自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

子爵府

回覆:愛屋及烏,會派利是比寵物嗎?

我只會派比人

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我唔會派.....我以前都有養寵物,我都冇要求人地派,要意頭,可以自己祝福佢姐,使乜硬性規定人地要咁做姐....

琥珀宮

畀面勳章

唔會

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我會,因為當佢地親生仔女一樣。我6299,姑

原帖由 Evilgrin 於 13-02-12 發表
我會,因為當佢地親生仔女一樣。我6299,姑仔,姑媽,我妹妹都會派比我啲動物。往年我爸爸年三十晚一過12點 ...
我唔會!
你眼中係你仔女係你嘅事,唔好迫我同你一樣諗法,尊重生命唔代表我要當佢同類!

家龍mA  尊重生命唔代表我要當佢同類!  發表於 13-2-12 15:38

伯爵府

D寵物同我講恭喜發財我咪比囉

家龍mA    發表於 13-2-12 15:39

侯爵府

hashtag影視迷勳章

janice1002 發表於 13-2-12 15:23
對你來講係仔女,對佢來講係牲畜,試問你又會唔會派利是俾隻豬呢?
所以依d係人人嘅價值觀唔同, ...
你如果有睇清楚我寫乜就會知我個case係:你準備封封利是比姑奶隻狗,但因為6299唔鍾意狗,所以自己唔封之餘亦唔比你封。你覺得姑奶會點諗?

大宅

我有派俾屋企貓仔仔呀,我奶奶同老公阿姨都有,姑奶都會派,不過仲未見到佢~同時間我會派俾佢地各自養嘅狗狗~可能係大家都對家中寵物當仔女咁錫,所以會互相俾大家~其他人就無收到喇!

子爵府

引用:Quote:原帖由+pinkstore+於+13-02-12+發表

原帖由 CARMEN_LKM 於 13-02-12 發表
我姐夫就係有缸魚呀!佢派比我貓我派比佢D魚!新年大家開心!

...
貓,魚,sorry我諗起萬寧揮春:貓貓有魚食

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我會,因為當佢地親生仔女一樣。我6299,姑

我會,因為當佢地親生仔女一樣。我6299,姑仔,姑媽,我妹妹都會派比我啲動物。往年我爸爸年三十晚一過12點 ...
我都覺得你何況係你亞媽!
樓主可能係你屋企人忍你咁耐,派俾你嘅「仔女」,免傷和氣咋!:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp:

珊瑚宮

環保接龍勳章

樓主似乎你會俾好多人誤會你係迫人派利是俾自己寵物,建議你在最開頭補充說句人地唔俾都無問題,只係好想自己母親祝福,否則初三赤口真係俾人誤會搞到不快。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

我都好錫我2只狗,但都唔會派/逗利是比狗,一係你叫你媽派完利是比你同妹,再派狗骨頭比狗狗囉,

侯爵府

alphabetagamma 發表於 13-2-12 15:28
其實你又唔洗太介意啦,好多人有唔同諗法,你媽或其他人有自己諗法,如果佢明白就唔會咁樣講野,只可以說話 ...
Okay,我都留意倒有一半JM好似唔明個重點係邊⋯想回覆都唔知可以由邊度講起!

伯爵府

親子王國15週年勳章

Evilgrin 發表於 13-2-12 15:28
係迫呀,不過係我阿媽迫我阿爸唔准比。佢第一年話咗唔派之後我根本都無再問過佢! ...

佢講得一句"畜牲"我覺得佢除咗嬲之外都唔係太尊重動物

既然你都知道佢霸道, 佢蠻起上嚟連你老豆都唔俾派係可以想像得到o既結果, 你都明白俾你呀媽知道你老豆仲煩, 咁咪以後偷偷哋派囉

我自己就有派俾自己d 寵物 (放包細細哋獨立包裝小食入利是封)
其他人o既寵物暫時唔打算派, 我當自己d 寵物係仔女但人地可能只當動物, 除非對方有提過自己有俾利是自家寵物, 咁我會覺得啱嘴形先派 (封$)

象牙宮

333s 發表於 13-2-12 15:21
動物, 寵物. 人类.
不反對. 當佢地親生仔女一樣. 我尊重各人選擇.
本人不會給的. 想要好意頭. 寵外貼个 ...
Evilgrin 36 無兒無女,所以寵物好似我仔女咁 發表於 13 分鐘前
想生 36 有的是机會. 打理寵物. 辛苦吧?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

小妮子 發表於 13-2-12 15:30
我唔會派.....我以前都有養寵物,我都冇要求人地派,要意頭,可以自己祝福佢姐,使乜硬性規定人地要咁做姐....: ...
幾時話硬性規定? 而家講緊我阿爸想派,但我阿媽因為自己唔鍾意動物所以唔比我阿爸派喎⋯

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:alphabetagamma+發表於+13-2-12+15:2

Okay,我都留意倒有一半JM好似唔明個重點係邊⋯想回覆都唔知可以由邊度講起! ...
我明,睇到唔順心的說話,人地出口講得比較難聽都忍左佢,好明顯有些人係同你諗法唔同,所以才會咁諗同講,你又唔係想改變佢地想法,就咪同佢地解釋。咁就當時運高睇唔到唔開心野,佢又影響唔到你,你又影響唔到佢,大家就咁擦肩而過

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

引用:我一定唔會俾寵物啦如果佢有一大缸金魚,咪

原帖由 pinkstore 於 13-02-12 發表
我一定唔會俾寵物啦如果佢有一大缸金魚,咪派窮我

大宅

我自己都有養貓, 我自己有比利是d貓, 家人亦唔會派利是比d貓, 我覺得冇問題喎!
自己當佢地仔女, 唔可以要人地都認同...
之前上個朋友家, 佢話佢隻狗一定要lam人塊面, 叫我比佢lam...當時我覺得好為難, 如果一早知道我會唔上去, 我好介意一d的唔識既狗lam我, 因為我知有d狗會食屎...就算唔食我都唔鐘意比狗lam面吖...朋友一定覺得冇問題, 但我覺得有!!
自己愛既野唔代表人地要接受, 她是你阿媽, 你愛寵物既愛一定不比她愛你們, 始終你們是她親生的, 骨血肉都是她的一部份, 不要嬲你阿媽啦!!
如果佢鐘意蛇, 青蛙, 甲蟲之類, 叫你愛屋及鳥摸下佢地...你會點...

男爵府

我屋企人個個都當左屋企隻狗仔係自己一家人 所以都會派俾佢。當俾狗仔買野食點都好(雖然最後係我家姐收)我覺得係一份重視同愛同祝福既表達 除非狗仔結左婚生左bb啦

侯爵府

畀面勳章

坦白講我不會派比寵物,我自己鐘意狗狗,而我亦明白有人當寵物係仔女一樣,但不能強求其他人同自己同一想法,為自己隻寵物向別人拎利是我覺得有D奇怪

首頁
12345...18

尾頁

跳至