
我結咗婚21年,遇到你講嘅情形(經常)我真係會好似嗰個老婆
咁講嘢架(事實嘛),而我老公會答:係?蠢咗添.no hard feeling.
你講得好啱,兩公婆一世流流長,咁小事都介意,講真話都要閘住
閘住,於我,咁就真係無癮.
我比較信緣份,當你遇到"嗰個人"嘅時候,跟本唔需要刻意去維
繫,你仍然可以擁有美滿婚姻嘅.

fafacat  係呀, 夾到! 至緊要佢受, 我從來不假, 佢出面假, 番黎講同聽都要真實!  發表於 12-11-29 23:01

男爵府

男人都係好很煩

fafacat  要面個D最差, 害人害己  發表於 12-11-29 23:01

瑪瑙宮

今晚食飯佢又無果日咁黑面喎, 重講遲 d 有錢番.

佢 d 情緒就黎反覆過女人, 好似我係男人, 佢係女人咁, 妖 :;pppp:

翡翠宮

畀面勳章

可能佢見你黑面發火,先醒覺到你原來嬲佢,想補飛。
日日是好日

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

聽你咁講 我食飯時都成日黑面 無他只係唔想講野同累 幸好我老公無好似你咁對我 我有諗過如果我老公好似你咁我會點做。。。發現我係會選擇唔出聲 由佢發老脾等佢發現先理番佢 我唔出聲,無表情。好多時都會比人當黑面 你有無問過佢?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我是一位結了婚15年的男士,有關於夫妻相處

原帖由 tommyangie 於 12-11-28 發表
我是一位結了婚15年的男士,有關於夫妻相處之道,我不是專家,只有些少經驗和大家分享一下。夫妻總有爭吵, ...
我明呀 其實個男人都係想幫下個老婆買野 但一句yo埋黎 咁佢再去買,買得唔令未又比人話 都係個句做又比人話唔做又比人話 咁不如唔做 少做就少錯 同一句說話改少少講會好好多 2個人關係都唔會搞差

瑪瑙宮

小豬澄 發表於 12-11-29 21:48
聽你咁講 我食飯時都成日黑面 無他只係唔想講野同累 幸好我老公無好似你咁對我 我有諗過如果我老公好似你咁 ...

我諗唔同, 佢唔想講野同累, 係唔會咁樣黑面, 我分得出.

佢呢隻直頭係搵人發脾 4 的黑面.

同埋佢見我發, 唔出聲, 今日回復正常, 姐係根本知自己咩事.

呢 d 黑面係大男人格+發大爺脾 4 格.

首頁

尾頁

跳至