論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Re: 沒有佢之後

喱個世界仲有d會做家務既男人,真係難以至信呀
如果我老公都肯做下,未請工人前我就唔駛做得咁辛苦啦
我只係要求有手尾都已經對佢黎講係高難度喇
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

大宅

本來我都係嘜都唔識, 邊學邊做, 不過一係唔做, 做就要做的專業一D, 我諗我的技術及手勢可能拍得住出面D清潔公司, 遲D我時間可能整理下自己D心得, 係呢到開班授徒!
winnie_sh 寫道:
[quote]
lamlambaba 寫道:
佢依家真係放緊年終假期, 在北美洲遊埠喇un un 腳呀! 其實我除咗我大掃除外, 我仲油個油, 換咗d傢俬燈飾, 掉咗一d雜物, 搞到屋企唔同晒, 所以我真係驚佢閙!

嘩!呢D通常係我做,你真係唔錯,我隻陽光佬只會係我唔夠力整果D先會放假幫我手,逢係五金工程都係我&呀哥做哂,有時我諗陽光佬究竟係咪我老婆,我係咪Man得滯做哂,佢唔識就唔使做? [/quote]

大宅

lamlambaba,

請問農曆年底撈吾撈partime呀??
我肯出高於市價50%,你值嫁! :lol:

大宅

呢d係興趣尼架, 唔可以用來賺錢, 等我遲d寫本秘笈比妳好過啦!
jackpot 寫道:
lamlambaba,

請問農曆年底撈吾撈partime呀??
我肯出高於市價50%,你值嫁! :lol:

大宅

記住本秘笈要中,英,菲,印對照喎!吾該晒!!

大宅

通常工人做家務我都check得好緊,我估工人可能覺得我好煩tim,但係我試過有次放寬唔話佢,點知情況無改善反而變本加厲. 所以有咩唔妥我會即刻出聲.

so far 而家屋企都ok, 但我不會continue這工人,因佢做野實在太慢又唔ok.
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

大宅

其實我個印印係好好架, 煮飯燙杉都很有水準, 特別佢對我個女, 真係付出120分, 差唔多所有功課、講故事及玩玩具都是佢負責, 所以我地係好滿意佢ge表現; 不過佢係清潔方面表現得唔係咁好, 家中的吸塵器擺到爛都無人用, 我遲d可能掉左佢慳番d位, 算啦, 人是沒有十全十美, 工作表現有80分已經係執到啦, 只不過, 有時見到自己腳板底變黑, 我第比佢睇, 佢都係笑而不答時候, 又係幾谷氣!

子爵府

醒目開學勳章

你要求咁底架?我個陽光賓做齊清潔加你講果D同個囡玩、功課呀全部齊整送去興趣班後就自己坐圖書館睇書(係其他媽咪話我聽)家中清潔一絕,仲要每日都唔停手做家務(有時係我叫佢休息陪個囡玩先停下手)咁就可以比80分!
你不如放假係屋企一、兩日睇下佢點安排清潔同囡囡玩o既分配,你就會知佢係咪知你地想佢對囡囡注重D,清潔就少做D咁啦,吸塵機我果個都發霉啦,佢地都唔用!
因為一個小朋友係唔同兩個以上湊法,一個真係勁正!

大宅

winnie_sh

你好好彩,你依d case,係千中冇一,吾係...,係萬中無一
你好同佢續十張約....,但小心佢會變喎....

子爵府

醒目開學勳章

我要睇佢學唔學壞先知,我比較著重心理質數,如果我發覺開始討厭佢,就一定無得留,因為我自己都唔鍾意做野唔開心,佢未黎過香港,所以有時都好擔心佢學壞,因為學壞o左,受害o既唔係佢,係我一家人,所以我一定會踢佢走.
不過因為我乜都比足做足,如果佢用D陰濕招玩野,我諗佢C得好慘!
加上我有你地成班BK睇住,相信大家互相提點,應該無乜問題解決唔到!
總之共勉之啦!

複式洋房

lamlambaba 寫道:
工人放大假, 老婆同個女又出外旅遊, 家中只剩下我一個男人, 家務的重擔自然落在我身上。

以往工人的一切我絕不過問, 家中清唔清潔亦唔在意, 現在自己動手, 才發覺佢做野實在太求其了。

牆身發霉, 地板一噠噠, 廚房油膩膩, 馬桶又生漬, 家中養了一竇四腳蛇, 大量螞蟻, 一些spiders, 還有一些不知的昆蟲, 原來我一直生活在人間地獄中!

獨自在家中奮鬥了一星期, 全屋都變得立立ling, 所有害蟲都無曬, 除了我故意留下的一條四腳蛇來陪我(它的一家已被我殺了3名成員), 原來家是可以咁舒服!

不知到佢返來可唔可以跟得到我的標準呢?

You can let her know, your family can manage better even without her. Without her, you can save $3320 per month. After one year, you can save $39820. You can buy 一手匯豐銀行股票

別墅

好媽媽勳章

你太太返來後,記 住話比我地知佢d反應
1.
2. :-(
3.
4.
5.

大宅

我有潔癖,以往都係自己一手一腳清潔,所以無乜問題,但當第一個工人到後一個月,我開始覺得支持唔住,由最初叫佢再做都最後自己落手落腳。

但朋友都同我講,請得工人就要唔好咁高要求,如果唔係真係做死自己!所以而家我學會接受,只再忍唔住的情況下先叫佢再做,但自己房同廁所就點到要最少一個星期自己清潔一次。

大宅

acesfamily:

工人已經返來, 但太太還未返, 我沒有同佢講任何嘢, 但佢好似feel到d嘢咁, 返到來就不斷搞清潔, 雖然所有嘢已比我抹乾凈, 但佢仍然好認真地清潔, 希望佢以後都可以咁做就唔駛煩!
acesfamily 寫道:
你太太返來後,記 住話比我地知佢d反應
1.
2. :-(
3.
4.
5.

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

我都覺得男僱主o既殺氣好重要,我發覺佢地全部都當呀Mum講野透明,有時仲特登整嬲呀Mum,等呀"蛇"唔like呀Mum咁,頂oY!
所以我覺得呀"蛇"間中比D殺氣佢地睇,會好一排!

洋房

lamlambaba,

咁你個工人又唔蠢喎, 仲識得自動波做下野(雖然係做個樣)
8-) :cheeze: :-) :roll:

大宅

lamlambaba,

尊夫人回來未呀?好緊張啊!!

大宅

今晚返! 明天我會報告給大家知!

男爵府

your wife is so lucky to have you!

joe914 寫道:
好少男人肯做家務, 抵讚

首頁

尾頁

跳至