婦女醫護

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

Re: 有抑鬱症病人或康復者嗎?

朋友媽,

pleae see PM. thanks

UncleFred
我們愛,因為神先愛我們 (聖經) www.healthnjoy.com.hk

民房

看見那麽多位媽原來都有抑鬱病,自已好像找到朋友一樣,至從こ年多前生意失敗后,就開始失眠、頭痛、手腳麻庳、背痛等從未停止過,很多事放不,事事都焦慮,覺得負慮家人,最慘是很想哭但又哭不出,想想是否去算數!很消極,但又可怎樣?很想找朋傾訴但又說得幾多?有幾多人明白你?甚至連自己丈夫面前都裝作冇事,不想他担心!希望各位有心病的媽咪多多联絡互想扶持下 共挽之
[img align=right]http--i107.photobucket.com-albums-m297-carman2222hk-9b4b64e7.jpg[/img]

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

626,

噢...你就欲哭無淚, 我就同你相反, 冇啦啦就喊, 等唔到車又喊,聽首歌又喊,睇笑片都喊, 試過一次人地開birthday party,我又無端端喊, 人地仲笑我"做咩呀你...痂左線牙!"

626 寫道:
看見那麽多位媽原來都有抑鬱病,自已好像找到朋友一樣,至從こ年多前生意失敗后,就開始失眠、頭痛、手腳麻庳、背痛等從未停止過,很多事放不,事事都焦慮,覺得負慮家人,最慘是很想哭但又哭不出,想想是否去算數!很消極,但又可怎樣?很想找朋傾訴但又說得幾多?有幾多人明白你?甚至連自己丈夫面前都裝作冇事,不想他担心!希望各位有心病的媽咪多多联絡互想扶持下 共挽之

複式洋房

Dear all sisters,

Please mind the one who PM to you and suggest you to take some nutrition pills.

民房

晴b媽,,,,
最近心情好D未?其実去到咁就只有自己幫自己,睇專科都冇用,我現在每晚都靠安藥才可睡3-4个鐘,我相有寄托會好D!
[img align=right]http--i107.photobucket.com-albums-m297-carman2222hk-9b4b64e7.jpg[/img]

民房

goodhealth:

請問你所講的藥有冇偪作用,多謝關心!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

goodhealth,

多謝提醒, 暫時未有人pm我。不過我好精明的,一般sales唔係咁容易sell到我....

複式洋房

Dear 626,

Actually I don't know about the medicine. But I know that no matter what kind of illness you have, this guy can also suggest you a pill to take and must exagerrate the effect of that pill.

Be careful!

洋房

626 寫道:
其実去到咁就只有自己幫自己,睇專科都冇用,我現在每晚都靠安藥才可睡3-4个鐘,我相有寄托會好D!

其實不單是心理毛病,很多痛症都要靠自己的。我之前周身痛,最慘是頭痛和頭暈,止痛止暈藥都已無效,最後是自己不停做運動,情況大大改善。希望抑鬱症的朋友都多做運動,靠自己去改善身心質素,祝各位早日康復!

民房

cwp,,,
想請問做瑜珈好不好?葵青區附近有冇?

thx :lol:

複式洋房

i think doing exercise is at least positive

洋房

626,

甚麼運動都可以,只要是適合自己,能夠持久地去做,最重要踏出第一步。
從康文署的網頁找到,香港瑜伽教練總會在葵青劇院舞蹈室有舉辦瑜伽班的,你自己去查詢一下吧。

民房

Dear cwp,,

收到哂!好多謝呀!
該用戶已被刪除

洋房

我連睡覺都做運動,方法是做腹式呼吸,即是吸氣時腹部膨脹,呼氣時腹部收縮。這樣可以吸多D氧,促進血液循環,蠕動大腸,在冬天時,雙腳會特別暖,睡眠質素改善,身心也會好起來。

民房

我都剛剛從抑鬱走出來! 起初不知何解手痺,心突然好像離開了一陣子...等.看醫生以為是甲狀線,過了不久,不論在家中或公司..等會突然想大哭或心情低沉...跟著心就跳至120以上....等 最後醫生確定是情緒病.

一天,當我正在唱k時,突然心跳...,剛在醫生附近,立即去了!他嘗試叫我將想著的事說出,我立時大哭不止,經安慰後,心才定了!現在亦感謝那位醫生幫忙!大概吃了藥多個月後就慢慢好了很多.

如果你在期間發現自己有不同的痛症,感覺,病徴...等,請不要多疑自己甚麼大病,大多數都是心理因素所帶來的..慢慢就會消失....
例如:頭暈,手震,耳鳴,喉痛.....甚至我現在無源無故皮膚痕癢出疹.....

只要你盡量將你思想轉移到其他地方,例如:睡覺,打機,約會跟朋友談天....等,慢慢就會病徵減少了!

加油呀!很快會康復吧!
該用戶已被刪除

民房

那麼你應該全心放在他上,不要想著自己了,積極些吧!準時吃藥!只要你開朗面對,小朋友也會因你而開朗呢!

大宅

畀面勳章

我係個全職媽咪,有一個6歲的女兒,我最近好吾開心,成日胡思亂想,又好
人在做, 天在看

大宅

畀面勳章

抑鬱症係吾係咁嫁呢? 我成日張D吾好的事物都代入左自己道,人地有D乜病我就懷疑自己會有,好似最近好多人患有甲狀腺,我就成日覺得自己條頸好似又有D脹大,又有D痛,搞到自己冇哂胃口,成日悶悶不樂,你地話個囡對住個咁既亞媽又點會開心呢?所以一陣間我都鼓起勇氣去睇
人在做, 天在看

首頁
12345...9

尾頁

跳至