烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 請求指點,傳聞中的”黑金剛”中式鑊是這樣的嗎?

民房

請問隻黑金剛新買回來要唔要d咩特別處理架

複式洋房

唔該可唔可以話我知在北角買鑊的地址?
謝謝!!

男爵府

其實我都唔知果地係邊到...果日我去開和富中心,之後就好似原住果條街行行行...過哂條街市(唔係街市果條街)既後面街(近碼頭果邊喎)有間好平菜鋪頭隔離既離貨鋪....希望你明啦....不過佢攞到好入嫁....

DDMAME 寫道:
同事叫我問你在北角哪裏買? 煩請告知!!
[quote]
sand373 寫道:
我係北角既雜貨店見過買幾十元...當然係根據size而決定啦...而且個膠袋有印住黑金剛,無膠柄...因為我見到令立立...所以卻步....宜家見到你地用都話無事...等我買番隻試下先

唔記得問...係唔係可以用鐵鏟...
[/quote]

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

新手小妹 寫道:
請問隻黑金剛新買回來要唔要d咩特別處理架

亞蘇話個老闆講新買都唔駛處理呀

男爵府

why not 用 lagostina壓力鍋黎蒸雞ar?? 巧正gar bor...我果日上堂教壓力鍋成隻雞蒸ar..蒸完好滑,好好味ar!!

[quote]
catjeffcat 寫道:
你咁醒又知我有用 lagostina, 係呀.... 我兩樣都有, 平時用 lagostina 平底鑊煮

大宅

唔痴底?原來我隻係假貨 :-( :-(

大宅

各位,

小女今日終於買到"黑金鋼"啦 !!!! 原來果隻不銹鋼蓋仲貴過隻"黑金鋼". 想請問點樣用"九菜"同"豬肉"開鑊呢 ???

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

個時我得一個 lagostina 咁煲左湯咪無得用囉, 仲有整豉油雞用鑊比較方便...... 而家都係擺係度多很耐都無用隻黑金鋼啦....

[quote]
Pretty2036 寫道:
why not 用 lagostina壓力鍋黎蒸雞ar?? 巧正gar bor...我果日上堂教壓力鍋成隻雞蒸ar..蒸完好滑,好好味ar!!

[quote]
catjeffcat 寫道:
你咁醒又知我有用 lagostina, 係呀.... 我兩樣都有, 平時用 lagostina 平底鑊煮

複式洋房

唔痴底????我個隻"黑金剛"炒米粉時會痴... ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至